– Za danas jedna tema, koja je uvijek aktuelan i koja uvijek dobro dođe svima onima koje interesuje rad u Njemačkoj. Obećana zemlja je u pitanju za apsolutno svakoga Balkanca, a u posljednjih par godina evidentan je odlazak radnika sa Balkana u ovu zemlju.

Pojam preseljenja u Njemačku ili bilo koju drugu progresivnu europsku naciju dobio je značajno značenje u posljednje vrijeme. Postoje oni koji svim srcem podržavaju ovaj koncept, zanemarujući sve druge faktore, dok mu se drugi oštro protive, tvrdeći da je naše mjesto porijekla i odrastanja bez premca. Prošle godine hrabra mlada Beograđanka krenula je na put u Njemačku vođena željom za svjetlijom budućnošću. Rječito je dočarala pravu bit života “s one strane”. Neizmjerno ispunjenje Milica nalazi u svom poslu u bolnici u blizini Dusseldorfa. Njezina plaća od 2000 eura više je nego primjerena, a slobodnog vremena povremeno uživa u izobilju.

Nedavno je dobila tjedan dana stanke od svojih obaveza. 40-satni radni tjedan savršeno se slaže s njezinim prethodnim iskustvom u Beogradu. Milica je zadovoljna izvanrednim radnim okruženjem i plaćom koja premašuje njezina očekivanja. Osim toga, cijeni sveobuhvatan paket naknada koji uključuje beneficije za noćne smjene, praznike i bolovanja. Ako je zaposlenik na dužem bolovanju dužem od četiri tjedna, dobit će naknadu u iznosu od 80 posto redovne plaće. Nadalje, osobe s teškim bolestima imaju pravo na financijsku pomoć za pokrivanje troškova lijekova i njege.

Cijene u Srbiji vrlo su slične onima u našoj zemlji. Prema njezinoj izjavi, trudnice imaju pravo na potpunu naknadu za vrijeme porodiljnog dopusta i dobivaju trogodišnju stanku nakon rođenja svakog djeteta. Što se tiče svakodnevnih izdataka, cijene u trgovinama praktički se ne razlikuju od onih u Srbiji. Iako mogu postojati manja odstupanja u cijeni određenih proizvoda, općenito su u ravnoteži.

Unatoč tome, dodatni troškovi obično su veći, iako mogu varirati ovisno o određenom području. Blizina velikih urbanih središta izravno utječe na ukupne izdatke. Za svoj stan od 50 kvadrata osobno svaki mjesec plaćam ukupno 490 eura i pokrivam sve troškove osim struje. Račun za struju iznosi 50 eura na mjesečnoj bazi. U slučaju da su moji stvarni troškovi manji od predviđenog iznosa, imam pravo na povrat viška koji sam inicijalno platio.

Suprotno tome, ako moji troškovi premašuju procijenjene troškove, odgovoran sam za pokrivanje dodatnog iznosa. Pravo rješenje na pitanje ostati ili otići može dati samo netko tko se susreo s obje okolnosti. Međutim, nedvojbeno je da svaki izbor nosi svoje prednosti i nedostatke. Prihvaćanje “njemačkog EUR-a” ima potencijal za podizanje kvalitete života, ali također povlači za sobom tužne posljedice oproštaja od voljenog doma, zajednice, grada i voljenih pojedinaca, što može ostaviti osjećaj malodušnosti i praznine.