– Sve veći procenat mlađih osoba u današnje vrijeme dobijaju srčani udar. Kardiovaskularni problemi sve su prisutniji, iz prostog razloga jer je hrana sve masnija, a pri tome mislimo na brzu hranu, koja je definitivno svuda oko nas…

Poznati kardiolog dr. Jeremy London, vješt kirurg specijaliziran za zahvate na srcu, koristi popularnu platformu društvenih medija TikTok kako bi odgovorio na upite svojih pacijenata. Jedno takvo pitanje koje mu je bilo postavljeno odnosilo se na njegovu upotrebu aspirina nakon vlastitog srčanog udara. Prema riječima liječnika, srčani udar karakterizira opstrukcija protoka krvi unutar krvne žile, što dovodi do značajne prijetnje srčanom mišiću. Nakon početnog začepljenja, nastaje naknadno veće začepljenje, povećavajući razinu rizika.

Kako bi se smanjio ovaj rizik i smanjila potencijalna šteta, savjetuje se odmah kontaktirati hitnu službu na 911 i prožvakati tabletu aspirina od 325 mg za brže preživljavanje. Možete li dati informacije o simptomima? Dok je bol u prsima najčešći simptom, simptomi ovog stanja mogu se razlikovati od pojedinca do pojedinca, u rasponu od blagih do jakih ili čak potpuno odsutni u nekim slučajevima. Tipične indikacije srčanog udara uključuju: Bol u prsima može se manifestirati kao osjećaj pritiska, težine, stezanja ili stiskanja ispod prsne kosti, koji traje dulje vrijeme ili se povremeno ponavlja.

Ova nelagoda može se širiti u rame i/ili ruku, pretežno lijevu stranu, iako može zahvatiti obje ruke, kao i proširiti se na leđa, vrat, čeljust, zube, a ponekad čak i gornji dio trbuha. Dodatno, hladan znoj može pratiti ove simptome. -umor Mogu se javiti simptomi kao što su mučnina, želučane tegobe, pogrešni simptomi srčanog udara kao što su probavne smetnje ili žgaravica, iznenadna vrtoglavica, otežano disanje, ubrzani ili neujednačeni otkucaji srca (palpitacije) i intenzivni osjećaji tjeskobe koji podsjećaju na napad panike. -Nesanica. Srčani zastoj ponekad može biti početni znak srčanog udara, a važno je napomenuti da simptomi mogu varirati između muškaraca i žena.

Dok bol ili nelagoda u prsima ostaje dominantan simptom u oba spola, žene se također mogu susresti s dodatnim simptomima koji obično nisu povezani sa srčanim udarom. Ovi simptomi uključuju otežano disanje, osjećaj mučnine ili povraćanja i bol u leđima ili čeljusti. Znakovi srčanog udara kod žena: Osjećaj nelagode zbog pritiska, stezanja, punoće ili boli u središtu prsnog koša koji traje dulje vrijeme ili povremeno varira razlog je za zabrinutost.

Ta se nelagoda također može manifestirati u rukama, vratu, ramenima, gornjem dijelu leđa, čeljusti ili trbuhu. Ako je popraćeno otežanim disanjem, sa ili bez nelagode u prsima, kao i hladnim znojem i vrtoglavicom, potrebna je hitna pažnja. Dodatni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nelagoda u crijevima koja podsjeća na probavne smetnje, neobičan umor i poremećaji spavanja također mogu biti indikacija potencijalnog srčanog oboljenja.

Iako se bolest srca ponekad može pojaviti iznenada, često predstavlja znakove upozorenja i simptome satima, danima ili čak tjednima unaprijed. Jedan od ovih znakova upozorenja je prisutnost boli u prsima ili pritiska (poznatog kao angina) koji traje unatoč odmoru. Možete li, molim vas, objasniti što je tihi srčani udar? Tihi srčani udar, kao što naziv implicira, nema tipične simptome koji se obično povezuju sa srčanim udarom, uključujući lupanje srca, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem i tjeskobu.

Prepoznavanje tihog srčanog udara je izazovno jer se događa iznenada i bez prethodnog upozorenja. U kojem trenutku treba razmisliti o traženju medicinske pomoći? Za optimalno liječenje bolesti srca, ključno je riješiti simptome u roku od jednog do dva sata od njihove pojave. Odgađanje medicinske pomoći ne samo da dovodi do povećanja štete, već također ograničava dostupne mogućnosti liječenja na temelju vašeg cjelokupnog zdravlja.