Hitovi napisani prije gotovo pola stoljeća rado se slušaju i danas i pripadaju kanonu jugoslavenske glazbe. Prije više od 40 godina na glazbenoj sceni pojavio se poznati bend Crvena Jabuka, čiji utjecaj traje i danas. Tijekom godina nastavili su stvarati bezvremenske hitove, učvrstivši svoj status legendarnog benda.

Ono što ih izdvaja je njihova nepokolebljiva predanost čistim emocijama, koja ih je vodila od samog početka. Uvijek im je prioritet povezati se sa srcima i umovima svoje publike, a ne prilagođavati se trendovima.

Međutim, na vrhuncu njihove popularnosti dogodila se tragedija koja je ostavila trajan utjecaj od kojeg se nikada nisu u potpunosti oporavili.

Naime, 18. rujna 1986. godine članovi benda “Crvena jabuka” doživjeli su tešku prometnu nesreću u Jablanici, putujući na koncert u Mostar. Dugo iščekivani nastup na stadionu “Kantarevac” u Mostaru trebao je započeti ambicioznu turneju benda u usponu. Ljubitelji njihovog jedinstvenog glazbenog stila popunili su dvoranu do posljednjeg mjesta.

No, koncert “Crvene jabuke” nije održan, a ne planiraju se ni budući nastupi u istom sastavu. Rođen 12. marta 1962. godine, Ričl je djetinjstvo proveo na Koševu pod brigom majke Elvire, jer mu je otac Ferdinand preminuo u njegovim ranim godinama. Nakon završene srednje glazbene škole, upisao je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, gdje je završio prve dvije godine studija. U to vrijeme Ričl se susreće s Brankom Đurićem Đurom i Zlatkom Bostandžićem.

Ubrzo je uslijedilo formiranje benda “Ozbiljno prješte” sa Zlatkom Arslanagićem kao Ričlovim glazbenim pratiocem, a kasnije se suradnja proširila i na Elvisa J. Kurtovića. U prvim mjesecima 1985., potaknut sve većom strašću prema glazbi, donio je odluku da se rastane od svoje prethodne grupe.

Udruživši se s Arslanagićem, krenuli su na novo zajedničko putovanje, formirajući kultni bend Crvena jabuka. Kreativni proces za njihov album prvijenac odvijao se u krugu Zlajinog stana u potkrovlju, gdje su pretočili svoje srce u stvaranje pjesama.

S njima su snage udružili i talentirani glazbenici: basist Aljoša Buha porijeklom iz Zenice, klavijaturist Dražen Žerić Žera iz renomirane grupe Žaoke i bubnjar Darko Jelčić Cunja, također iz Zenice.