Da bismo bili zdravi svi naši organi moraju funkcionisati besprijekorno. Da bi se to desilo moramo da vodimo računa o svojoj prehrani a na žalost mali broj ljudi to radi. Naš region je poznat po konzumaciji teške i masne hrane od koje najviše strada jetra.

Osobama koje često konzumiraju masnu i pretjerano začinjenu hranu dr. Matić preporuča da razmotre detoksikaciju jetre kao korisnu akciju. Naš renomirani stručnjak za prehranu, prof.dr. Momčilo Matić, osobama koje često uživaju u obilnim obrocima savjetuje da postave granicu i izbjegavaju prekomjernu konzumaciju.

Nadalje, osobe koje vole robusnu kuhinju, osobito znalci, trebaju dati prednost dobrobiti svoje jetre i redovito se uključiti u jednostavan proces detoksikacije ovog vitalnog organa. Prema riječima dr. Matića, pauzom od nekoliko dana nećete ništa propustiti, no osobe koje dulje vrijeme konzumiraju nezdravu hranu trebaju prioritet staviti na čišćenje i detoksikaciju jetre. Prema ocjeni stručnjaka, čaj od maslačka smatra se najmoćnijim rješenjem za ovaj problem.

Osim toga, stručnjak preporučuje uključivanje sljedećih sastojaka za optimalne rezultate. -propolis, -pelud, Začin poznat kao đumbir u prahu svestran je sastojak koji se koristi u raznim kulinarskim primjenama. -cimet, -limun. Dr. Matić savjetuje da se za optimalne rezultate navedeni napitak preporučuje piti ujutro, prije doručka, na prazan želudac. Dodatno, dr. Matić je predložio da se prije konzumacije napitka popije čaša tople vode.

Detoksikacijska svojstva ovog napitka su vrlo korisna, a vrijedi napomenuti da se može koristiti bilo koja vrsta vode, uključujući vodu iz slavine, samo da je topla. Nadalje, daje uvid u preporučenu količinu vode koju treba unijeti nakon buđenja i prije konzumacije bilo kakve hrane. Prema riječima nutricionista, početni korak uključuje konzumaciju najmanje dvije čaše tople vode kako bismo učinkovito detoksificirali naše tijelo.

  • Osim toga, on ističe dobrobiti sode bikarbone, ističući njezina alkalna svojstva, dok priznaje potencijalne nedostatke za osobe s hipertenzijom. Ključ učinkovite detoksikacije leži u osiguravanju dovoljnog unosa tekućine i vode, jer time postižemo optimalne rezultate za naše tijelo, istaknula je dr. Matić. Za one koji žele skinuti koji kilogram viška, stručnjakinja predlaže da se odluče za hladnu vodu umjesto vruće jer ona pojačava osjećaj sitosti i ostaje u tijelu dulje vrijeme.

Često nazivana središnjim laboratorijem organizma, jetra je mjesto gdje se odvijaju ključni procesi koji pomažu u razgradnji komponenti hrane. Kao najveća žlijezda i drugi po veličini organ u ljudskom tijelu, jetra ne samo da igra vitalnu ulogu u obradi hranjivih tvari iz hrane i pića, već djeluje i kao filter za uklanjanje štetnih tvari iz krvotoka.

S obzirom na njezine višestruke funkcije koje pridonose cjelokupnoj dobrobiti tijela, postaje nužno povremeno očistiti jetru kako bi se smanjilo nakupljanje viška triglicerida tijekom vremena. U nastavku su predstavljeni najbolji čajevi za detoksikaciju jetre, zajedno s popisom namirnica koje mogu pomoći u ovom procesu.

Jetra se sastoji od hepatocita, temeljnih komponenti koje čine otprilike 70-80% njezine ukupne težine. Smještena ispod desnog rebra, unutar trbušne šupljine i odmah ispod prsnog koša, jetra je teška oko 1,5 kilograma i sastoji se od dva različita režnja različitih veličina. Ispod jetre nalazi se žučni mjehur, dok su nizovi hepatocita, povezani vezivnim tkivima, odgovorni za izlučivanje i protok žuči kroz kanale u dvanaestopalačno crijevo, kao i njeno skladištenje u žučnom mjehuru.

Jetra igra ključnu ulogu u sustavu filtriranja našeg tijela, obuhvaćajući niz vitalnih funkcija. Jetra igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući regulaciju razine glukoze u krvi, probavu glikogena, metaboliziranje masti u kolesterol, proizvodnju žuči za probavu masti, stvaranje imunoglobina (antitijela), razgradnju i eliminaciju toksina, pretvaranje hormona poput inzulina i estrogena , sintetizira i razgrađuje proteine ​​i metabolizira alkohol.

Zbog svoje višestrane uključenosti u tjelesne procese, održavanje zdravlja jetre ključno je za opću dobrobit. Iako jetra ima impresivnu sposobnost regeneracije, redovito čišćenje jetre može ubrzati taj proces i osigurati optimalno funkcioniranje.