U našem najnovijem djelu krenut ćemo na nostalgično putovanje 70 godina unatrag kako bismo istražili živahnu eru pop glazbe. Tijekom tog vremena glazbena scena doživjela je procvat ne samo globalno nego iu bivšoj Jugoslaviji. Brojni bendovi i solo izvođači postigli su veliki uspjeh, s impresivnom prodajom albuma i rasprodanim nastupima.

Na dan svog rođenja 1950. Đurđica Barlović, originalna pjevačica Novih fosila, krasila je hit albume poput “Da te ne volim”, “Nokog nema da mu kažem”, “Sanjaj me” i “Neka vali dingolaja svo barka”. svojim izvanrednim vokalnim talentom.

Sa samo 13 godina nevjerojatno talentirana Splićanka svoj je dar prvi put predstavila na prestižnom dječjem festivalu Đeca pjevaju.

  • Godine 1974. dogodio se prijelomni trenutak na području snimljenih nastupa u cijenjenoj televizijskoj emisiji “Oči u oči”. Ovu epizodu vodio je talentirani dvojac Milena Dravić i Dragan Nikolić. Upravo u ovom zadivljujućem prijenosu oživjela je očaravajuća melodija pjesme “Da si samo moja”. Tijekom godina školovanja u srednjoj školi, duboka ljubav prema glazbi počela je cvjetati u njoj, što ju je dovelo do savladavanja klavira i gitare. Nakon diplome krenula je u zapaženu pjevačku karijeru, a svoj put započela je u renomiranom splitskom VIS-u Batali.

Nakon zapaženog nastupa u spomenutoj emisiji, jedinstveni i nesvakidašnji glas ove osobe osvojio je Jugoslaviju, zbog čega je postala članica novoosnovane grupe Novi fosili.

Godine 1982. Đurđiča je završila s Fosilima nakon izdavanja posljednjeg albuma pod nazivom “Za čedu i pródše”. Nakon toga stavila je u prvi plan privatni život i ušla u brak sa stomatologom Bracom. Unatoč poodmakloj trudnoći, ostala je predana svojim obvezama i vjerno posjećivala nastupe. Hvalevrijedna predanost koju je pokazala prema svojoj umjetnosti i svojoj nepokolebljivoj snazi ​​doista je inspirativna.

Nakon što je rodila dijete, donijela je odluku da krene na solo putovanje u glazbenoj industriji, koje se na kraju pokazalo nevjerojatno pobjedničkim unatoč njezinoj ograničenoj produkciji od četiri albuma tijekom života. Nažalost, 1992. godine ova iznimno nadarena pjevačica, poznata po svom očaravajućem glasu, prerano je umrla u zadarskoj bolnici zbog nepredviđenog srčanog udara izazvanog trombozom desne koronarne arterije.

Nakon njezine nesretne smrti, posthumno izdanje albuma “Nedovršena priča” prikazalo je zbirku popularnih hitova na kojima je surađivala s renomiranom grupom “Novi fosili”.

U 1970-im i 1980-im Novi Fosili su se proslavili kao vrlo hvaljena pop grupa iz Hrvatske, plijenivši zanimanje brojnih obožavatelja.

Spajajući živahne i ugodne melodije koje se sviđaju i djeci i adolescentima, pripremili su zbirku pjesama koja uključuje romantične balade prožete urbanom poezijom, upotpunjene zaraznim refrenima i suvremenim glazbenim aranžmanima. Njihov jedinstveni zvuk često je izazivao usporedbe s kultnom švedskom grupom ABBA. Njihove su ploče dosegle neviđene visine u pogledu prodaje, s milijunima primjeraka koji su odletjeli s polica, učvrstivši svoju poziciju komercijalno najuspješnijeg benda na našoj lokalnoj glazbenoj sceni.

  • Revolucionarno otkriće dosad nepoznatih fosila napravio je Slobodan Momčilović 1969. Bend je izvorno služio kao podrška hvaljenim pjevačima poput Ivice Šerfezija i Ljupke Dimitrovske. No, sredinom sedamdesetih Momčilović i Marinko Colnago odlaze, a na njihova mjesta dolaze Vladimir Kočiš iz nekadašnje grupe Biseri, Rajko Dujmić (bivša Marina Škrgatić) na klavijaturama i Đurđica Miličević (kasnije Barlović). Uzlet benda može zahvaliti njihovim svježim skladbama, prvenstveno Dujmićevim.

Njihova prva rekordna pobjeda službeno je zabilježena 1976. godine, kada su ih pozvali na Splitski festival. Publika je bila zapanjena njihovom izvedbom pjesme “Diridonda”, koja je vrlo brzo stekla popularnost diljem Jugoslavije. Time je započeo skladateljski put Rajka Dujmića, a njegov izniman talent brzo je dobio priznanje jer je grupa dobivala pohvale i pozitivne kritike na raznim domaćim festivalima. Značajno je da su ostavili trajni trag na međunarodnim natjecanjima održanim u Dresdenu i Bratislavi.

  • Svojom ogromnom privlačnošću bili su motivirani da se uzdignu u jednu od najomiljenijih glazbenih grupa u prethodnoj naciji, zaradivši više puta prestižnu titulu “benda godine”. Njihovi nastupi uživo sadržavali su isključivo njihove autorske kreacije, uglavnom Dujmićeve izrade. Tijekom svoje glazbene odiseje objavili su oko 15 singlova i 6 LP ploča. Njihov trijumf je postavio temelje za turneje po Sovjetskom Savezu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i nekoliko europskih zemalja.
    Sanja Doležal pridružila se bendu kao zamjena za Đurđicu Barlović 1983. Sljedeći albumi izazvali su značajnu pozornost, dovodeći Fosile do nagrade publike i 3. nagrade stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu 1986. Njihov album “Za dobra stara vremena” proglašen je najboljim albumom popularne glazbe i dobio je prestižnu JRT Grand Prix 1986. Sljedeće godine, 1987., “Novi Fosili” su predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu u Bruxellesu, osiguravši impozantno četvrto mjesto sa svojom pjesmom “Ja sam za ples”. Ovaj singl je objavljen u devet europskih zemalja.

Nakon raspada 1991. godine, izvorni članovi benda ponovno su se okupili 1995. sa novom postavom. Ova nova konfiguracija predstavila je izniman talent Jelene Fošner i Nataše Belošević kao glavnih vokala, što je rezultiralo s četiri albuma ispunjena obiljem hitova s ​​vrha top lista. Unatoč svim naporima, nisu uspjeli vratiti istu razinu slave koju su postigli 80-ih. Suradnja je službeno prekinuta u listopadu 2001. godine, čime je okončano njihovo partnerstvo koje je trajalo tri desetljeća. Ipak, 2005. ponovno su se okupili, ovoga puta vraćajući se u originalnu postavu sa Sanjom Doležal i Vladimirom Kočiš-Zecom. Nažalost, tragedija se dogodila kada je njihov bubnjar Nenad Šarić iznenada preminuo u svibnju 2012. Nakon kratke pauze, preostali članovi benda nastavili su s radom.