– Jako je mali procenat osoba u svijetu koje su poliglote, i koje imaju jako veliki opseg znanja. To uglavnom važi za osobe iz Azije, ali ako kažemo da je ta osoba iz Bosne, onda je to i više nego raritet.Slijedi i priča o najpametnijem bosancu.

Muhamed Mešić, porijeklom iz Tuzle, zadivljujuća je ilustracija nesvakidašnjih ljudskih sposobnosti. Ovaj 39-godišnji odvjetnik i poliglot je pravo čudo, tečno razgovara na više od 73 jezika. Međutim, nije samo količina jezika koje je savladao ono što ga izdvaja; to je također njegova neutaživa žeđ za stjecanjem novih jezičnih vještina, fenomen koji mnogi smatraju doista nevjerojatnim. Tijekom obiteljskog odmora u Grčkoj, bez napora je stekao početne vještine stranih jezika. Nevjerojatno je da je u dobi od 16 godina preuzeo značajnu poziciju gradskog vijećnika, a 2010. godine dobio je cijenjenu nagradu “Brainswork Make a Difference Award”.

U dobi od 26 godina, Muhammad, koji je rođen 1984., već je savladao impresivan repertoar od 56 jezika. Njegov obrazovni put vodio ga je kroz osnovnu i srednju školu u Tuzli. Tijekom rata imao je priliku komunicirati s vojnicima UNPROFOR-a koji su dolazili iz različitih naroda. Ti su susreti potaknuli njegovu znatiželju i motivirali ga da stekne osnovno razumijevanje švedskog, urdu i norveškog jezika. Nakon završenog studija prava u Beču, sada je na poziciji voditelja odjela osiguranja i višeg savjetnika u “Keller Grundbau” u istom gradu. Ova osoba posjeduje izniman lingvistički talent, bez napora svladava 12 jezika i učinkovito komunicira na dodatnih 61 stranog jezika. Prema Muhamedu, ključni elementi za postizanje uspjeha su želja i upornost. Naglašava da ljudska odlučnost i entuzijazam služe kao primarni katalizatori u postizanju ciljeva.

  • Muhamed tvrdi da različiti jezici nude jedinstvene perspektive, koje mogu dovesti do novog razumijevanja svijeta. Njegov pristup učenju je jednostavan: pronalaženje najučinkovitije i najlakše metode za svladavanje predmeta. Potvrda njegove dijagnoze s oblikom Savant-sindroma dodaje akademski interes njegovoj iznimnoj sposobnosti, čineći ga predmetom opsežnog istraživanja. Izvanredna lingvistička vještina Muhameda Mešića nije jedini razlog zbog kojeg služi kao izvor inspiracije. Njegova nepokolebljiva predanost istraživanju i kontinuiranom učenju jednako je vrijedna divljenja. Mešićev primjer nas uči dragocjenim lekcijama o značaju ustrajnosti, entuzijazma i spremnosti na nove susrete.Podsjeća nas da je potraga za znanjem stalna ekspedicija bez konačnog odredišta.

BONUS TEKST:

Dopustite mi da podijelim nekoliko prijedloga koji mogu doprinijeti životu ispunjenom većom srećom i ispunjenjem: Promjenu dočekajte raširenih ruku, jer je to nezaobilazan i ključni aspekt osobnog razvoja. Umjesto da podlegnete strahu, na promjenu gledajte kao na priliku da proširite svoje znanje i razvijete se. Prihvatite nove susrete i ostanite fleksibilni u svom pristupu.

Neophodno je dati prednost svojoj dobrobiti brinući se o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Bavite se redovitom tjelesnom aktivnošću, održavajte hranjivu prehranu, osigurajte dovoljnu količinu sna i uključite prakse opuštanja poput meditacije ili dubokog disanja u svoju rutinu. Otkrijte umijeće postavljanja granica: Čin postavljanja granica igra ključnu ulogu u očuvanju vaše emocionalne i mentalne ravnoteže. Steknite vještinu samouvjerenog izgovaranja riječi “ne” kada je to potrebno, bez osjećaja krivnje. Shvatite da su vaše vrijeme i energija neprocjenjiva imovina. Neka vam postane navika svakodnevno izražavanje zahvalnosti. Odvojite trenutak da razmislite o stvarima koje cijenite u svom životu i svakako prenesite tu zahvalnost.

Preusmjeravanje fokusa na pozitivne elemente života ima potencijal poboljšati vaše raspoloženje i opće stanje. Neprekidno stjecanje znanja: Odbijte zaustaviti svoje putovanje učenja i osobnog rasta. Bavljenje književnošću, upisivanje obrazovnih programa, sudjelovanje u razgovorima s drugima i odlazak u neistražena područja omogućit će vam da proširite svoje razumijevanje i horizonte. Njegovanje veza s voljenim osobama presudno je za vaše emocionalno blagostanje. Značaj ulaganja u ove odnose ne može se precijeniti, budući da oni imaju moć pružiti duboku sreću i pomoć tijekom izazovnih trenutaka.

Prihvatite ono što jeste: Suzdržite se od odmjeravanja sebe s drugima ili od samoosuđivanja zbog svojih nesavršenosti. Zagrlite se cijelim srcem, obasipajte se ljubavlju i razumijevanjem, dok istovremeno njegujete samoprihvaćanje i samopoštovanje. Postignite jasnoću i smjer postavljanjem ciljeva. Razmatrajući i kratkoročne i dugoročne ciljeve, možete stvoriti putokaz do uspjeha i njegovati osjećaj svrhe. Održavanje osjećaja fleksibilnosti ključno je za snalaženje u neizvjesnostima života.

Neophodno je posjedovati sposobnost prilagodbe i prilagođavanja neočekivanim okolnostima, kao i učinkovito rješavati sve prepreke koje se mogu pojaviti tijekom putovanja. Poduzmite proaktivne mjere za njegovanje vlastite sreće. Bavite se hobijima i poslovima koji vam donose ispunjenje, pokažite ljubaznost i empatiju prema sebi i onima oko vas i zračite ljubavlju i pozitivnošću u svim aspektima svog života. Zapamtite, sreća nije fiksna krajnja točka, već putovanje koje je u tijeku, pa se svjesno potrudite uživati ​​u svakom koraku na tom putu.