– Sve djevojčice u 80 godinama željeli su da imaju plavu kosu i da jednog dana kada odrastu postanu Lepa Brena. Ona je definitivno bila miljenica cijele Jugoslavije, a njeni hitovi koje je tada otpjevala, pojevaju se i dan danas. Međutim, današnji dan za nju je i više nego tužan, jer je tada preminula njena najveća podrška, majka Ifeta.

Tokom svog izuzetnog pevačkog puta, Lepa Brena je naišla na brojne prepreke i nedaće, suočavajući se sa surovim životnim realnostima od samog početka. Iako su joj suze često potekle iz trenutaka radosti, opšte je poznato da je balkanska senzacija izdržala teška vremena i srceparajuća iskustva koja su ostavila neizbrisiv trag u njenoj duši.

Lepa Brena je pre skoro deceniju doživela značajnu tragediju sa srceparajućom smrću svoje majke Ifete. Danas bi Ifetin 91. rođendan izazvao dubok emocionalni odgovor Brene. U znak sećanja na ovu priliku, Brena je na svom Instagram nalogu podelila iskrenu fotografiju svoje voljene majke. U opisu fotografije Brena je od srca čestitala rođendan svojoj voljenoj majci koja joj jako nedostaje. Majka Ifeta, nažalost, preminula je 2014. godine u zemunskoj bolnici, u vreme Breninog porodičnog slavlja, Aranđelovdana. Pokopana je u haremu Bošnjačka Meraja u Brčkom. Iako se retko pojavljivala u javnosti, majka Lepe Brene bi o svojoj ćerki govorila sa dubokom ljubavlju i neizmernim ponosom.

“Kada ste u pitanju, možda se zove Brena, ali u mom slučaju je to Fahretica”, rekla je Ifeta. Ovo ime ima značaj jer joj je dato u čast njene sestre, a talenat koji poseduje nasledio je od svoje bake, koja je takođe njena majka. Nažalost, tragedija je zadesila porodicu Lepe Brene na njen poseban dan 2010. godine, kada su doživeli razoran gubitak njenog oca Abida. Odsustvo oca Lepe Brene, koji joj je služio kao oslonac, duboko je uticalo na proslavljenu pevačicu.

Brena je otvoreno priznala značaj podrške roditelja u njenom životu, njegujući uspomene na svaki trenutak proveden sa njima u rodnom Brčkom. Kroz različite intervjue, ona je dosledno izražavala svoju čežnju za majkom i dubok uticaj koji je imala na oblikovanje svog života. “Moja majka je, uprkos svojoj žestokoj ljubavi, bila konstantno prisutna u mom životu. Imali smo brojne razgovore u kojima je prenosila mudrost, pozivajući me da napravim pametan izbor i izbegavam glupe postupke”, priseća se Brena.

Prisjećajući se djetinjstva i odrastanja u Brčkom, rado se prisjećala neprocjenjivih lekcija koje joj je dala majka. Od kuhanja i kreiranja zimskog kaputa, do pletenja i šivanja, stekla je raznolik skup vještina. I ne samo to, već je naučila da farba zidove i da veze tapiserije. Svaki dan bi počinjao prijatnom aromom kafe i ukusnim doručkom. Iako je provodila vreme sa dečacima, upuštajući se u igre poput žmurki i limuna i narandže, uživala je i u kupanju u reci Savi. Sjećanja na roditelje i porodičnu kuću ostala su joj urezana u glavu.

Rođena 20. oktobra 1960. godine u selu Brežani kod Tuzle u Bosni i Hercegovini, Lepa Brena, poznata i kao Fahreta Jahić, od ranih godina je pokazivala strast za muzikom i pjevanjem. Odgajana u porodici sa jakom muzičkom pozadinom, pokazala je izuzetan vokalni talenat u mladosti.

Početak njenog muzičkog puta dogodio se u obližnjoj kafani, gde je debitovala pred publikom. Nakon toga, afirmaciju je stekla učešćem u renomiranom šou programu narodne muzike “Kad se svira, dođe Lepa Brena”, gde je svoj talenat pokazala pevanjem narodnih pesama. Ova ključna prilika poslužila je kao katalizator za njen kasniji uspon u muzičkoj industriji.

Brena, zadivljujuća osoba, postala je istaknuta tokom 1980-ih zbog svog zadivljujuće scenske prisutnosti, zarazne energije i prepoznatljivih vokalnih talenata. Tokom svog slavnog muzičkog putovanja, bez napora je istraživala mnoštvo žanrova, neprimetno prelazeći sa narodnih melodija na živahne pop himne i zadivljujuće plesne melodije.

Eru narodne i pop muzike u bivšoj Jugoslaviji definisali su kultni albumi poput “Bato, Bato”, “Čačak, Čačak”, “Uske pantalone”, “Žar je važno si peva o pjeva” i brojni drugi. Ovi albumi proizveli su pjesme koje su postale himne više generacija. Radio stanice i danas često puštaju hitove kao što su “Jugoslovenka”, “Mile voli disko”, “Ti si moj greh”, “Čik pogodi” i mnoge druge.

Pored dostignuća u oblasti muzike, Lepa Brena je ostvarila i zapažene trijumfe u filmskom sektoru. Svoje glumačko umijeće pokazala je u raznim kinematografskim produkcijama, s posebnim priznanjem za svoje uloge u renomiranim filmovima “Hajde da se volimo” (1987), “Hajde da se volimo 2” (1989) i “Hajde da se volimo 3” (1990). koji je uživao ogromnu popularnost.

  • Pažnju javnosti izazvali su i lični poslovi Lepe Brene. Godine 1991. stupila je u brak sa Slobodanom Živojinovićem, uspešnim preduzetnikom koji se ranije istakao u košarci i bio ponosni vlasnik fudbalskog kluba FK Obilić. Zajedno su ponosni roditelji dvojice sinova, Stefana i Viktora. Brena, zadivljujuća muzička legenda Balkana, ostaje trajna i moćna snaga u muzičkoj industriji, koja osvaja publiku širom regiona. Svojim naelektrisanim scenskim prisustvom, magnetskim šarmom i nepogrešivim vokalnim umećem, nastavlja da pleni i očarava slušaoce širom sveta.