– Vjerujemo da nema osobe na svijetu koja do sda nije čula za modnog kreatora Sen Lorena. Francuz je to, koji je napravio takav bend, da je popularan i prodavan u tačno 68 država nasvijetu. Mnogi će reći da su njegovi modeli preskupi, ali sve što vrijedi, to onda i košta….

Trajno postojanje ove marke može se pripisati zajedničkoj strasti za ljepotom i stilom. Iako Yves Saint Laurent i Pierre Berge, koji su igrali tajnu i zagonetnu ulogu u oblikovanju vizije slavnog dizajnera, više nisu prisutni, njihov utjecaj služi kao svjedočanstvo transformacije težnji u opipljiva postignuća. Unutar simbolična tri slova YSL, koja su tijekom vremena doživjela izmjene, leži ogromno carstvo elegancije i mode. Ovo carstvo pronalazi svoj temelj u trajnoj vezi između slavnog kreatora i njegovog životnog suputnika, Piera Bergea.

Godine 1958., s preranim odlaskom Diora, težina održavanja istoimene tvrtke pala je na ramena delikatne dvadesetdvogodišnjakinje. U dobi od 28 godina, Pjero je s nepokolebljivom odlučnošću pružio Ivi sve što mu je u tom trenutku bilo potrebno – trajnu ljubav, zaštitu i podršku koja je trajala više od pet desetljeća, kada ga je Sen Loren susreo.

Ubrzo je postao nezaobilazna osoba, Iv-ova desna ruka i značajno pridonio etabliranju njegove modne marke. Unatoč početnom očaju, Pjerova nepokolebljiva poslovna sposobnost i vještine uvjeravanja doveli su do proboja 1962. godine kada je poduzetnik iz Atlante bio uvjeren da uloži u njihovu zajedničku viziju, što je rezultiralo predstavljanjem prve kolekcije i eternalizacijom njegovih cijenjenih kreacija. Kao da je Pjer Berge stvoren isključivo za rješavanje poslovnih problema s neusporedivom vještinom, kao da posjeduje mističan alat koji bez napora rješava svaki izazov.

Kad je riječ o prizemnijim aspektima posla, Pjer je bio dio slagalice koji je nedostajao, no to nimalo nije umanjilo njegov umjetnički talent. Kao vješt kolekcionar umjetnina, odigrao je ključnu ulogu u njihovom zajedničkom domu u Parizu, gdje ga je Pjerova odgovornost za uređenje pretvorila u remek-djelo dizajna interijera. Usred svojih najmračnijih trenutaka, poznati modni genij pronašao je utjehu i iskupljenje u naručju izuzetnog muškarca koji će zauvijek držati njegovo srce. Izvanredna priča o Yvesu Saint Laurentu i Pierreu Bergeu nadišla je stereotipe ljubavnih priča, prkoseći i romantičnim konvencijama i osobnim borbama.

Upravo je ovaj odlučni i ambiciozni odvjetnik krenuo na putovanje sa zagonetnim Ivom u njegovim najizazovnijim vremenima, pružajući mu nepokolebljivu podršku kada se suočio s poraznom viješću o njegovoj smjeni s mjesta kreativnog direktora cijenjene modne kuće Dior, nakon mukotrpnog i bolno liječenje. Osnovavši modnu marku s vlastitim imenom, oslobodio se stega i autoriteta, oslanjajući se isključivo na svoj pronicljivi osjećaj za stil. Njegov se partner Pjer suzdržao od uplitanja u njegov dizajn, dopuštajući mu da istraži bezgranično područje mašte i oslobodi svoj neograničeni talent.

  • Istodobno, neopterećena sloboda koju je doživio čini se da mu je omogućila bijeg od njegove mentalne nestabilnosti, što je rezultiralo poplavom modnih remek-djela koja su ukrašavala ormare modno naprednih žena diljem svijeta. On je bio taj koji je pomaknuo granice mode obukavši žene u muška odijela i predstavivši im prozirne bluze i nautičke pruge kako za svakodnevno nošenje tako i za profesionalnu odjeću. Inspiracije nikad nije nedostajalo, jer se okružio ikonama koje su mu služile kao muze, uključujući glasovite Andyja Warhola i Micka Jaggera. Berge je često rado ispričao priču novinarima, prisjećajući se svoje voljene partnerice.

Kad je sredinom šezdesetih Saint Laurent predstavio svoju kultnu kolekciju Mondrian, nisu ni slutili da će postići istu razinu slave kao i sam slavni slikar. Uspjeh njihova posla omogućio im je da se prepuste svakoj želji koju su imali. No, usred euforije njihovih kreativnih nastojanja u raskošnom okruženju njihove marokanske vile, njihov se odnos zakomplicirao dok se Saint Laurent borio s ovisnošću o alkoholu. Uz obilne količine opojnih pića, u njihove živote ušle su i jake droge, a kokain je postao njegovo omiljeno uživanje.

Početkom 1980-ih, dizajner je pronašao inspiraciju za svoje nove kolekcije od svojih prijatelja Beti Kartou i Lolo de la Falis, koji su nevjerojatno podsjećali na feminizirane verzije njega samog. Potaknut time, odlučio se vratiti u Francusku i krenuti u misiju proširenja svoje prisutnosti na tržištu. To je dovelo do revolucionarnih pothvata, uključujući uvođenje mirisa i kozmetičkih proizvoda, uz legendarnu couture liniju s prepoznatljivim logotipom koja mu je donijela golem financijski uspjeh.

Rečenica koja sažima intenzivne emocije uživanja, protraćenog potencijala i mladenačke poletnosti glasi “Tko preživi, ​​pričat će.” Tijekom sedamdesetih godina došlo je do značajnog porasta ugleda među utjecajnim krugovima, zajedno s osnivanjem YSL-a. marka. Pijer je uspješno izgradio nevjerojatnu ostavštinu i stekao bogatstvo, dok je Iv krenuo na globalna putovanja, istražujući tkanine i neistražene krajolike koji su mu poslužili kao inspiracija za njegove inovativne kolekcije parfema.