Mnogo je brakova koje smo imali na estradnom nebu, a koji su se rasplai prije ili kasnije. Dovoljno je da samo vidimo šta se trenutno dešava po pitanju brakova, i koliko samo imamo razvoda u ovoj, 2024 godini. Sljedeća priča se naslanja na Dadu Polumentu, koji ima već dva propala braka iza sebe.

Dado Polumenta i Selma Mekić nesumnjivo su bili jedan od najzanimljivijih parova. Brak između novopazarske vjeroučiteljice Selme Mekić i pjevača Dade Polumente bio je kratkog vijeka. Samo pet mjeseci nakon njihove zajednice, zajednički su se dogovorili da raskinu brak. Selma Mekić, poznata i kao Pazarka, stekla je priznanje u domovini zbog nepokolebljive posvećenosti zalaganju za ženska prava, zbog čega je dobila nadimak “feministkinja sa hidžabom”. Ne samo da Dado Polumenta tečno govori srpski, već odlično govori i engleski i turski. Dok je Selma ranije boravila u Turskoj i Dubaiju, trenutno živi, ​​radi i napreduje u Srbiji. Selma je tek prošle godine prekinula šutnju o Dadu u objavi na Facebooku nakon njihovog razvoda.

Ohrabrujući ga da da prednost vlastitoj porodici i skrene pažnju sa medija, uputila je iskrenu molbu. Selma se cijelog svog života suzdržavala od javnog izgovaranja Dadovog imena, sve do ovog trenutka, i teži da to bude inauguracijski i završni primjer, pod uslovom da se ispoštuju njene želje. Ističući da je u intervjuima dosljedno nagovarala da se njegovo ime ne spominje, Selma je priznala da i ona i Dado shvaćaju istinu o njihovoj prošloj vezi. Međutim, ona se ne osjeća prisiljenom da se uključi u javni diskurs ili ponudi objašnjenja.

Vjeroučiteljica je na Fejsbuku naglasila da je Dado bio potpuno svjestan njenog identiteta prije njihovog braka. Jasno je stavila do znanja da nikada nije pokušavala da pridobije pažnju ili finansijsku dobit otkrivanjem ličnih i emocionalnih detalja o svom životu. Iako možda trenutno doživljava ljubav, čvrsto je izjavila da je neće iskoristiti za senzacionalizam ili samopromociju. Tokom svog života, njen fokus je stalno bio na pitanjima vere, kulture, umetnosti i istine. Priznala je važnost poslušanja savjeta strpljivih pojedinaca poput Polumente i opreza u budućim nastojanjima.

Vrijedi napomenuti da je Selma prekinula vezu sa Dadom Polumentom u decembru 2012. godine, a samo pet mjeseci kasnije par se sporazumno dogovorio da raskine brak u skladu sa islamskom tradicijom. Prema izvještajima, 33-godišnja žena je bila nezadovoljna pjevačevim velikim angažmanom u sceni noćnog života, što je bilo u suprotnosti s njenim načinom života.

Iako je prošla kroz razvod, Selma je pokazala nevjerovatnu otpornost i otkrila udobnost u umjetnosti kaligrafije. Osim toga, usmjerila je svoju kreativnu energiju u dizajniranje jedinstvenih šalova posebno za žene. S druge strane, Dadov lični život uključuje sina po imenu Dorian iz vanbračne veze sa Anom Marijom Kikoš, kao i dvije kćerke, Aleu i Aliju, koje je rodila njegova supruga Ivona Ivković. Selma Mekić, visokostručna umjetnica, uspješno je završila studije na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Ona se, nesumnjivo, ističe kao jedna od najuspešnijih Novopazarčanki, koja poseduje izvanredno obrazovanje i mnoštvo talenata.

Selma, izuzetna osoba, ističe se u domenu modnog dizajna, izrađujući odjevne predmete nenadmašne ljepote i raskoši. Osim toga, posjeduje izuzetan talenat za kaligrafiju, udahnjujući novi život drevnoj umjetnosti arapskog pisma. Selma je veoma ponosna što u svakoj prilici pokazuje svoj hidžab. Za nekoliko dana, izuzetno nadarena i zadivljujuća Selma će svojom sopstvenom revijom ulepšati cenjeni Serbia Fashion Week. Ovaj slavni događaj drži cijenjenu poziciju pete najveće sedmice mode u cijeloj Evropi.

Vješto spajajući svoju ljubav prema kaligrafiji i modi, napravila je jedinstvena remek-djela koja očaravaju žene širom svijeta. Selmina umjetnička traganja dovela su je do brojnih destinacija, kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna, Njemačka, Teheran, Dubai i Liban, gdje je izlagala svoje kreacije. Među Selminim najcjenjenijim kaligrafskim dostignućima je njen doprinos naslovnici Tirmizijeve kompilacije hadisa, značajnog islamskog djela koje obuhvata sedam tomova.

S druge strane, tu je jedna hrabra individua koja se neustrašivo upušta u diskusije o pravima muslimanskih žena, ne libeći se izražavanja svojih misli. Sa velikim žarom se suočava s pogrešnim uvjerenjem da su žene potlačene unutar islamske vjere. Njeno srce je ispunjeno ljubavlju i njen životni put je vođen njenom nepokolebljivom verom. Prihvaćajući svaku priliku koja joj se ukaže, ona nastoji osporiti unaprijed stvorene predodžbe o muslimankama i hidžabu kroz svoju sliku i djela.

Pokušaj uvjeravanja pojedinaca koji imaju pogrešne predodžbe o muslimanskim ženama koje nose hidžab mi se čini kao uzaludan poduhvat. Davanje objašnjenja za svoju ličnu odluku da nosim hidžab bi insinuiralo da sam dužan da se opravdavam pred drugima. Umjesto toga, više volim da jednostavno priznam: “Da, nosim hidžab. Hoćemo li sada preći na značajniju diskusiju?” Intrigantno je primijetiti da nikada nisam primijetio da neko istražuje odjeću časnih sestara, koje su potpuno pokrivene, i na njih se gleda s poštovanjem zbog svog izbora.