U današnje vrijeme većina ljudi živi ubrzanim tempom života, proživljavajući sve veću količinu svakodnevnog stresa. Zbog vremenskog ograničenja uobičajeno je da ishitreno konzumiramo nezdravu hranu. Unatoč tome, ako se posvetimo hranjivoj prehrani i dosljednom režimu vježbanja, brzo ćemo požnjeti plodove – izgubiti kilograme i uživati ​​u povišenim razinama energije, naposljetku ćemo biti zadovoljni svojim fizičkim izgledom. Suprotno tome, ako se debljanje nastavi unatoč marljivim naporima da se odviknete od štetnih navika, nutricionistica dr. Sara Gottfried predlaže temeljito ispitivanje hormonalne neravnoteže.

Ovih 5 znakova ukazuju da je za salo kriv nepravilan rad hormona:

1. Iako se hranite zdravo, dobijate salo na struku

U slučaju da ste cijeli život održavali uglavnom ravan trbuh i odjednom doživite brzi rast trbuha, vjerojatno je da su hormoni temeljni uzrok.

Prema Sarah Gottfried, nutricionistici, kako starimo, naša tijela mogu razviti smanjenu osjetljivost na inzulin, što rezultira pomakom prema skladištenju masti umjesto sagorijevanju. Osim toga, kod žena porast razine estrogena tijekom faze perimenopauze može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, što dovodi do nakupljanja abdominalnog sala.

2. Stalan osećaj gladi

Prema dr. Gottfrajdu, inzulinska rezistencija također ima potencijal utjecati na razne druge ključne hormone.

Prema dr. Gottfrajdu, postoji značajan utjecaj na hormon leptin, koji se obično naziva hormonom gladi, koji signalizira tijelu kada je sito. Kada su razine inzulina povišene, to može dovesti do povećanja razine leptina. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, to ne znači nužno da će pojedinci imati povećanu svijest o tome kada treba prestati jesti. Zapravo, konstantno povišene razine leptina zapravo mogu dovesti do neispravnog rada receptora za leptin.

Jednom kada ovi receptori prestanu slati signale mozgu koji ukazuju na sitost, događa se drugačiji fenomen koji se razlikuje od planirane kontrole leptina: osoba će ustrajati u konzumiranju hrane bez primanja signala sitosti, što dovodi do neizbježnog debljanja.

3. Česte promene raspoloženja

Tijekom godina prije i nakon menopauze, žene doživljavaju značajne fluktuacije u razinama estrogena, koje ne samo da utječu na promjene raspoloženja, već također doprinose nakupljanju trbušne masnoće.

Dr. Gotfrajd objašnjava da se veća osjetljivost žena na poremećaje raspoloženja u usporedbi s muškarcima može pripisati promjenama o kojima se govori u raznim studijama. Ovo razdoblje života često se povezuje s pojavom depresije kod žena. Važno je napomenuti da su fluktuacije u razinama estrogena tijekom ove faze potpuno normalne i ključno je ne smatrati se odgovornim za bilo kakvo povećanje tjelesne težine.

“Nemojte kriviti vlastiti nedostatak discipline ako se mučite skinuti te tvrdoglave kilograme. Vjerojatno su vam hormoni postali protivnik”, objašnjava ona.

Umjesto da se fiksirate na stvari koje su izvan vaše kontrole, usmjerite pozornost na to da vaši obroci budu dobro uravnoteženi s obiljem povrća, nemasnih proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti.

4. Stalno ste pod stresom

Kortizol, koji se često naziva hormonom stresa, značajno pridonosi zamršenoj mreži hormona koji utječu na težinu. Kada vaše tijelo otkrije povećanu razinu tjeskobe i zabrinutosti, povećava se razina kortizola, što može rezultirati nakupljanjem abdominalnog sala.

Dr. Jacqueline Montoya objašnjava da je ova pojava rezultat ulaska tijela u stanje poznato kao “bori se ili bježi”. Kada stres i tjeskoba dosegnu povišenu razinu, tijelo se prebacuje u način preživljavanja, uzrokujući povećanje razine kortizola, što zauzvrat signalizira tijelu da pohranjuje dodatne masnoće.

5. Muči vas iscrpljenost i nesanica

Debljanje se može pripisati hormonskoj neravnoteži, na što ukazuju simptomi poput nesanice i iscrpljenosti. Kada je san poremećen, javlja se umor, uzrokujući stres i nesanicu, što zauzvrat utječe na razinu hormona, posebice kortizola. Dr. Montoja objašnjava da povišena razina kortizola može rezultirati smanjenjem razine hormona štitnjače, što u konačnici dovodi do nakupljanja masnog tkiva na trbuhu.