– U nastavku našeg današnjega članka, donosimo jednu totalno zanimljivu teoriju, a tiče se toga, šta se dešava sa ljudskom dušom nakon same smrti? Imamo razna viđenja na ovu temu, a u zavisnoti od vjere do vjere, imamo jako različita tumačenja iste….

U skladu s božanskim planom, točan trenutak nečijeg odlaska s ovoga svijeta unaprijed je određen Božjom providnošću, voljom i dopuštenjem. U tom je razdoblju pojedinac najspremniji oprostiti se od zemaljskog postojanja. Gospodin joj je milostivo darovao dva dana slobode, omogućivši joj da ponovno posjeti draga mjesta i voljene pojedince. Unatoč nedostatku fizičkog oblika, ona prolazi kroz putovanje duše tijekom prvih 40 dana nakon smrti, nesposobna izravno komunicirati s njima.

Prema učenju svetog Makarija Aleksandrijskog, od ključne je važnosti posvetiti se molitvi treći dan nakon nečije smrti. Kada nastupi smrt, anđeo dolazi da vodi dušu, zajedno s anđelom čuvarom, kroz prijelaz iz fizičkog tijela u drugo carstvo. U tom novom stanju i okruženju duša percipira beživotno i umrlo tijelo, ali prepoznaje pojedinca kao zasebno i nezamjenjivo biće koje ostaje “živo” zbog svoje neuništive biti. Nakon njegove smrti, uobičajeno je da svjedoči tužnom iskazu tuge svojih najmilijih. U slučaju da se njegova smrt dogodi unutar granica medicinske ustanove, on također može promatrati prisutnost liječnika i bolničkog osoblja.

Nakon što je oslobođena ograničenja fizičkog oblika, duša doživljava novopronađenu slobodu, što joj omogućuje da bez napora prijeđe kroz različita mjesta unutar prvih 48 sati. Nakon tri dana, duša kreće na nebesko putovanje, transcendirajući kroz nebeske sfere kako bi stigla do božanskog prijestolja Isusa Krista. Zatim, 40. dana, duša donosi odlučujući izbor, određujući svoju sudbinu u svjetlu ili tami do vremena uskrsnuća ili došašća. Ova presuda označava vrhunac iskustva. Uz to, vrhovni svećenik Stavrofor Stupar razjašnjava još jedan aspekt poznat kao klinička smrt, gdje duša privremeno napušta fizičko tijelo i potom se ponovno ujedinjuje s njim.

  • Ovaj fenomen predstavlja poseban i zaseban fenomen koji treba razmotriti. Što se može očekivati ​​tijekom početnog razdoblja od 40 dana? Standardna ljudska percepcija vremena je ono čega se obično pridržavamo, ali duša djeluje na različitoj vremenskoj razini, pod utjecajem mjere u kojoj je preminuli pojedinac njegovao svoju dušu. To se njegovanje može dogoditi kroz njegovanje božanskih vrlina i primanje božanskih blagoslova, koji služe uzdizanju Boga. Suprotno tome, duša koja zanemaruje veze s bližnjima i Bogom naći će se bez obogaćenja. Postavlja se pitanje: postiže li duša svetost tijekom svog zemaljskog postojanja sudjelovanjem u božanskim sakramentima i pobožnom molitvom ili ustraje u stanju siromaštva i pustoši? U rasponu od četrdeset dana duša se nalazi u društvu dvaju nebeskih bića – anđela čuvara koji joj je darovan prilikom krštenja i anđela kojeg je Bog poslao da otprati dušu dalje.

Kroz ovo razdoblje, duša se vodi stazom – daju joj se vizije sjaja neba i veličanstvenog Božjeg prijestolja, ili se prenosi u kraljevstvo gdje duša tek treba ispuniti svoju konačnu svrhu i želju, a to je postići ljubav i jedinstvo s božanskim. U slučaju da duša ne uspije postići svoj cilj, zabranjen joj je ulazak u carstvo tame, gdje odjekuju zvuci jauka i očaja. Duša svjedoči za oba područja i približava se Kristu, koji određuje daljnje odredište duše. Tijekom predavanja profesor Stupal zadubio se u temu nebeskih carinika, misleći na nebeska bića koja pomno ispituju bit duše.

