– Josip Broz Tito je preminuo prije nešto malo više od 40 godina, ali i pored toga, vijesti o njemu su i dan danas jako zanimljive. Ono što većinu interesuje jeste njegov ljubavni život, koji je uvijek bio pod krinkom misterije. Zna se da je cijeli život bio u braku sa Jovankom Broz, ali se jako malo zna šta i kako je radio prije braka sa njom.

U okolini Iloka, tačnije u Titovoj vili između Šarengrada, Bapske i Iloka, 15. aprila 1952. sklopljena je tajna zajednica. Josip Broz Tito, star 60 godina, sklopio je tajni brak sa Jovankom Budisavljević, koja je imala 28 godina. stara u to vreme. Iako je vjenčanje ostalo neotkriveno, ono je naknadno upisano u službenu evidenciju matičnog ureda u Šarengradu u Hrvatskoj.

Nekadašnje imanje grofa Eleca, koje se nalazilo na Pajzošu, bilo je prostrano imanje od sto hektara koje je obuhvatalo vinograde, šume, lovačke kuće, vilu, vinoteku i lovište, koje je služilo kao Titova rezidencija.

  • Nedavno je javno objavljen venčani list Jovanke i Tita koji pruža intrigantne uvide. Fotografija ovog zvaničnog dokumenta sada kruži platformama društvenih medija, skrećući pažnju na nekoliko važnih detalja. Jedan takav detalj je značajna razlika u godinama između Tita, koji je imao 32 godine, i Jovanke, njegove treće supruge, koja je tek rođena. Osim toga, postoje nedosljednosti u navedenim datumima rođenja, s tim što je Titov datum upisan kao 25. maj umjesto 7. maj. Još jedan intrigantan aspekt je tvrdnja da su živjeli u istoj ulici, ali sa malom razlikom od četiri kućna broja. Nadalje, postoje spekulacije oko ujednačenosti rukopisa na dokumentu, a neki sugeriraju da se to može pripisati službeniku odgovornom za popunjavanje izvoda.

U zvaničnom dokumentu Tito je ostao bez ikakvog određenog zanimanja, dok je Jovankina godina bila 32 godine mlađa od njegove. Iako su kružile glasine da su se razveli krajem sedamdesetih, Jovanka je ostala uz Tita do njegove smrti 1980. godine, iako je njihov odnos bio daleko od idealnog. Kako se Titov život bližio kraju, pričalo se da ga je Jovanka prestala posećivati, a britanski ambasador je preneo poruku da je Tito potpuno sam. To se dogodilo u vrijeme kada je već počeo raspad Jugoslavije koji je Tito mukotrpno gradio. Takođe je 1978. godine, pred kraj Titovog života, britanski ambasador posmatrao Titovu samoću, jer nije imao ni ženu ni prijatelje. To je bio isti period kada je počelo raspadanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koju je uspostavio Tito.

Osim toga, vredi napomenuti da je ćerka Saše Broza hrabro usvojila prezime svoje prabake, ističući njen izuzetan karakter bivše Titove partnerke.

U saopštenju za medije iz prošle godine otkriveno je da je Sara, ćerka reditelja Saše Broza i unuka Josipa Broza Tita, donela odluku da promeni prezime. Sara, koja više nije želela da nosi ime svog oca, glumca Ranka Zidarića, odlučila se za prezime svoje prabake Herte Has.

Saša Broz je, govoreći o želji svoje ćerke Sare da promeni prezime, objasnio da su podržali njenu odluku jer je to za nju bio prirodan izbor i logičan korak da se olakša teret koji je osećala.

Sarina strast prema pozorištu i umetnosti naslijedila je i od oca i od majke, ali je njena prabaka Herta Haas, jedna od supruga Josipa Broza Tita, svojom izuzetnom ličnošću ostavila neizbrisiv trag na generacije koje dolaze.

Rođena u Mariboru 1914. godine, Herta je aktivno učestvovala u NOB-u. U Parizu, 1937. godine, prvi put se susrela s Titom, dok je služila kao kurir i dostavljala krivotvorene pasoše španskim borcima. Međutim, njihova ljubavna priča zaista je počela dvije godine kasnije, u Istanbulu, kada je Herta predala lažni pasoš direktno samom Titu. Po dolasku u Zagreb, odlučili su živjeti zajedno koristeći prikrivene identitete Marije Šarić i Slavka Babića. Nažalost, njihova naklonost jedno prema drugom je na kraju splasnula, što je dovelo do toga da Tito krene na put u Beograd gde je susreo svoju novopronađenu ljubav, Zdenku Davorjanku Paunović.

U poodmakloj trudnoći, Herta Haas je odlučila ostati u Zagrebu, gdje je na kraju samo nekoliko dana nakon Titovog odlaska rodila sina Mišu Broza.

  • Među onima oko Tita bilo je nadaleko poznato da je pronašao novu ljubav, Davorjanku Paunović, koja se zatekla i u Jajcu. Herta i Davorjanka ukrstile su se u rezidenciji posebno dodijeljenoj za druga Tita. Mlađi partizan izrazili su uvjerenje da u kući nema mjesta za dvije žene, draga moja. Prema pričama partijskih kolega koji su bili prisutni na skupu, Hertova je ljutnja bila toliko intenzivna da je potražila Tita u štabu i suočila se s njim naočigled svih. Direktno ga je ispitivala o identitetu žene, naglašavajući svoju ulogu njegove supruge. Tito je izgledao vidno nelagodno, boreći se da pronađe svoje riječi dok je odgovarao pozivajući ih da nađu rješenje.

Kako bi pobjegla od takvog načina života, Herta je odlučila ostaviti sve iza sebe i vratiti se u Sloveniju. Pomirenje s Titom nikada nije bilo dio njenih planova.

Širom Jugoslavije kružila je dugogodišnja glasina da je nakon Davorjankine smrti 1946. maršal napisao dugačko pismo od 16 stranica Herti, moleći je da se vrati. Navodno se Hertin odgovor sastojao od samo dvije rečenice. Herta Haas trpi sramotu koju joj je jednom prilikom nanio muškarac. Ona čvrsto izjavljuje da neće dva puta podleći ranjivosti u prisustvu iste osobe. U svojoj knjizi “Tito i prijatelji” istoričar Jože Pirjevec daje detaljan prikaz kako odnosa između Tita i nje, tako i konačnog razlaza do kojeg je došlo.

Nakon razvoda, Herta je ušla u novi brak i postala majka dvije kćerke. Priča se da je imala samo jedan ponovni susret sa Titom 1946. godine. Ne samo da je bila visoko obrazovana i poznavala više stranih jezika, već je svoje intelektualno umijeće pokazala i pisanjem članaka, izbjegavajući bilo kakvo spominjanje Tita. Maribor joj je postao posljednje počivalište 2010. godine, kada je preminula u nevjerovatnoj 95. godini.