“Imam 67 godina i živim sama. Tražila sam svoju djecu da se presele k njima, ali su odbili. Ne znam kako dalje živjeti…” Izjava ove žene na društvenim mrežama vapaj je starije osobe kojoj nedostaje društvo.

Nakon ovog priznanja stigle su slične poruke:

“Imam 68 godina, živim sam. Muž mi je davno umro. Nastavio sam raditi jer mi je to jedino sprječavalo da mi bude dosadno.Nekoliko godina živim kao robot, ništa me ne veseli!

„Nemam nikakav hobi i ne bavim se njime, prestar sam za to.“ Predložila sam sinu da se preseli u moj stan koji je veći od njenog, ali moja snaha bio protiv toga. Navodno ne želi živjeti pod istim krovom sa svojom svekrvom!

Evo što psiholozi savjetuju ovim ljudima:

“Nedostatak hobija i, još gore, želja da ih ne nađete, može biti znak depresije. Stoga starijim osobama neće biti suvišno posjetiti neurologa, psihologa ili psihoterapeuta”, objašnjava savjetodavna psihologinja Arina Lipkina.

Specijalist je uvjeren da se 67-godišnjak u modernom svijetu ne bi trebao osjećati staro. I u ovoj situaciji nije problem što djeca ne žele mamu ili oca dovesti kući. Umjesto toga, odrasla djeca jednostavno uživaju u osobnom prostoru u kojem su stvorila udobnost koja im je potrebna.

“Ova žena bi se trebala osloboditi fantazije da bi joj bilo bolje da živi sa svojom djecom. Uostalom, on ima drugi put – ostvariti vlastiti život.Osvrnite se malo oko sebe i vidite što je zanimljivo oko vas. Možete prisustvovati događajima u blizini i vidjeti mjesta do kojih niste mogli doći. Trebamo novo socijalno iskustvo”, kaže psihologinja.

Puno je gore kada se čovjek uključi u krug jednostavnih interesa kao što su: “Gledanje televizije, odlazak na kliniku, odlazak u kupovinu…”. Uzak krug odgovornosti čini da svaki dan liči na prethodni, au ovom slučaju stalni osjećaj usamljenosti postaje idealna osnova za razvoj.

Danas su mogućnosti za ljude svih dobnih skupina postale mnogo veće i bilo bi glupo ne iskoristiti ih.Netko iz prošlosti ponovno se oženi, a netko otkrije sasvim novi hobi…

U isto vrijeme, mladi naraštaji imaju veliku odgovornost. Naposljetku, u moći su djece i unučadi da učine sve što je potrebno kako bi osigurali da vaši voljeni ne izgube interes za život čak i kad odrastu.