  • Opisivanje ovog eteričnog procesa zemaljskim jezikom pokazalo se prilično izazovnim, osobito kada se govori o dubokom susretu uzdizanja duše na božansko prijestolje. Dodatno, profesor je istaknuo neumoljive napore demona da zarobe pojedince, ističući sretnu okolnost da ne možemo uočiti ove odbojne i zastrašujuće entitete, jer bi njihova pojava nedvojbeno utjerala strah u nas. U nebeskom kraljevstvu nastanjuju se demoni, uzrokujući veliku nevolju duši koja se nađe među anđelima. Ta se zlonamjerna bića predstavljaju duši na odbojan način, ulijevajući osjećaj straha i nelagode.

Prema Kurirovom izvještaju, grešniku koji nije vodio krepostan život pristupili su riječima: “Ti pripadaš nama, pridruži se našim redovima, ovo je mjesto gdje uistinu pripadaš. Tijekom tog specifičnog vremenskog okvira, duša prolazi kroz temeljito ispitivanje, ploveći kroz putovanje prema Božjoj božanskoj prisutnosti. Ova kušnja i razne prepreke na putu su simbolični izazovi koje duša mora savladati, a ne doslovne fizičke barijere.

Dodatno je naglašeno da je krajnji cilj svakog namaza olakšanje duše’neometanu vezu s Gospodinom, koji utjelovljuje kvalitete ljubavi, suosjećanja, milosrđa i poštenja. U svojoj neumoljivoj težnji da zarobi što je moguće više duša, đavao gaji žarku želju da naseli pakao do te mjere da na Sudnjem danu Sotona može hrabro preklinjati Krista: „Ako možeš njih otkupiti, otkupi i nas. ” Đavlov krajnji cilj je osigurati spasenje bez potrebe za kajanjem ili preobrazbom same svoje biti. Unatoč njegovom silasku u grijeh, koji potječe iz grijeha oholosti, demoni ostaju ravnodušni prema konceptu pokajanja, postojani u svojoj odlučnosti da osiguraju izbavljenje bez mijenjanja svoje urođene prirode ili traženja pokajanja.

Što se događa s dušom nakon što prođe 40 dana? Kad duša pobijedi draž đavolske zamamnosti koja šapće: “Pod našom si kontrolom i tvoj dolazak željno iščekujemo…”, ona se sa strepnjom približava Bogu. U ovom trenutku otkriva se duboka Božja pravda. To znači da pojedinci trebaju cijeniti svoje zemaljsko postojanje, jer su na rubu susreta s Bogom licem u lice. Pokajanje ima veliki značaj, jer je rečeno: “Što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebu, i što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebu.” Kad bi se netko kladio svojim životom, dobio bi novi pogled na pravu bit svog postojanja. Tijekom 40. dana, svaki čin suosjećanja i naklonosti, bez obzira koliko mali bio, imat će značaj.

Upravo na ovaj dan, tijekom međuprocjena prije Uskrsnuća i Sudnjeg dana, bit će otkrivena sudbina pojedinaca, hoće li ući u Kraljevstvo Božje ili će biti obavijeni tamom. Dakle, naši dragi imaju moć svojim molitvama i kreposnim djelima uvelike utjecati na naše putovanje unutar ovih 40 dana. Zabilježeni su slučajevi viđenja tijekom kliničke smrti.

Ponekad, u skladu sa svojim božanskim planom, Gospodin posjeduje sposobnost vratiti duše u njihova tijela čak i ako još nisu pripremljene za sud. Otac Perseus ispričao je priču o ženi koja je, opterećena sramom, odbila priznati svoje grijehe i umjesto toga vjerovala da će jednostavna molitva Blaženoj Majci biti dovoljna. Međutim, tri dana kasnije, Gospodin je izveo čudesno uskrsnuće, što ju je natjeralo da se hitno obrati svećeniku radi ispovijedi. Ovim su činom njeni prijestupi oprošteni, a ona je u miru preminula. Svojom pronicljivošću Gospodin može prepoznati našu nespremnost na kušnje i podariti nam izvanredan dar vraćanja naših duša u naše zemaljske posude.