U neviđenoj tragediji prije tri godine u Gnjilanu policajka Valjdeta Blac ubila je četiri člana svoje obitelji, a zatim počinila samoubojstvo. Detalji su šokirali mnoge.

Pucao je u braću Blerima (33 godine) i Fisnika (34 godine), od kojih je jedan spavao, po dva hica, zatim roditelje, majku Hanife (66 godina) i oca Zećira (70 godina). . . , tada je bila sama sa svojom djecom. Tijelo nekoliko sati kod kuće.

Kako je došlo do zločina?
Tijekom svoje kampanje, Valdete je koristio svoj službeni pištolj i, između ubojstva i obiteljskog samoubojstva, navodno je spriječio svoju tetu i sina da uđu u kuću i pronađu tijela.

Kad je teta Valjdete pokucala na vrata zbog straha da ne vidi tijela svojih najmilijih, otjerala ih je rekavši da je obitelj zauzeta i da joj se žuri. Zatvorio je vrata, a teta i sin su htjeli izaći, a onda su čuli pucanj.

Valdete je tada sam sebi presudio jednim udarcem. Odmah su pozvali policiju koja je primijetila stravičan prizor.

Što je bio razlog?
U medijima se spekuliralo da policajac ima psihičkih problema te da ga zbog toga treba prebaciti na novo radno mjesto.

Nije ulazio u logor, nego je obavljao administrativne poslove. Ova odluka je potvrđena 16. listopada 2019. “zbog zdravstvenih razloga” i tom prilikom mu je oduzeto službeno oružje.

Policija je rekla da je Valdeta imala 14 posjeta psihologu između 2016. i 2019., nakon čega su je vlasti uputile na kliniku gdje je dobila dijagnozu i preporučila terapiju. Posljednju operaciju imao je 3. listopada 2019.Prema policiji, tada joj je savjetovano da odustane od oružja i uniforme zbog psihičkih problema te je primila i odgovarajuću terapiju.

Prema policiji, Valjdetino je oružje oduzeto i pohranjeno u policijskoj postaji u kojoj je radio. Iako vlasti kažu da još uvijek istražuju zašto je oružje nestalo, kosovski mediji nagađaju da je najvjerojatnije ukradeno iz policijske postaje.

Dali ste teti 12.000 eura za sahranu?

Portal “Reporterzy” tada je izvijestio da je policajka dugo planirala zločin te da je dan prije tetu pitala za cijenu sprovoda i bez obrazloženja joj dala 12.000 eura. Novac je navodno iskorišten za sprovod cijele obitelji.