Treba li vas gristi savjest ako niste sretni da vaša djeca budu “domaćini” kod vas dan ili dva, tjedan, mjesec ili duže? To je komplicirano pitanje, ali ne bi trebalo biti.

Za mnoge je žene imati unuke najbolja stvar na svijetu. Sanjaju biti bake i prisjećaju se dana majčinstva, nježnosti, meke bebine kože i mirisa. Zaboravili su sve brige i umor, sjećaju se samo lijepih vremena. One su bake “stare škole”, mnoge su bile kućanice ili su svoj radni vijek provele u istoj tvrtki bez puno stresa. Uštedjeli su svoju energiju i htjeli bi je upotrijebiti za pomoć onima do kojih im je najviše stalo. Ima li jače ljubavi od one kad tvoje voljeno dijete dobije dijete?

I danas je ta ljubav ista, ogromna, ali bake se mijenjaju. Nekad su unuci dolazili dok su bili mlađi, no danas se bračni parovi uglavnom vjenčavaju i rađaju djecu kasnije u životu, pa su bake uskoro tu ili u mirovini.I ne slute da će svoje umirovljeničke dane provesti čuvajući unuke. Ne žele biti dežurne dadilje, mijenjati pelene, trčati za djecom, brinuti što će jesti, što će obući… Žele gledati njihove emisije, putovati ili jednostavno živjeti u miru. Je li to sebično od tebe? Trebaju li se osjećati krivima ako nisu oduševljeni što su ih djeca “dovela” na tjedan, mjesec ili duže? Gdje ima razuma, ima i rješenja.

Nema mlade zaposlene žene koja ne kaže da ne bi mogla odgajati svoju djecu da nije dežurna baka, koja se osjeća sigurno znajući da su djeca kod nekog od baka i djedova. To je apsolutno točno. Bake svojim kćerima i sinovima spašavaju poslove, pa čak i živote štiteći svoju djecu. Trebam li spominjati koliko je teško unatoč velikoj ljubavi? Jaslica je oduvijek bilo, a danas u njima možete pronaći pouzdanu, mladu i jaku dadilju koja se jako dobro slaže s djecom.Ali baka je… baka. Ne samo da je najpouzdaniji nego je i besplatan. Djeca je obožavaju i ona jedva čeka svaki trenutak provesti sa svojim pilićima. Ova sjećanja ostaju zauvijek urezana u vašem umu.

I većina spremno uskače da pričuva unuke dok su mladi roditelji na poslu. Svi shvataju da je vrijeme teško i da ovakva pomoć mnogo znači. Nekim bakama ništa nije teško, da ustanu u pola noći i isprže mu jaje ako je dijete nenadano gladno. Daju zadnje atome snage na njegovo zdravlje, higijenu, ishranu i igru. 

Ali Baka i deda nisu otac i majka. Ne mogu da čuvaju unuke cijele godine, a onda još i za vrijeme godišnjih odmora. Možda to mogu ponekad, ali ne bi trebalo uvijek na njih računati kad dođe vrijeme ljetovanja.