S padom mišićne mase kako starimo, potražnja za proteinima raste, ali treba biti oprezan pri povećanju unosa proteina, budući da neki izvori mogu promicati zdravlje srca, dok pretjerani unos drugih može povećati rizik od bolesti.

Kada je riječ o promicanju kardiovaskularnog zdravlja, preporučljivo je u svoju prehranu uključiti proteine ​​koji su zdravi za srce, kao što su riba, grah, jaja, piletina, puretina i nemasni sir. Što se tiče metoda pripreme hrane, sve je bolje od prženja u dubokom ulju kada se radi o održavanju zdravog srca.

Uživanje u ovoj izvrsnoj večeri može uvelike pridonijeti prevenciji Alzheimerove bolesti.

Nije utvrđeno da bi ijedan poseban režim prehrane mogao izliječiti rak.

Uključivanje ove namirnice u našu svakodnevnu prehranu toplo je preporučljivo jer uvelike doprinosi očuvanju zdravog srca.

Za održavanje zdrave prehrane preporučljivo je umjereno konzumirati mliječne proizvode i ograničiti konzumaciju crvenog mesa na nekoliko puta mjesečno. Brojna istraživanja pokazala su da je mediteranska prehrana vrlo korisna za cjelokupno zdravlje, s posebnim naglaskom na unos proteina biljnog podrijetla.

Biljni proteini mogu se dobiti iz orašastih plodova, sjemenki i žitarica, što ih čini vrlo korisnim izvorom.

BONUS TEKST

Visok sadržaj masnoće koji se nalazi u orašastim plodovima može pridonijeti produljenom osjećaju sitosti, što ih čini vrijednim alatom u potrazi za mršavljenjem. Uključivanje orašastih plodova u međuobroke, osobito u kombinaciji s voćem, može učinkovito obuzdati glad između glavnih obroka i obeshrabriti prekomjerno jedenje, što je preporuka koju često podržavaju stručnjaci za prehranu.

Ne samo da orašasti plodovi sadrže masti, već su i prepuni vlakana, proteina, vitamina i minerala. Služe kao izniman izvor vitamina E koji poboljšava kognitivne funkcije i štiti od upala. Osim toga, obiluju magnezijem i selenom. Sjajna vijest je da prvenstveno imaju nizak ugljikohidrat, što ih čini idealnom opcijom za pojedince koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Ne samo da se mogu konzumirati u svom prirodnom stanju, već se mogu podvrgnuti i različitim metodama kuhanja poput prženja ili kuhanja. Mogu se ugraditi u razna jela ili koristiti kao komponente gotovih proizvoda. Također, nalaze primjenu u kozmetičkoj industriji gdje se prerađuju u ulja ili se koriste kao sastojci u brojnim pripravcima.

Ne savjetuje se konzumiranje više od jedne šalice orašastih plodova dnevno zbog visokog udjela masnoća, iako su oni zdravija alternativa čipsu i sličnim grickalicama.

Međutim, ostaje pitanje kojim vrstama orašastih plodova dati prednost? Koje se opcije smatraju najzdravijim? Otkrijte odgovor u nastavku! Ne samo da su orašasti plodovi korisni za zdravlje srca, već su i puni esencijalnih masti i proteina. Uključivanje orašastih plodova u vašu prehranu može pomoći u mršavljenju i spriječiti debljanje. Ove hranjive namirnice treba uključiti u svoje obroke što je češće moguće.

Jeste li zainteresirani za produljenje životnog vijeka za nekoliko godina? Prihvatite moć orašastih plodova!

Studije pokazuju da pojedinci koji svakodnevno konzumiraju male porcije raznih vrsta orašastih plodova dožive osjetno smanjenje od 20 posto u vjerojatnosti da će podleći srčanim bolestima, raku ili drugim bolestima. Ovaj raznolik izbor orašastih plodova uključuje orahe, kestene, bademe, kikiriki, lješnjake, pistacije, brazilske orahe, indijske oraščiće i još mnogo toga.

Jedna mala porcija badema sadrži 161 kaloriju, 6 grama proteina, 14 grama masti i 6 grama ugljikohidrata. Osim toga, osigurava značajnih 37% preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Bademi imaju niži sadržaj kalorija u usporedbi s drugim vrstama orašastih plodova. Štoviše, igraju ulogu u promicanju dobrobiti crijevne mikroflore. Uključivanjem badema u svoju prehranu imate mogućnost sniziti razinu “lošeg” kolesterola i oksidiranog LDL kolesterola koji je odgovoran za stvaranje opasnih naslaga u krvnim žilama. Posljedično, konzumacija badema pomaže u održavanju zdravog srca.

Pretile osobe i oni s hipertenzijom trebali bi razmisliti o uključivanju ove posebne vrste orašastih plodova u svoju prehranu, jer se pokazalo da bademi učinkovito snižavaju krvni tlak, pomažu u mršavljenju, a također se visoko preporučuju osobama s dijabetesom.