Dr. Vojislav Perišić, poznat u Srbiji i inozemstvu, stekao je uglednu reputaciju kao stručnjak koji nudi vrijedne savjete o zdravlju putem svojih gostovanja u raznim emisijama. Jednom prilikom istaknuo je važnost dvije esencijalne voćke – jabuka i grožđa, koje su darovane čovječanstvu u jesenskom razdoblju.

Naglasio je prisutnost resveratrola, antioksidansa poznatog po antikancerogenim svojstvima, koji se nalazi u ovim voćkama. Jabuke, iako možda nešto manje bogate tim sastojkom, sadrže niz drugih hranjivih tvari koje ih čine izvanrednima. Profesor je spomenuo i jabučni ocat, koji se često ističe u savjetima za zdravlje.

Jabučni ocat, iako kiseo, nakon što uđe u usnu šupljinu, postaje alkalnog karaktera, pružajući razne zdravstvene dobrobiti poput poboljšanja metabolizma, prevencije kardiovaskularnih bolesti i jačanja imunološkog sustava. Također pomaže u poboljšanju probave bez pojave refluksa ili žgaravice.

Dr. Perišić je preporučio konzumiranje jabuka i grožđa tijekom jeseni umjesto oslanjanja na probiotike ili imunoterapiju. Prema njegovom savjetu, jedna grozd i dvije jabuke mogu biti uključeni u dnevnu prehranu, a voće je često dio i njegove večernje rutine.

Kada je riječ o jabukama, postavilo se pitanje je li bolje guliti ih ili ih jesti s korom. Dr. Perišić je preporučio temeljito čišćenje jabuka kako bi se uklonile aktivne kemikalije prisutne na kori, što se postiže procesom trajanja od 15-20 minuta u vodi.

Osim konzumacije, jabučni ocat pokazao se korisnim u različitim situacijama. Primjerice, može se koristiti za uklanjanje bradavica, poticanje funkcije bubrega, kao otopina za grgljanje za ublažavanje grlobolje te za njegu stopala.

Uz ove savjete, dr. Perišić je podijelio i recept za pripremu jabučnog octa kod kuće, koji se može koristiti u mnogim kućanstvima kao prirodno sredstvo za očuvanje zdravlja i ljepote.