• Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tog svečanog dana naciju je zahvatila duboka tišina, a brojni su građani prolili suze, prenosi Slobodna Dalmacija. O Josipu Brozu Titu zapisane su brojne priče, a među najzanimljivijima je priča vezana uz srpski grad. Naime, tijekom cijele Titove 35-godišnje vladavine postojao je jedan usamljeni grad koji je on namjerno izbjegavao na cijelom prostoru SFRJ. Zanimljivo, upravo je to grad koji se spominje u jednom od prvih hitova Lepe Brene – Čačak.

S njim se susreo u sedam navrata, ali samo nakratko. Uvijek je bila usputna stanica, samo odskočna daska na putu do Užica. Znanstvenici nagađaju da je razlog za to Brozova percepcija da je usko povezana s četničkim Ravnogorskim pokretom, uvjerenje kojega je imao do svoje smrti. U njegovim očima, tvrde povjesničari, Čačani su uvijek bili povezani s četništvom. Možda je na takvu percepciju utjecala blizina Ravne Gore i popularne pjesme “Na planini, na Jelici”. Naprotiv, prema izvješćima policije Kraljevine Jugoslavije 1940. godine, Čačak je proglašen ozloglašenim „komunističkim leglom.

Ipak, Tito je imao posebnu perspektivu na ovu lokaciju, a stariji Čačani i danas prepričavaju da su prije dolaska predsjednika SFRJ pojedinci koji su bili percipirani kao protivnici režima privođeni tjedan dana iz predostrožnosti.

 

  • Predsjednik SFRJ, koji je tu dužnost obnašao cijeli život, prema tvrdnjama povjesničara, nije uspio promijeniti pogled na Čačak, iako su ga dočekali oduševljeni pojedinci koji su željno iščekivali njegov iznenadni dolazak. Tito dosljedno nije imao nikakve sklonosti da ostane u ovom gradu, što je dokumentirao Mondo. Reputacija buntovničkog grada i odredišta kojeg se treba kloniti učvrstila se kada mu je, tijekom drugog Titovog posjeta Čačku, usred njegova govora neočekivano nestalo struje.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.