Kada je u pitanju glazba, Elvisa Prislija sigurno možemo ubaviti u 10 najvećih muzičara svih vremena.

Nakon tragične smrti Elvisa Presleya 16. kolovoza 1977., svijet je ostao zapanjen i počelo je kružiti mnoštvo nagađanja, bacajući sumnju na pravi uzrok njegove smrti. Prije njegove smrti, bilo je poznato da je vodio vrlo štetan način života, uživajući u hamburgerima i zlouporabi lijekova na recept. Nekoć vitka ikona rock and rolla narasla je na nevjerojatnih 158 kilograma, doživjevši naglo pogoršanje zdravlja tijekom posljednjih mjeseci i udebljavši se nevjerojatnih 20 kilograma. Pojavile su se brojne teorije oko njegove prerane smrti u dobi od 42 godine, pri čemu su neke sugerirale smrtonosni srčani udar tijekom svađe u kupaonici, dok su druge to pripisivale njegovoj dugoj povijesti zlouporabe supstanci.

Misteriozne okolnosti oko njegove smrti dodatno su se pojačale iznenadnom odlukom njegove obitelji da zapečati nalaze njegove obdukcije, ostavljajući njegove odane obožavatelje u neprestanom stanju intriga o stvarnom uzroku njegove smrti. Znanstvenici i stručnjaci iznijeli su mnoštvo pretpostavki, oslanjajući se na neobjavljeni dokument, u pokušaju da razotkriju enigmu Elvisove smrti. Jedna teorija tvrdi da je prethodna ozljeda mogla igrati ulogu u njegovoj preranoj smrti. Godine 1975. Elvis je bio pod stalnom njegom, ali se odlučio suzdržati od kupanja, što je dovelo do stvaranja čireva na njegovom tijelu.

Nadalje, patio je od trajnog tereta kroničnog zatvora, podnoseći nakupljanje zbijene stolice u svojim crijevima četiri mjeseca. Prije prerane smrti, poznati pjevač je konzumirao kombinaciju raznih supstanci, o čemu svjedoči njegova opsežna medicinska dokumentacija koja ukazuje na recept od gotovo 9000 tableta, bočica i injekcija. Tragično, njegova djevojka, Ginger Alden, koja je tada imala samo 21 godinu, otkrila je nepomično tijelo legendarnog rock’n’rolla, odjevenog u donji dio pidžame, unutar toaleta. U svojim memoarima, Ginger je ispričala potresnu scenu na koju je naišla.

Elvisove su ruke bile položene na tlo, s dlanovima okrenutim prema gore. Bilo je očito da je ostao potpuno miran otkako je pao na pod. S njegovim zubima čvrsto stisnutim vrh jezika i licem ukrašenim pjegama, nježno sam mu podigla kapak da otkrijem krvavo oko upereno ravno naprijed. Nakon obdukcije obavljene na dan njegove smrti, obitelj je odmah donijela odluku da izvješće zataji od javnosti pedeset godina, što je izazvalo opsežna nagađanja o uzroku njegove smrti. Dan Vorlik, glavni istražitelj iz Ureda glavnog medicinskog istražitelja Tennesseeja, bio je prisutan tijekom obdukcije i doprinio je prevladavajućoj teoriji da se Elvis onesvijestio dok se napinjao na WC školjki.

Prema mrtvozorniku Josephu Davisu, nema istine u nagađanjima da je pjevačeva smrt posljedica predoziranja drogom. Umjesto toga, utvrđeno je da je uzrok kronični zatvor lijeve strane tijela, koji je bio posljedica dugotrajne zlouporabe lijekova na recept i prehrane bogate masnoćama i kolesterolom. Ovo stanje dovelo je do medicinskog događaja koji se naziva Valsalvin manevar, gdje je napor pri pokušaju pražnjenja stolice doveo do kompresije pjevačeve trbušne aorte, što je u konačnici rezultiralo srčanim zastojem.

