Milena Dravić je jedna od najpoznatijih glumica na našim prostorima te njen ljubavni život je oduvijek zanimao javnost. Njen brak sa Draganom Nikolićem je bio inspiracija za mnoge, ali, malo je onih koji znaju da je ona imala dva braka.

Godine 1960. Milena i redatelj Puriš Đorđević sklopili su prvi brak. Jednostavnost njihove zajednice bila je vidljiva u intimnom okruženju kuhinje njegove obitelji u Čačku, gdje se ceremonija održala bez ikakve pompe ili čak fotografije za uspomenu na tu priliku. Kako je vrijeme prolazilo, njihova je ljubav blijedjela, što ih je potaknulo na izazovan izbor da se rastanu nakon nekoliko godina provedenih zajedno. Ipak, zajednički su odlučili sačuvati doživotno prijateljstvo.

Puriša je svojedobno izjavio da njegova ljubav prema Mileni Dravić nadilazi sve ostale među ženama koje je poznavao i volio. Međutim, Milena je donijela životni izbor i ponovno se udala za redatelja Vojislava Kokana Rakonjca, a njihova je zajednica tragično završila Rakonjčevom preranom smrću 1969. Zanosna priča o romantičnoj odiseji Milene Dravić posjeduje takvu privlačnost da bi bez muke mogla poslužiti kao temelj za zadivljujući roman.

Tijekom snimanja filma “Kako su se voljele dvije budale” 1971. glumica je stupila u brak s kolegom glumcem Draganom Nikolićem. Iskoristivši priliku u pauzi snimanja, odvažili su se u Općinu Vračar i izmijenili svete zavjete. Tragično, ovaj cijenjeni izvođač otišao je s našeg svijeta 14. listopada 2018. u 78. godini života u krugu Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa”.

Rođena 5. listopada 1940. u Beogradu, na svijet je došla kao kći Ane i Mikana, koji je bio zaposlen u tamošnjoj pošti. Odrasla u rodnom gradu, školovala se u Osnovnoj školi “Dušan Veselinović” prije nego što je prešla u prestižnu “Prvu mušku gimnaziju”.

  • Kroz zapaženu karijeru dugu šest desetljeća, Milena Dravić svoj je talent iskazala u nevjerojatnih 90 filmova, odglumivši glavne ženske uloge u njih više od 50 i za svoje uloge stekla brojne pohvale. Njezino putovanje u svijet glume počelo je tijekom srednjoškolskih godina kada je privukla pozornost slovenskog redatelja Františeka Čapa koji ju je angažirao u njezinom debitantskom filmu “Vrata ostaju otvorena” (1959.). Od tada je njezina karijera brzo uzela maha jer je osigurala više filmskih uloga u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Ipak, ključna uloga u vrlo hvaljenom filmu “Prekobrojna” hrvatskog redatelja Branka Bauera doista ju je vinula među zvijezde. Ova kultna izvedba ne samo da joj je donijela slavu, već joj je donijela i prestižnu “Zlatnu arenu” na renomiranom Pulskom filmskom festivalu 1962. godine.

 

Njezinu televizijsku karijeru obilježila je široka paleta uloga u brojnim dramama, TV serijama i show programima različitih žanrova. Jedno od njezinih najzapaženijih ostvarenja je renomirani “Očima u oči” redateljice Zdravke Šotre, gdje je surađivala sa suprugom Draganom Nikolićem.

Od 1971. do njegove smrti 2016. bila je u braku s cijenjenim glumcem Draganom Nikolićem.

Ubrzo nakon supružnikove smrti, teško joj je pozlilo i na kraju je podlegla bolesti 14. listopada 2018. na liječenju na beogradskoj klinici Bežanijska kosa.

Pokojna Milena sapraćena je 19. listopada 2018. godine u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Na posljednjem počivalištu pridružio joj se i njezin voljeni suprug, pokojni glumac Dragan Nikolić, koji je preminuo u ožujku 2016. Pokopu je prisustvovalo mnoštvo pojedinaca, među kojima i cijenjeni glumci poput Petra Benčine, Anice Dobre i Rade Šerbedžije. , uz mnoštvo Mileninih bliskih prijatelja i kolega.