– Kada imate višak vode u organizmu, to se itekako može odraziti na samo zdravlje. naime, prvo se primjeti po rukama i nogama, kada vam udovi oteknu, a prvo što može da strada jesu bubrezi i srce. Slijedi i par savjeta na ovu temu…

Kada tijelo ne može eliminirati tekućinu iz svojih tkiva i krvožilnog sustava, to rezultira stanjem poznatim kao edem ili zadržavanje vode. To uzrokuje oticanje u različitim dijelovima tijela, uključujući ruke, noge, stopala i gležnjeve. Za učinkovito rješavanje ovog stanja ključno je uzeti u obzir sljedeće ključne čimbenike i korisne savjete: Jedan od glavnih čimbenika koji doprinose zadržavanju vode su hormonske fluktuacije, jer one značajno utječu na ravnotežu tjelesne tekućine. Nadalje, sjedilački način života može otežati cirkulaciju i tako dovesti do nakupljanja viška tekućine.

Nakupljanje prekomjerne tjelesne težine može izvršiti dodatni pritisak na vene, ometajući nesmetan protok krvi iz ekstremiteta. Edem ili zadržavanje tekućine također može nastati zbog osnovnih zdravstvenih stanja kao što su problemi sa srcem, bubrezima ili kapilarama. Kako biste spriječili zadržavanje vode, preporučljivo je smanjiti unos soli. Povišene razine natrija mogu pridonijeti povećanom zadržavanju tekućine u tijelu. Osim toga, povećanje unosa magnezija može pomoći u ublažavanju zadržavanja vode. Magnezij igra vitalnu ulogu u raznim enzimskim reakcijama koje podupiru opću dobrobit i tjelesne funkcije.

Ova prilagodba prehrane može biti osobito korisna za žene koje imaju simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Postoje brojni dostupni izvori za dobivanje esencijalnog minerala magnezija, koji pružaju raznolik raspon mogućnosti. Uz mnoštvo korisnih hranjivih tvari, orasi su i bogat izvor magnezija. Cjelovite žitarice poput kvinoje, ječma i smeđe riže također su odličan izbor za dobivanje ovog minerala. Tamna čokolada ne samo da nudi divan okus, već sadrži i značajne količine magnezija.

  • Masna riba poput lososa i skuše posebno su vrijedni pažnje. Lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja dodatni su primjeri. Uključivanjem ovih namirnica u dnevne obroke možete poboljšati ravnotežu tekućine i ublažiti simptome edema. U slučaju da ovi problemi potraju, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako bi se utvrdio glavni uzrok i primila odgovarajuća medicinska intervencija. Nakupljanje tekućine u tijelu može dovesti do raznih komplikacija i zdravstvenih problema, obično zahvaćajući donje ekstremitete kao što su stopala, gležnjevi i koljena. Edem, karakteriziran zadržavanjem tekućine, može se pripisati nekoliko prevladavajućih medicinskih stanja, od kojih mnoga imaju utjecaj na krvožilni sustav, uključujući bubrege i jetru.

Posljedično, to može rezultirati zadržavanjem vode u tjelesnim tkivima. Zadržavanje tekućine obično se događa u donjim ekstremitetima, ali također može utjecati na mozak, oči i pluća. Zadržavanje vode u tijelu može dovesti do različitih simptoma, kao što su nadutost, oticanje, nelagoda u mišićima i ukočenost. Umor i letargija također su uobičajeni znakovi viška vode u tijelu. Iako određeni simptomi ne moraju predstavljati neposrednu štetu, oni mogu ukazivati ​​na temeljni medicinski problem. Nezdrave prehrambene navike, nedovoljna tjelesna aktivnost i hormonalne promjene, osobito prije menstruacije, mogu pridonijeti zadržavanju vode.

Žene također mogu osjetiti natečene noge i osjetljivost grudi. Ravnotežu vode u tijelu mogu poremetiti kronične bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka te bolesti jetre i bubrega. Kada zadržavanje vode traje dulje vrijeme, to može ukazivati ​​na ozbiljniji zdravstveni problem, poput zatajenja bubrega. Poremećena filtracija krvi, obilježje naprednih stadija kronične bubrežne bolesti, može dovesti do značajnog zadržavanja vode.