Prevladavajuća teorija o predoziranju drogom koja je uzrokovala smrt Elvisa Presleya 1994. razotkrivena je kada je istraga ponovno otvorena. Prema novom objašnjenju, Elvis je jednostavno sjedio na komodi kada se kobni događaj dogodio. Izgubio je ravnotežu i prevrnuo se naprijed na tepih, što je rezultiralo njegovom preranom smrću. U slučaju predoziranja drogom, Elvis bi duboko zaspao, postupno namještajući donji dio pidžame i puzeći prema vratima tražeći pomoć. Ovaj bi proces trajao nekoliko sati. Očekuje se da će službeni nalazi autopsije biti objavljeni 2027. godine. Ipak, najznačajniji uvid u ovu zagonetnu smrt slavne osobe došao je analizom koju je proveo cijenjeni kalifornijski liječnik Forest Tennant.

Tijekom svoje obrane dr. Georgea Nikopoulosa, Elvisovog liječnika, dr. Tennant je temeljito proučio izvješće. Naposljetku, dr. Nikopoulos je oslobođen optužbi za prekomjerno prepisivanje. Analiza dr. Tennanta otkrila je ključni dokaz: iznenadno i značajno pogoršanje Elvisova fizičkog zdravlja koje se dogodilo prije deset godina. Ovo je posebno vrijedno pažnje s obzirom na Elvisovu izvanrednu kondiciju tijekom njegovih mladih godina, kada je aktivno sudjelovao u nogometu i borilačkim vještinama.

  • Tijekom svoje adolescencije krenuo je putem zlouporabe supstanci, eksperimentirajući s amfetaminima, opioidima i sedativima. Osim toga, njegove prehrambene navike bile su notorno loše. Međutim, Tennant je bio uvjeren da ti čimbenici sami po sebi ne mogu objasniti bezbroj zdravstvenih problema koji su mučili slavnog glazbenika počevši od kasnih 1960-ih. U početku je imao simptome poput vrtoglavice, bolova u leđima, nesanice, infekcije oka i glavobolje. Zatim je 1973. brzo prevezen u bolnicu u polusvjesnom stanju, gdje je dobio dijagnozu žutice, teškog respiratornog distresa, izraženog otoka lica, nadutosti trbuha, zatvora, čira na želucu, krvarenja i hepatitisa.
    Još jednom, 1975. godine, primljen je u bolnicu zbog povišenog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola i medicinske bolesti zvane megakolon, koja uključuje širenje debelog crijeva i potencijalnu infiltraciju toksina u tijelo. Osim toga, susreo se s brojnim opasnim slučajevima predoziranja koji su ga ostavili bez svijesti i zahtijevali reanimaciju. Štoviše, srce mu je bilo dvostruko veće od uobičajenog. Iako nikada nije pušio, patio je od simptoma emfizema.

Čovjek mora razmisliti: koji je bio temeljni čimbenik odgovoran za niz bolesti koje su mučile njegov probavni sustav, jetru, dišni sustav, kardiovaskularni sustav, kralježnicu, vid i gastrointestinalni trakt? Prema Forestu, podrijetlo se može povezati s teškom traumom glave koju je doživio 1967. godine, a koja je pokrenula postupno napredovanje autoimunog upalnog stanja. U to vrijeme postojalo je samo ograničeno razumijevanje autoimunih poremećaja.

Mnoštvo simptoma koje pokazuje Elvis, kao što su iracionalni postupci, kronična bol, pretilost te degradacija i povećanje vitalnih organa poput srca i crijeva, uvelike se mogu pripisati dobro poznatim stanjima od kojih je patio. Zapravo, 2016. Gary Rogers, bivši mrtvozornik i detektiv odjela za ubojstva, izjavio je za The Huffington Post da bi zaključio da je Elvisova smrt posljedica srčanog udara uzrokovanog srčanom bolešću i zlouporabom droga koje proizlaze iz autoimunog poremećaja, koji u konačnici rezultiralo oštećenjem mozga.