Kako se moderna medicina jako brzo razvijala tokom prethodnih godina, sada imamo mohućnost da imamo i bebe iz epruvete. Majke koje ne mogu da ostanu u drugom stanju defintiivno sada putem vještačke oplodnje mogu da postanu majke uz pomoć surogat majki. Najnoviji primjer iz svijeta poznatih jeste srpska pjevačica Marija Šerifović.

Louise Brown, Britanka rođena 25. srpnja 1978., nosi titulu prve “bebe iz epruvete”. Rođenje Louise bilo je prijelomna prekretnica u povijesti medicine, a dr. Robert Edwards je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu za izvanredan napredak u području in vitro oplodnje, prenosi Istorijski.

  • Gotovo deset godina Leslie, Louiseina majka, suočavala se s razočaranjem neuspjelim pokušajima začeća. Unatoč tome što su i Leslie i John, Louisein otac, bili izvrsnog zdravlja, njihovi su se napori pokazali uzaludnim. Međutim, revolucionarni prijedlog predstavljen im je kada su im liječnici Patrick Steptoe i Robert Edwards pristupili s inovativnim konceptom u bolnici. Njihov prijedlog uključivao je oplodnju jajne stanice izvana prije nego što se ponovno unese u Leslieno tijelo, što joj je omogućilo da zatrudni. Ovaj pionirski postupak, sada priznat kao “in vitro” oplodnja, nikada nije poduzet do 1978. Nakon perioda trudnoće od devet mjeseci, Louise je rođena carskim rezom u bolnici Oldham u sjeveroistočnoj regiji Engleske. Sa zdravih 2,6 kilograma, djevojčica je bila ne samo dobrog zdravlja, već je posjedovala i izuzetnu ljepotu.

Nebrojeni parovi koji su godine posvetili potrazi za roditeljstvom pronašli su tračak nade dolaskom Louise. Revolucionarna tehnika in vitro oplodnje omogućila je da se širom svijeta rodi oko 6 do 8 milijuna beba. Leslie i John, kao i mnogi drugi, iskusili su neizmjernu radost dočekavši svoju kćer Natalie putem potpomognute oplodnje. Unatoč tome, ključno je priznati da Louise nosi cijenjenu titulu prve svoje vrste.

Posljedice koje je došla sa slavom nisu bile bez cijene.

Louise je, zajedno s ostalom dojenčadi rođenom toga dana, posjedovala besprijekorno savršenstvo zbog kojeg je bilo nemoguće uočiti bilo kakvu razliku između njih i onih začetih tradicionalnim sredstvima. Međutim, nije bila imuna na nesretne posljedice koje često prate široko rasprostranjeno priznanje.

U početnim fazama njezina postojanja, roditelji ove voljene bebe bili su bombardirani gomilom pisama mržnje, popraćenih uznemirujućim paketima ukrašenim krvavim dokumentima. Unutar te zlonamjerne komunikacije, uznemirujuće poruke predviđale su skoru propast obitelji, žigosajući malu Louise kao odvratnu monstruoznost.

Čak ni medicinski stručnjaci odgovorni za provođenje postupka nisu mogli izbjeći užasne primjedbe. Liječnici su dobili kritike od znanstvenika, političara, pa čak i određenih pojedinaca unutar crkve, koji su tu ideju osudili kao “očito kršenje prirodnog reda”.

Tijekom intervjua za The Telegraph 2015., Louise je prenijela svoje stajalište o tom pitanju, okarakteriziravši ga kao alarmantnu i jezivu pojavu. Stavila je dodatni naglasak na uznemirujuću prirodu djela, ističući značajnu količinu vremena i energije uložene u planiranje i prenošenje poruke dojenčetu od samo tri mjeseca. Louise je čvrsto tvrdila da su ovaj gnusni čin počinili pojedinci pokvarenih umova.

Ipak, usred dopisivanja, postojala je znatna količina podrške. Uz te razmjene, podijeljene su iskrene poruke, posebno od parova koji su se, poput njezinih roditelja, suočili s izazovima i slomljenim srcem neplodnosti. Ona živi životom koji je sličan životu prosječne osobe.

Louise, usprkos odrastanju u svijetu opterećenom slavom i nadzorom, naposljetku otkriva zadovoljstvo u spokoju tame, stanju koje se besprijekorno slaže s njezinom naravi. Trenutno živi u Bristolu zajedno sa svojim suprugom Wesleyjem i njihovo dvoje djece, koja su začeta bez ikakve medicinske intervencije. Odlučivši se za osamljeni život koji ih štiti od znatiželjnih pogleda, ukrojili su život daleko od očiju javnosti. U međuvremenu, Wesley marljivo ispunjava svoje obveze kao zaposlenik u brodogradilištu, vjerno izvršavajući svoje dužnosti.

Kako je obilježila svoj 40. rođendan, koji se poklopio s 40. obljetnicom prve umjetne oplodnje, iskoristila je priliku i podijelila svoje najnovije javne izjave. Na duhovit je način izrazila želju da njezin rođendan ostane privatna stvar, a ujedno je prepoznala neosporan značaj njezina rođenja kao prekretnice u napretku medicinske znanosti. Ta joj je spoznaja donijela neizmjernu radost i zadovoljstvo.

  • Iako je jasno dala do znanja da želi zadržati privatnost svog rođendana tijekom obilježavanja svoje 40. godine, priznaje da je njezin dolazak signalizirao početak legendarnog nasljeđa. Trenutno je područje in vitro oplodnje svjedočilo rođenju nevjerojatnih 6 do 8 milijuna dojenčadi, ostavljajući neizbrisiv trag na obiteljima, kao i polja znanosti i medicine.