– Za danas smo vam spremili temu, koja je povezana sa dobrom i kvalitetnom probavom. Jednostavno, treba se obratiti pozornost na to, šta i kako konzumirate, te obratiti jako veliki akcent na ishranu koja je jako bogata vlaknima….

Mekinje, koje se obično zanemaruju kao nusproizvod mljevenja žitarica, sadrže obilje esencijalnih minerala i vlakana. Unatoč njihovoj tendenciji da budu zanemarene, uključivanje mekinja u vašu svakodnevnu prehranu može pružiti mnoštvo zdravstvenih prednosti. Evo nekoliko uvjerljivih razloga da razmislite o uključivanju mekinja u svoje obroke: 1. Osim zobene kaše Kada se govori o važnosti hranjive prehrane, fokus je obično na voću i povrću. Međutim, postoji još jedan vrlo koristan proizvod koji se često zanemaruje i odbacuje – mekinje. Unatoč podcijenjenom statusu, uključivanje mekinja u vaš doručak ili zdrave međuobroke može pružiti dragocjenu podršku tijelu.

Svakako ga vrijedi isprobati i doživjeti njegove izvrsne prednosti. Mekinje, koje se mogu dobiti od raznih žitarica kao što su zob, pšenica, raž, pir ili heljda, sekundarni su proizvod procesa mljevenja. Važno je napomenuti da svaka vrsta mekinja ima blagotvoran učinak na dobrobit. Vlakanovo blago Mekinje posjeduju obilje hranjivih tvari, uključujući vlakna, proteine ​​i ugljikohidrate, što ih čini vrlo hranjivima. Njegov sadržaj vlakana igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine i posebno je koristan za pojedince koji žele izgubiti kilograme na zdrav način. Potičući dugotrajnu sitost, vlakna se učinkovito bore protiv štetnih navika kao što je besmisleno grickanje tijekom intervala između obroka.

Nadalje, vlakna igraju ključnu ulogu u olakšavanju rada cijelog probavnog sustava jer pomažu u eliminaciji ostataka hrane i sprječavaju njihovo nakupljanje u crijevima. Upravo zbog toga mekinje se često nazivaju “sredstvom za čišćenje” koje učinkovito čisti crijevne naslage. 3. Nutritivni sadržaj Uvrštavanjem mekinja u svakodnevnu prehranu opskrbljujemo tijelo esencijalnim vitaminima, posebice onima iz skupine B, koji pozitivno utječu na rad živčanog sustava. Osim toga, mekinje su bogate vitalnim mineralima poput kalija, željeza, kalcija i magnezija, koji su svi neophodni za optimalnu tjelesnu funkciju.

  • Iskusite višestruke dobrobiti mekinja, hranjivog i prilagodljivog dodatka prehrani koji pomaže u probavi, podržava regulaciju težine i povećava unos hranjivih tvari u vaše tijelo. Uključite ovaj svestrani dodatak u svoj jutarnji obrok, smoothie ili jogurt kako biste otključali njegove brojne zdravstvene prednosti. Kroz poučnu raspravu s Jelenom Rakić Matić, dr. med., stručnjakinjom obiteljske medicine, zalazimo u zamršenost probavnih problema u našem suvremenom društvu. Istražujemo vezu između probave i imuniteta, razotkrivamo pravu definiciju “zdrave probave” i otkrivamo opasnosti neadekvatne probave. Na kraju, donosimo njezine neprocjenjive savjete po tom pitanju.

Dr. Rakić Matić ističe zabrinjavajući utjecaj užurbanog načina života i ograničene raznolikosti prehrane na zdravlje, pozivajući se na podatke Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2019. Prema izvješću, bolesti probavnog sustava uvrštene su među 10 vodećih razloga posjeta obiteljskom liječniku i jedan su od vodećih uzroka hospitalizacije u Hrvatskoj. Prema njegovoj izjavi, ovi podaci jasno ilustriraju značajnu prevalenciju poremećaja probavnog sustava u našoj populaciji. Nadalje, postaje evidentno da su problemi oko kojih pacijenti najviše izražavaju zabrinutost sljedeći: žgaravica nadutost zatvor Nelagoda u trbušnoj regiji, koju karakteriziraju nejasne tegobe povezane s probavnim sustavom, zahtijeva temeljito ispitivanje pacijentove povijesti bolesti i naknadno liječenje.

Važno je napomenuti da izbor stila života značajno pridonosi ovom stanju, što navodi liječnika da otkrije sljedeće informacije: Tipično, to su osobe mlađe ili srednje dobi i vode užurban način života, konzumirajući nezdravu hranu koju karakteriziraju neredoviti obroci, brza hrana i gazirana pića. Skloni su jesti samo jedan obrok dnevno, a zatim pretjeruju, često kasno poslijepodne ili navečer, s pekarskim proizvodima i brzom hranom kao primarnim izvorom prehrane.

Što se tiče starijih osoba, njihovi zdravstveni problemi često su povezani s kombinacijom više lijekova, temeljnim bolestima i ograničenom raznolikošću prehrane zbog financijskih ograničenja. Mnogi građani nemaju sredstava da u svoje obroke uvrste voće, povrće, ribu i druge hranjive namirnice. Prema liječniku, prevalencija poremećaja probavnog sustava u moderno doba može se pripisati kombinaciji čimbenika, uključujući prehranu s nedostatkom hranjivih tvari, ali bogatu kalorijama, kao i sjedilačkom načinu života koji dovodi do smanjenog rada crijeva i posljedičnih probavnih problema , osobito u vezi s pražnjenjem crijeva.

Prema dr. Rakić Matić, vitalna funkcija probavnog sustava je podvrgavanje zamršenim mehaničkim i kemijskim procesima u svrhu razgradnje hrane. Ovim procesom tijelo dobiva esencijalne minerale, vitamine, energetski bogate tvari i vodu, a sve je to ključno za održavanje optimalnog zdravlja i funkcionalnosti. Prema riječima našeg sugovornika, svaki poremećaj u probavnom sustavu ili razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari može imati značajne posljedice na cjelokupno zdravlje, pa tako i na ono što se uobičajeno naziva “pad imuniteta”.

Unutar granica naših crijeva susrećemo se sa zajednicom mikroorganizama koja se naziva crijevna mikrobiota, ili češće, crijevna mikroflora. Ova mikroskopska stvorenja igraju ključnu ulogu u očuvanju našeg blagostanja i ključna su u borbi protiv bolesti i očuvanju našeg zdravlja. Neophodno je napomenuti da svaki negativan učinak na crijevnu mikrobiotu može rezultirati padom imuniteta, poznatijim kao pad imuniteta.