Godine 1974. renomirani švedski glazbeni ansambl ABBA osvojio je cijeli europski kontinent svojom zanosnom pjesmom pod nazivom “Waterloo”.

Kako se Eurovizija približava svake godine, prisjećamo se legendarne grupe ABBA, čiji je neusporedivi uspjeh započeo njihovom pobjedom na glazbenom natjecanju 1974. i nastavio rasti s nizom trajnih hitova koji se njeguju i pjevaju uz njih i danas.

Osnovan 1972., kultni bend ABBA koji čine Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Agneta Feltski i Ani-Frid Lingstad. Ovaj besprijekorni kvartet dugo je dominirao svjetskim glazbenim ljestvicama, zbog čega je gotovo nezamislivo zamisliti bilo koju proslavu bez njihovih nezaboravnih melodija.

Proživljavajući razdoblje velikog prosperiteta sredinom sedamdesetih i ranih osamdesetih, njihova financijska dobit dosegla je impresivan raspon od 370 do 500 milijuna. Ovo izvanredno postignuće učvrstilo je njihovu poziciju druge najtrijumfalnije grupe na globalnoj razini, a samo su ih legendarni Beatlesi nadmašili u slavi i uspjehu.

Razmjer njihovog uspjeha postaje očigledan kada se uzme u obzir da je njihov TV specijal iz 1976. privukao više gledatelja od prijenosa slijetanja na Mjesec, a nevjerojatnih 3,5 milijuna Britanaca izrazilo je interes za kupnju ulaznica za njihov koncert 1977. u Royal Albert Hallu, unatoč ograničenom broju kapaciteta samo 5000 mjesta.

Život im nije dodijelio neke posebne privilegije, iako su bili svjetski poznati. Gitarist grupe Las Velander tragično je izgubio život nakon mukotrpne borbe s rakom. U međuvremenu, Bjorn Ulveusa, njegov kolega iz benda, trenutno se bori s demencijom, a njegovi voljeni često govore da je njegovo pamćenje ozbiljno ograničeno, do točke u kojoj se jedva može prisjetiti dana njihovog slavnog uspjeha.

U razdoblju od 8 godina bio je u bračnoj zajednici s Agnetom, vokalisticom benda. Tijekom zajedničkog vremena na svijet su poželjeli dobrodošlicu dvoje djece, Lindi i Peteru. No, nakon rastave, Agneta je imala ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih je morala potražiti pomoć psihijatra. Nakon što je ozdravila, postupno se povukla iz javnosti, a pojavljivanje u medijima postala je rijetkost.

  • Godinu dana kasnije, Bjorn je odlučio oženiti Lenu, novinarku koja je ujedno bila i Agnetina prijateljica. Mnogi su ovaj razvoj doživjeli kao dodatni sloj poteškoća za Agnetu. Izazovni trenuci nastavili su se nizati u njezinu životu, uključujući gubitak roditelja i vlastito bračno putovanje koje je na kraju završilo razvodom. Unatoč tim kušnjama, Agnetina potraga za istinskom srećom ostala je nedostižna.

Među zapaženim pjesmama grupe ABBA su “Mamma Mia”, “Dancing Queen”, “Money, Money, Money”, “The Winner Takes It All” i brojni drugi hitovi.

BONUS TEKST

  • Tijekom 1960-ih Benny Anderson je bio član Hep Stars, renomirane švedske rock grupe, dok je Björn Ulvaeus vodio Hootenanny Singers, poznate po mekšem i laganijem zvuku u odnosu na Hep Stars. Unatoč različitim glazbenim stilovima, dva su tima povremeno surađivala na pisanju pjesama. Zapravo, Björn se čak pridružio Hep Stars na turneji kako bi izvodio pjesme koje su zajedno napisali. Čak je u jednom trenutku bilo prijedloga da se te dvije grupe spoje, ali ta ideja nije zaživjela. Stig Anderson, menadžer Hootenanny Singers i osnivač Polar Musica, prepoznao je potencijal u zajedničkom radu Bennyja i Björna i potaknuo ih da nastave zajedno pisati pjesme. To je na kraju dovelo do stvaranja njihovog zajedničkog albuma pod nazivom Lycka, što na švedskom znači “Sreća”.

Agnetha Fältskog, talentirana mlada pjevačica iz Švedske, pobrala je pohvale i glazbenih kritičara i tekstopisaca. U dobi od 17 godina debitirala je sa svojom prvom pjesmom u svojoj domovini. Ne samo da je posjedovala izvanredne vokalne sposobnosti, već je pokazala i svoj talent kao skladatelj i tekstopisac. U siječnju 1968. sudbina ju je spojila s Anni-Frid Lyngstad u televizijskom programu. Osim toga, tijekom jedne od turneja Hootenanny Singers, susrela se s Björnom Ulvaeusom i njihova su se srca ispreplela u dubokoj ljubavi. Kulminacija njihove ljubavi dovela je do njihovog veselog braka 1971.