– Mi se danas malo bavimo sa prirodnim sredstvima koja su jako dobra za nekle bolesti i dijagnoze u današnje vrijeme. Govorićemo o cimetu, koji se itekako koristi i u kuhinji, a kloliko je zapravo zdrav, pokazaće nam i naša današnja priča i sam članak.

Cimet posjeduje niz snažnih ljekovitih svojstava i stoljećima je cijenjen u raznim društvima zbog svojih izvanrednih antioksidativnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Uključivanje cimeta u vašu prehranu može biti korisno za mršavljenje, jer pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i poboljšava probavu. Dopustite mi da s vama podijelim metodu stvaranja čaja od cimeta koji može potaknuti mršavljenje i poboljšati vaše cjelokupno blagostanje: Cimet posjeduje blagotvorna ljekovita svojstva koja doprinose regulaciji probave i pokazuju antioksidativna svojstva. Dajući vlakna, cimet pomaže u normalizaciji probavnog sustava, ublažavanju tegoba uzrokovanih zatvorom i proljevom.

Nadalje, cimet igra vitalnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu, što ga čini vrijednim sredstvom u borbi protiv bolesti kao što su prehlade i druge bolesti. Uvođenjem cimeta u svoju prehranu na dosljednoj osnovi, možete učinkovito kontrolirati razinu šećera u krvi i smanjiti nezdravi kolesterol. Dodatno, protuupalna svojstva koja se nalaze u ulju cimeta imaju sposobnost ublažiti upalu kako izvana na koži tako i iznutra unutar tijela. Aroma cimeta ima izvanrednu sposobnost uvelike poboljšati raspoloženje i opće mentalno blagostanje. Za ovaj recept trebat će vam jedna žlica mljevenog cimeta, čaša kipuće vode i po želji dvije žlice meda. upute:

Za pripremu čaja pomiješajte čašu kipuće vode s 1 žlicom mljevenog cimeta. Ostavite da se malo ohladi prije konzumiranja. Za očuvanje ljekovitih svojstava meda preporuča se dodati dvije žlice ovog prirodnog zaslađivača u toplu vodu nakon što se čaj malo ohladi. Za dobro zdravlje preporuča se pola čaše čaja ujutro na prazan želudac, a preostalu polovicu navečer prije spavanja. Osim tradicionalne upotrebe, cimet se može ugraditi u razne napitke poput limunade ili smoothieja, poboljšavajući njihov okus i nutritivni sadržaj.

Ključne točke koje treba razmotriti: Prije nego što uključite cimet u svoju redovitu prehranu, važno je napomenuti da on potencijalno može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, osobito onima koji se propisuju za dijabetes i bolesti srca. Kako biste osigurali svoju sigurnost, preporuča se da se prethodno posavjetujete sa zdravstvenim radnikom. Osim toga, važno je biti oprezan s konzumiranjem prekomjernih količina cimeta, posebno sorte poznate kao Cassia, jer sadrži više razine kumarina, spoja koji može biti toksičan u velikim dozama.

Ako namjeravate konzumirati veće količine cimeta, savjetuje se da se umjesto njega odlučite za cejlonski cimet. Uključivanje čaja s cimetom i medom u vašu prehranu može biti ugodan i koristan izbor, ali ključno je uzeti u obzir svoj cjelokupni životni stil i obrasce prehrane kako biste postigli trajan gubitak težine i poboljšali zdravlje. Cimet je kroz povijest imao značajnu ulogu i kao začin i kao ljekovito sredstvo. Njegova je vrijednost bila toliko cijenjena u drevnim civilizacijama da je premašivala vrijednost zlata. Sa svojim divnim mirisom i slatkim okusom, cimet se može dobiti u obliku štapića ili praha. Kora cimeta sadrži niz sastojaka koji pridonose brojnim zdravstvenim dobrobitima, a procjenjuje se da postoje stotine različitih vrsta cimeta.

  • Godine 1999. istraživači na izraelskom Fakultetu prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi proveli su studiju kako bi istražili antibakterijske učinke cimeta. Studija je potvrdila da cimet ima antibakterijska svojstva, učinkovito se boreći protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli. Cimet, dobro poznati začin koji se dobiva iz kore drveta, dostupan je u obliku štapića i praha. Budući da se dobiva sa drveća, može se pohvaliti mnoštvom korisnih hranjivih tvari i spojeva koji promiču zdravlje. Neki od njih uključuju:

Cimet posjeduje niz korisnih sastojaka, uključujući polifenole, kumarine, dijetalna vlakna i esencijalne minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija. Također je bogata vitaminima A, C i B skupine. Ovi visokokvalitetni sastojci pridonose izvanrednim protuupalnim, antioksidativnim i ljekovitim svojstvima cimeta. U sljedećim odjeljcima navodimo niz stanja koja se mogu ublažiti uz pomoć cimeta. Za osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2, cimet nudi značajne zdravstvene prednosti.

Pomaže u odgovoru tijela na inzulin, učinkovito regulirajući razinu šećera u krvi. Cimet sadrži specifične spojeve koji aktiviraju inzulinske receptore i sprječavaju enzim odgovoran za njihovu deaktivaciju, čime se u konačnici povećava sposobnost stanica da iskoriste glukozu. Uključivanjem male količine cimeta u svoju dnevnu rutinu, točnije manje od pola žlice, osobe s dijabetesom mogu doživjeti smanjenje šećera u krvi razine. Da biste to postigli, razmislite o tome da jutarnju zobenu kašu ili žitarice posipate malo cimeta ili čak njime zamijenite šećer u čaju ili kavi.

Časopis Nutrition je 2015. objavio pregledni rad koji je imao za cilj provesti temeljitu procjenu postojećih eksperimentalnih podataka o utjecaju cimeta na povećanje razine glukoze. Nalazi su otkrili značajno poboljšanje u kontroli glikemije kod pojedinaca koji su se isključivo oslanjali na cimet kao lijek za dijabetes, kao i kod onih s predijabetesom i povišenim razinama HbA1c. Zaključak iz ove studije bio je da cimet igra ulogu u smanjenju razine glukoze u plazmi prije i poslije obroka.