Astronaut Scott Kelly trenutno se suočava sa zdravstvenim problemima nakon što je proveo rekordnu količinu vremena u svemiru. Njegova knjiga pod nazivom “Izdržljivost” opisuje mnoge simptome koje je iskusio nakon povratka na Zemlju. Uprkos obimu, ova knjiga je sve samo ne tanka.

Vjerovatnoća za rak: Prema knjizi, dok sam bio u svemiru bio sam izložen ekvivalentu 10 rendgenskih zraka grudnog koša dnevno. Ovo povećava vjerovatnoću da dobijem rak do kraja života.

Činilo se da su zglobovi natečeni do točke pucanja, kao da su na rubu eksplozije. Osjećam kako mi se tkivo ispod nogu širi. Odlazim prema kupaonici, promatrajući otekline na svojim umornim nogama. Pravo. Lijevo. Pravo. Lijevo.

Ulazim u kupaonicu, palim svjetlo i usmjeravam pogled prema dolje na stopala. Čine se nepoznatim, gotovo izvanzemaljskim. U stanju nužde dozivam suprugu projicirajući glas iz kupaonice. “Draga, dođi vidjeti ovo!” Ona čučne i nježno mi rukama pritišće gležnjeve. Prizor podsjeća na razigranu interakciju s balonom napunjenim vodom.

Pojavio se i osip : Osjećam bol u cijelom tijelu. Žena pažljivo pregledava moje tijelo i otkriva neobičan osip na leđima, listovima i vratu, područjima koja su bila u kontaktu s krevetom. Pojava ovog osipa podsjeća na alergijsku reakciju, kao da me je napalo mnoštvo pčela. Ovaj izvještaj dokumentirao je Scott u svojoj knjizi. Scott zatim pominje i groznicu.


Nakon što sam skupio hrabrost, uspio sam izgovoriti nekoliko riječi.

“Amika, loše mi je, skroz sam se smrzla.” Zabrinutost u mom glasu odmah joj je privukla pozornost. Njezina ledena ruka nježno mi klizi preko ramena, a zatim me nježno okrzne po čelu. Nevjerojatno je kako ona ostaje nezahvaćena hladnoćom, dok mene izjeda grozničava vrućina.
Intenzitet mučnine koji se osjetio tijekom ove misije daleko nadmašuje one u prethodnim. Nakon dugotrajnog sna, našao sam se u stanju delirija.

Uložio sam velike napore da se priberem i izrazim svojoj supruzi razmjere svoje nelagode. Simptomi koje osjećam su intenzivna vrtoglavica, visoka temperatura i raširena tjelesna bol. Ovaj osjećaj je drugačiji od bilo čega što sam ikada susreo, čak i tijekom dugih putovanja kroz svemir.