Kretanje carstvom kardiologije može se činiti kao da prolazite tajanstvenim labirintom kada su u pitanju fluktuacije krvnog tlaka. Iako je široko prihvaćeno da povišene temperature mogu dovesti do sniženja krvnog tlaka, iskustva iz stvarnog života pokazala su da krvni tlak može varirati i tijekom putovanja zrakoplovom. Neki se pojedinci bore s alarmantno visokim očitanjima krvnog tlaka, koji dosežu čak 180 ili 200 na gornjoj ljestvici, dok se većina bori s padom tlaka. Ovaj oštar kontrast naglašava visoko personaliziranu prirodu ovog problema.

Prema riječima prim. dr. Biserke Obradović, stručnjakinje opće medicine, nagle promjene krvnog tlaka mogu se pripisati naglim promjenama vremenskih prilika. Kada temperatura skoči, odgovor tijela je širenje krvnih žila i znojenje u pokušaju reguliranja unutarnje temperature. Ovaj proces dovodi do gubitka tekućine, elektrolita i kasnijeg pada krvnog tlaka.

Budući da je mozak vrlo osjetljiv na nedostatak kisika, posebno je osjetljiv na negativne učinke sniženog tlaka. Nasuprot tome, kada se temperatura snizi, tijelo reagira sužavanjem krvnih žila kako bi zadržalo toplinu, što dovodi do povećanja krvnog tlaka.

Kad se suočimo s takvim okolnostima, ključno je biti svjestan potencijalnih opasnosti visokog krvnog tlaka i dati prioritet dosljednom praćenju i terapiji kako bismo očuvali zdravlje srca i krvnih žila.

Kada dođe do promjena tlaka, mogu se pojaviti simptomi poput glavobolje, umora i ubrzanog disanja. Za rješavanje niskog krvnog tlaka savjetuje se ili leći ili sjediti kako biste izbjegli moguće padove. S druge strane, u slučajevima visokog krvnog tlaka lijekove treba uzimati samo u akutnim stanjima.

Kako biste osigurali dobrobit svog srca i održali stabilan krvni tlak, ključno je poduzeti određene mjere opreza i usvojiti zdrave navike kada se suočite s visokim ljetnim temperaturama. Izbjegavanje dugotrajnog izlaganja ekstremnoj vrućini, održavanje adekvatne hidratacije i hranjiva prehrana bitne su komponente u očuvanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja, čak i usred sparnih ljetnih dana.

U slučaju pada tlaka

Kako biste spriječili rizik od pada, preporuča se ili leći ili sjesti kada imate nizak krvni tlak. Uz to, kao prva pomoć savjetuje se konzumiranje obične ili mineralne vode uz nešto slano.

U slučaju povećanja pritiska…

Za osobe koje se suočavaju s visokim krvnim tlakom, preporučljivo je štedljivo koristiti lijekove s brzim djelovanjem, čuvajući ih za akutne situacije. Kako bismo uspješno prebrodili ljetne mjesece, važno je minimalizirati izloženost ekstremnoj vrućini izbjegavajući aktivnosti na otvorenom tijekom najtoplijih dijelova dana. Ova mjera opreza je ključna jer pomaže u sprječavanju dehidracije i naglog pada krvnog tlaka.

Dehidracija i visoke temperature često dovode do tahikardije, koja je čest problem. Za borbu protiv toga ključno je osigurati dovoljan unos tekućine. Osim toga, važno je održavati zdravu prehranu bogatu svježim voćem i povrćem. Prilikom odijevanja savjetuje se slojevitost odjeće i odabir prirodnih tkanina.

Bavljenje tjelesnim vježbama uvijek se potiče, sve dok ono tijelu donosi zadovoljstvo. Međutim, ključno je slušati svoje tijelo i suzdržati se od naprezanja nakon što nastupi umor. Preporučljivo je prestati pušiti i dati prednost dovoljnom, pomlađujućem snu jer je to od velike važnosti za cjelokupno blagostanje.