Kako se proljetna sezona odvija, ona sa sobom donosi povoljne atmosferske prilike. Srbiju početkom ovog tjedna očekuje tropska klima s temperaturama do 31 stupnja. Nadalje, mjesec svibanj će nas počastiti zamjetnim brojem sparnih ljetnih dana, od 10 do 14. Cijenjeni stručnjaci iz područja meteorologije i klimatologije predviđaju iznimno sparno ljeto, nadmašujući naša uobičajena očekivanja.

Dr. Jugoslav Nikolić, ravnatelj RHMZ-a, predviđa da postoji velika vjerojatnost da će u prvoj polovici travnja biti postavljene nove rekordne temperature. No, količina oborina u tom će razdoblju biti minimalna, tek se u četvrtak očekuje kratkotrajni pljusak, au petak ponegdje moguća kiša u sjeveroistočnim područjima. Od 11. travnja u cijeloj Srbiji očekuje se suho vrijeme uz brojne sunčane intervale. Kako napredujemo u drugu desetinu mjeseca, svježi frontalni sustav dovest će do nižih temperatura, no malo je vjerojatno da će biti oborina.

Dok gledamo u budućnost, očekuje se da će nam travanj donijeti znatno više temperature u odnosu na 2023. godinu, popraćen smanjenjem količine oborina. Nikolić tvrdi da će se obrazac iznadprosječnih temperatura tijekom ove sezone zadržati. Gledajući dalje, očekuje se da će svibanj biti topliji, iako s većom količinom oborine od uobičajene. U nižim predjelima očekuje se raspon od 10 do 14 dana nalik ljetu, gdje će maksimalne temperature u prosjeku biti od 23 do 25 stupnjeva.

Mjesečna količina oborina kretat će se od 70 do 100 mm, au gorskim predjelima između 90 i 130 mm, ponegdje možda i više zbog čestih intenzivnih oborina. U svibnju će biti više dana s padavinama od 14 do 22, dok se u brdsko-planinskim područjima na jugu i jugozapadu Srbije padavine mogu očekivati ​​od 22 do 25 dana. Klimatolog Vladimir Đurđević zabilježio je značajan porast ljetnih temperatura na području naše jugoistočne Europe u odnosu na razdoblje prije 30-40 godina.

Porast temperatura kojemu svjedočimo može se pripisati kombinaciji čimbenika, poput globalnog zatopljenja, našeg geografskog položaja i kretanja zračnih masa. Nevjerojatno, trenutno držimo globalni rekord za najveći porast ljetnih temperatura. Gledajući dalje, velika je vjerojatnost da će svako nadolazeće ljeto nadmašiti toplinu iz prethodnih desetljeća. Zapravo, postoji 70 posto vjerojatnosti da će ovo ljeto biti osjetno toplije. Toplinski valovi često se javljaju tijekom mjeseca srpnja. Predviđeno je da će predviđena minimalna temperatura zraka za srpanj biti viša od prosjeka prethodnih godina za 1,0ºC.

U blizini Beograda očekivana minimalna temperatura zraka za mjesec srpanj kreće se oko 19,0ºC. Slično tome, predviđa se da će projicirana maksimalna temperatura zraka za srpanj premašiti prosjek prethodnih godina za približno 1,0ºC. Konkretno u Beogradu i okolini, prosječna maksimalna temperatura zraka tijekom srpnja procjenjuje se na oko 30,0ºC. Što se tiče oborina, očekuje se da će očekivana mjesečna količina oborine u srpnju biti manja od prosjeka prethodnih godina, s prosječno manjim vrijednostima za oko 10 mm. Predviđena količina padavina u Beogradu za mesec jul je oko 24 mm.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.