– Prema procjeni regionalnih meteorologa, predstojeće ljeto će da bude iznimno toplo. Naime, predviđa se čak preko 60 dana sa temepraturama preko 35 stepeni, tako da svi oni koji nemaju klima uređaj, imaće jako velikih problema….

Vrijeme će do četvrtka biti promjenjivo i nestabilno, no kada stigne četvrtak, ljeto će na svome putu s temperaturama iznad 30 stupnjeva. Važno je uzeti u obzir smjernice Hitne službe o tome kako postupati u ekstremnim okolnostima, kao što je tijekom toplinskog vala. Prema riječima dr. Ivane Stefanović iz Hitne pomoći, važno je uvijek biti umjeren u ponašanju. Tijekom ekstremnih situacija, pacijentima s kroničnim bolestima, osobito kardiovaskularnim, preporuča se suzdržati se od napora i intenzivnog bavljenja kupnjom. Dr. Stefanović upozorio je da se ovo može činiti pojednostavljenim, ali je objasnio da kada se drži težak predmet, krv teče u ruke, što rezultira relativnom ishemijom i mogućnošću štetnih srčanih događaja.

  • Stoga je preporučljivo suzdržati se od podizanja teških predmeta i izbjegavati uspone, osobito u vlažnim i toplim uvjetima, jer te okolnosti dodatno opterećuju srce. Prema riječima dr. Stefanovića, praktičan prijedlog za pacijente bio bi da autobusom odu do sljedeće stanice, a potom do kuće, što je mudar način. Što se tiče obroka, preporučljivo je birati laganije opcije, au slučaju znojenja važno je nadoknaditi tekućinu kako bi se spriječio eventualni pad krvnog tlaka, savjetuju medicinski stručnjaci. Zaključio je dr. Stefanović sugerirajući kako bi bilo pametno razgovarati s odabranim liječnikom, po mogućnosti prije početka toplinskog vala, o primjerenom ponašanju i mogućim prilagodbama lijekova.

U proteklih desetak dana na prometnicama su se dogodila dva tragična incidenta u kojima su sudjelovali autobusi. Preliminarna izvješća pokazuju da su obje nesreće posljedica nemara drugih vozača – u prvoj je sudjelovao vozač kamiona, au drugoj vozač automobila. Ovi nesretni incidenti rezultirali su ozljedama značajnog broja pojedinaca. Odmah su sve ozlijeđene osobe prevezene u medicinske ustanove na hitno zbrinjavanje. Dr Ivana Stefanović, stručnjak za hitnu medicinu, za „Blic“ daje upute o tome šta treba poduzeti ako se netko nađe u sličnoj nevolji.

Ivana Stefanović, liječnica hitne pomoći, ističe važnost davanja točne informacije o lokaciji prilikom poziva hitnoj službi za prometnu nesreću, posebice na autocestama. Prema riječima dr. Stefanovića, ključno je imati sve potrebne informacije, uključujući i detalje poput toga da se nalazi samo 14 minuta od Obrenovca. Ovo nam znanje omogućuje da ih brzo lociramo bez ikakvog odgađanja. Ako su osobe u vašoj blizini ozlijeđene tijekom nesreće, koje radnje trebate poduzeti? Prema njezinim uputama, neozlijeđenoj osobi se savjetuje da procijeni svijest i disanje svakog putnika kako bi se utvrdilo njihovo stanje.

Naš sugovornik ističe važnost prikupljanja sveobuhvatnih informacija o situaciji. To uključuje pojedinosti kao što su određena područja krvarenja, bilo kakve poteškoće s disanjem, slučajevi amputacija, neuobičajeni položaji glave i svi znakovi bljedila. Naglašavaju važnost saznanja je li netko preminuo jer to omogućuje odgovarajuću raspodjelu resursa. Iako priznaju da možda neće moći pomoći preminuloj osobi, ključno je obavijestiti ih kako bi poslali adekvatan broj timova hitne pomoći.

Svaki tim posvećen je pružanju pomoći osobama s teškim tjelesnim ozljedama. Prema njegovoj izjavi, postoje slučajevi kada putnik može žvakati žvakaću gumu, a to potencijalno može izazvati poteškoće s disanjem u slučaju prometne nesreće. Stoga je ključno osigurati da su svi predmeti uklonjeni iz usta putnika. Osnovni podaci za timove za hitne slučajeve. Nadalje, ključne pojedinosti koje je potrebno priopćiti hitnim službama uključuju broj osoba koje su pogođene nesrećom. Prema rečima doktora Stefanovića, kada vozač kaže da je autobus pun, to obično znači da se u njemu nalazi oko 60 osoba.

  1. Međutim, ako je bilo uključeno dodatno vozilo, taj će se broj povećati. U slučaju prometne nesreće važno je znati koje radnje treba izbjegavati. Važnost raspitivanja o prisutnosti drugih putnika tijekom prometne nesreće ističe naš sugovornik, budući da je bilo slučajeva da su pojedinci, na primjer, neočekivano izletjeli. Dr Stefanović ističe da je važno da se teško ozlijeđeni putnici ne vade iz autobusa osim ako postoji prijetnja njihovoj sigurnosti, kao što je opasnost od pada vozila s litice.

U blizini Mladenovca vozač automobila je zaspao za volanom. Dana 29. svibnja na putu od Mladenovca prema Malom Požarevcu dogodila se teška prometna nesreća koju je navodno skrivio 34-godišnjak Miloš N. Vozač je upravljao vozilom marke Volvo, a prema prvim informacijama, posljedica je bila minimalno 37 ozljeda. Svi ozlijeđeni su putnici u autobusu koji je sudjelovao u sudaru. Nakon što je tetu vozio na aerodrom na šestomjesečnu komemoraciju njezinu ocu u Mladenovcu, on je na povratku nažalost zaspao za volanom i na kraju se sudario s autobusom.

Unatoč hrabrim naporima vozača autobusa da izbjegne sudar s automobilom koji se neobično kretao, on je nažalost zadobio ozbiljne ozljede. Prema posljednjim dostupnim podacima, u incidentu je ozlijeđeno najmanje 37 osoba, a svi su bili putnici u autobusu. U Stublinama kod Obrenovca u srijedu, 22. svibnja, dogodio se tragičan prometni incident. Nažalost, u nesreći je život izgubio Momčilo Radosavljević (56) iz Bariča, vozač autobusa na liniji 860 T.

Osim toga, ukupno je 21 osoba zadobila ozljede. Važno je napomenuti da se incident dogodio u mjestu Stubline kada je na autobus naletio natovaren kamion. Na mjestu gdje se dogodila nesreća stoji znak STOP koji označava da je vozač kamiona morao stati. Međutim, vozač nije ispunio tu obvezu. Nakon što je napustio mjesto događaja, policija je brzo uhitila vozača kamiona zahvaljujući njihovoj brzoj i učinkovitoj reakciji. Vozač je potom podvrgnut alkotestu i testu na droge. Iako alkotest nije otkrio tragove alkohola u njegovom organizmu, test na droge dao je pozitivan rezultat na amfetamin.