– Meso je definitivno omiljena namirnica širom svijeta, mada se vegetarijnci neće složiti sa ovom konstatacijom. Jednostavno, kalorije i proteini koji tamo imaju, ne mogu se naći niti u jednoj biljki ili žitarici. Danas govorimo o tome, kako prepoznati da meso nije više u redu.

Unatoč uobičajenoj pojavi pripreme piletine, ostaje mogućnost da značajan broj pojedinaca nije svjestan sigurnog trajanja skladištenja u hladnjaku.

Hlađenjem piletine može se spriječiti razmnožavanje bakterija zbog njihove smanjene stope razmnožavanja na temperaturama nižim od 4°C. Ipak, preporučljivo je ne držati svježu piletinu u hladnjaku dulje od jednog do dva dana. Ova se smjernica također odnosi na sirovu puretinu i druge vrste peradi. Kako biste spriječili istjecanje sokova i posljedičnu kontaminaciju ostalih namirnica, preporuča se čuvanje sirove piletine u dobro zatvorenoj posudi.

Ako ste kuhali piletinu koja je bila kuhana ili pečena, možete je sigurno čuvati u hladnjaku oko 3-4 dana. Važno je staviti piletinu u hermetički zatvorenu posudu kako bi zadržala svoju svježinu. Međutim, ako predviđate da ćete piletinu morati čuvati na dulje vrijeme, preporučljivo je da je prebacite u zamrzivač. Sirovi komadi piletine mogu se zamrzavati do 9 mjeseci, dok se cijelo pile može sigurno čuvati u zamrzivaču do godinu dana. S druge strane, kuhana piletina može se zamrzavati na razdoblje od 2 do 6 mjeseci.

Otkrivanje je li vam se piletina pokvarila može se utvrditi na nekoliko metoda.

Kvarenje je vidljivo kada sirova i kuhana piletina doživi promjenu boje, prelazeći u sivo-zelenu nijansu. Ova promjena označava prisutnost plijesni koja nastaje rastom bakterija.

Miris koji ispušta pokvarena sirova i kuhana piletina podsjeća na kiselkast miris sličan amonijaku. Vrijedno je napomenuti da se ovaj određeni miris možda neće lako otkriti u slučajevima kada je piletina bila marinirana s raznim umacima, biljem ili začinima.

Ako je tekstura piletine sluzava, to je znak da se meso pokvarilo.

Ako sumnjate da se piletina koja se nalazi u vašem hladnjaku pokvarila, hitno je zbrinite. Baviti se ispiranjem piletine je uzaludno, jer neće iskorijeniti bakterije. Zapravo, ovaj pogrešan pokušaj može rezultirati širenjem spomenutih bakterija na druga jela, posuđe i radne površine, čime se olakšava unakrsna kontaminacija. Ako sumnjate da je piletina pokvarena, savjetuje se suzdržati se od njezine konzumacije. Najpametnije je odmah ga odbaciti, navodi centarzdravlja.hr.

U slučaju da imate razloga vjerovati da se piletina koja se nalazi u vašem hladnjaku pokvarila, hitno je bacite. Nije preporučljivo pokušavati ispirati piletinu jer to neće učinkovito ukloniti bakterije. Naprotiv, ispiranje može rezultirati širenjem bakterija na druge namirnice, posuđe i površine, čime se olakšava unakrsna kontaminacija.

  • Kada je riječ o prepoznavanju svježeg mesa, važno je obratiti pozornost na njegovu čvrstoću i teksturu. Za optimalnu kvalitetu preporuča se kupnja mesa domaćeg ili lokalnog porijekla. S druge strane, starije meso se može razlikovati po prisutnosti krvave vode, tamnije boje ili sivkaste nijanse. Utvrđivanje svježine mesa može biti izazovno, posebno s obzirom na neizvjesnost trajanja njegovog skladištenja u trgovini. Međutim, postoje određeni pokazatelji koji mogu pomoći u procjeni njegove svježine. Boja, prisutnost krvave vode i prisutnost bijelih pruga mogu dati uvid u to koliko je dugo meso ostavljeno bez nadzora.

Prema Elisabeth Roesicke, predstavnici Njemačkog poljoprivrednog centra, ako je meso uronjeno u bazen s krvavom vodom, to znači da mu je istekao rok trajanja. To se lako može utvrditi jednostavnim pogledom na zapakirano meso nekoliko sekundi.

Prema Roesickeu, aroma mesa proizlazi iz sadržaja masti. Nadalje objašnjava da visokokvalitetno meso treba sadržavati malu količinu intramuskularne masti, što se može prepoznati po prisutnosti bijelih pruga poput vena po cijelom mesu.

Odlučiti se za lokalno svježe meso bez sumnje je optimalan izbor. Međutim, okolnosti to možda neće uvijek dopuštati, pa je u tom slučaju preporučljivo odabrati meso koje potječe iz iste regije, jer bi do trgovine prošlo kraći put. Osim pažljivog pregledavanja detalja navedenih na pakiranju, jednako je važno temeljito pregledati i samo meso.

Nijansa mesa ovisi o pojedinoj vrsti – teletina bi trebala izgledati svijetlo, ali ne potpuno bijelo, poput peradi. Svježa govedina ima srednju nijansu crvene, a ne duboko grimizne, dok svinjetina ima nježnu nijansu ružičaste.