Krpelji postaju aktivni: Kombinirajte ove SASTOJKE i zaboravite na njih!

Krpelji su poznati kao prijenosnici ozbiljnih bolesti kao što su lajmska borelioza i krpeljni meningoencefalitis. Osobito su izloženi riziku ljudi koji provode vrijeme u prirodi, poput šumara, lovaca, vojnika, penjača, planinara i turista.

Lajmska borelioza, bakterijska infekcija prenošena od krpelja, često se manifestira crvenim mrljama na koži s blijedom sredinom. Statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju porast broja oboljelih od lajmske borelioze u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na područja kao što su Zagorska, Mejimuljska i Koprivničko-križevačka županija, te Zagreb i okolica.

Sjeverozapadna Hrvatska je također poznata po čestim slučajevima krpeljnog meningoencefalitisa, virusne bolesti koja godišnje pogađa desetke ljudi. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, umor, slabost i bolove u mišićima, a u rijetkim slučajevima može doći do upale moždanih ovojnica i mozga, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Krpelji postaju najaktivniji u proljeće i rano ljeto, a broj se povećava s odgovarajućom temperaturom i vlažnošću. U kopnenom dijelu Hrvatske najčešći je šumski krpelj, dok je na priobalju najčešći pseći krpelj, koji može prenijeti mediteransku pjegavku.

Kako bi se izbjegla izloženost krpeljima, stručnjaci preporučuju nošenje odjeće dugih rukava, nogavica u čarapama, zatvorene obuće te korištenje sredstava za zaštitu od krpelja na otkrivenim dijelovima tijela. Također se savjetuje izbjegavanje grmlja i ležanje na tlu, te redoviti pregledi i tuširanje nakon boravka u prirodi.

Ako primijetite krpelja na koži ili odjeći, važno je brzo ga ukloniti. Posebnu pažnju treba posvetiti pregledu osjetljivih dijelova tijela poput područja iza ušiju, potiljka, vrata, prepona, dojki, pazuha, iza koljena i stražnjice, te pupka. Kod djece se krpelji najčešće nalaze na glavi.

Recept za Efikasnu Domaću Mješavinu Protiv Krpelja
Sastojci:
50 ml ulja (može biti kokosovo, susamovo ili laneno)
30 kapi eteričnog ulja geranijuma