U vašem stanu može živjeti stablo limuna, koje obiluje sočnim plodovima, dodajući egzotični štih vašem životnom prostoru.

Suprotno uvriježenom mišljenju, stablo limuna nije ograničeno na cvjetanje samo u toplim i sunčanim klimama. Iznenađujuće, ima sposobnost da uspijeva i daje plod čak iu zatvorenim prostorima s odgovarajućom ventilacijom. Strpljenje je ključno kada se stablo limuna uzgaja iz sjemena, jer će proći otprilike 3 do 6 godina prije nego što možete uživati ​​u plodovima svog rada. Međutim, čekanje se nedvojbeno isplati!

Proces sadnje stabla limuna uključuje nekoliko ključnih koraka.

Da biste izvršili ovaj zadatak, trebat će vam nekoliko organskih limuna. Iako mogu biti malo skupi, potrebna je samo mala količina.

Izvadite sjemenke iz njih.

Da biste započeli proces sadnje stabla limuna, bitno je stvoriti idealnu mješavinu tla. Za optimalan rast, stabla citrusa uspijevaju u mješavini treseta, perlita, vermikulita i organskog gnojiva. Ključno je da tlo bude dovoljno porozno kako bi voda mogla lako prodrijeti. U slučaju da tlo postane pregusto, dodavanje ljuskica kore drveta pomoći će u promicanju lakše i prozračnije teksture.

Za početak postupka odaberite posudu od terakote ili plastičnu posudu promjera 20 cm. Alternativno se može koristiti i drveni lonac. Ključno je sjemenke limuna prvo posaditi u manju posudu i pustiti ih da rastu.

Da bi se osiguralo klijanje sjemena, potrebno mu je osigurati 10 do 14 sati svjetlosti. U nedostatku prirodnog svjetla, izložite sjeme umjetnom svjetlu, slično kao što se tek izleženim pilićima stavlja žarulja iznad nastambe. Ovo umjetno svjetlo ne samo da daje osvjetljenje, već također stvara toplinu za sjemenke i saksiju.

Kako bi se osigurao optimalan rast, preporučuje se korištenje raspršivača za svakodnevno zalijevanje posude i sjemena. Preporučljivo je koristiti mlaku vodu i osigurati da tlo bude dovoljno vlažno.

Proces sadnje:

Započnite proces sadnje sada kada imate sve potrebne stvari na raspolaganju.

Da biste napravili umirujući čaj od kamilice, počnite tako da skuhate čaj i ostavite ga da se ohladi. Zatim pripremite limun tako da ga izrežete i uklonite sve sjemenke. Na kraju nježno stavite netaknute sjemenke limuna u mlaki čaj od kamilice.

Korak 2: Pripremite posudu tako da je do pola ispunite zemljom i temeljito zalijete kako biste osigurali ravnomjernu zasićenost. Zatim napunite lonac gotovo do ruba i zalijte ga još jednom.

Korak 3: Ravnomjerno rasporedite sjeme unutar posude i nastavite s nanošenjem svježeg sloja zemlje, osiguravajući dubinu od približno 3 centimetra. Nakon toga još jednom hidratizirajte tlo. Nježno tapkajte po tlu kako biste osigurali pravilno slijeganje.

Kako bi se započeo proces klijanja, neophodno je osigurati da se posuda prekrije slojem plastične folije i stavi u toplo okruženje. Ključno je da tlo ostane i toplo i vlažno jer su to optimalni uvjeti za nicanje sjemena. Otprilike dva tjedna kasnije svjedočit ćete nicanju klica limuna.

Ključno je osigurati hranu stablu limuna u razvoju. Obavezno dajte gnojivo na stablo limuna svake dvije godine, izbjegavajući bilo kakvu primjenu na lišću.

Ključno je održavati razinu vlage u tlu koje okružuje stablo limuna, pazeći da nije pretjerano suho ili natopljeno vodom. Za njegov rast bitna je i odgovarajuća rasvjeta. U nedostatku prirodnog svjetla potrebno je osigurati umjetno svjetlo.

Osim toga, vrijedi napomenuti da stablo limuna uspijeva kada mu se posveti pažnja, komunikacija, umirujuće melodije i nježan dodir.

Slijedeći naše detaljne upute, imat ćete priliku uživati ​​u divnim nagradama koje dolaze iz vašeg marljivog rada i predanosti.