Ovaj način obrade luka, prenesen od roditelja, idealan je za jesen i proljeće te može znatno povećati prinose i spriječiti bolesti i štetočine.

Osnova ove metode je domaća otopina sode bikarbone, koja posjeduje antiseptička svojstva. Ključ uspjeha leži u temperaturi otopine, koja bi trebala biti gotovo vruća, idealno između 55 i 60 stupnjeva Celzijevih, kako bi se postigao optimalan rezultat.

Evo kako pripremiti otopinu:

U 1 litru vruće vode (45-60 °C) dodajte 1 žličicu sode bikarbone.
Vrijeme namakanja je 30 minuta. Da biste održali toplinu otopine, prekrijte posudu i umotajte je u deku.
Prije namakanja, važno je ukloniti opuštenu vanjsku ljusku, dok ostatak ljuske treba ostaviti netaknut.

Soda bikarbona također može poslužiti za zakiseljavanje tla umjesto pepela ili dolomita u prahu prilikom sadnje luka. Pri sadnji, lagano pospite rupu za sadnju sodom bikarbonom prije nego što posadite luk.

Iskustvo gospođe Janke pokazuje da je ova metoda efikasna. Preporučuje da luke potopite u fiziološki rastvor prije sadnje – tri šolje soli u 10 litara vode, te ih ostavite da se namaču 1-2 dana za najbolje rezultate. Alternativno, možete posuti sol po zemlji prije sadnje kako biste spriječili pojavu štetočina poput lukove muhe tokom vegetacije.

Kako biste potaknuli brži rast luka i pojačali otpornost, možete ih potopiti u razblaženom rastvoru kalij permanganata ili jednostavno u vodu prije sadnje. Ova metoda ne samo da sterilizira sjeme od mogućih bolesti, već i potiče brže klijanje.

Sjemenke luka potopite 30-60 sati prije sadnje, pa ih ostavite da se osuše oko 60 minuta. Ovo će osigurati brži i zdraviji rast vašeg luka.