– Danas su došla takva vremena da jednostavno svu trgovinu u većini situacija obavljamo on line. Sada nam je apsolutno sve na dohvat ruke, ali u svemu tome se kriju i neke male tajne. U većini situacija dobijete i ono što ste poručili, ali nekada dobijete i neugodno iznenađenje. 

Prema riječima žene s prebivalištem u Beogradu, kuriri zaposleni u kurirskoj službi prevarili su je naplativši naknadu na temelju težine paketa. Tvrdi da je kupila dvije kreme, svaka od 47 grama, a na kutiji pakiranja stoji težina od 1,4 kilograma!

Prethodno su zabrinuti građani istaknuli važnost provjere naznačene težine paketa, jer pojedine osobe posjeduju saznanja da to iskoriste i protuzakonito steknu novac.

Na Instagram stranici serbialive_beograd nedavno je osvanula objava u kojoj se nalazi poruka upozorenja korisnice platforme koja tvrdi da su je kuriri prevarili.

Sada pogledajmo aktivnosti kurirskih službi. Naručila sam dvije kreme od po 47 grama. Dostava je koštala 330 dinara, a naznačena težina 1,4 kilograma. U prilogu je fotografija na kojoj se jasno vidi ukupan iznos koji je uplatila, a koji je u objavi naveden kao 1.612 dinara.

Struktura cijena za pakete naplate na temelju težine koje nudi jedna kurirska služba.

Cijena sa i bez PDV-a se utvrđuje na osnovu težine pošiljke u kilogramima.

Broj 0,5 može se predstaviti kao 317.380.

Raspon brojeva je između 0,5 i 1, s 400 i 480 uključenim u ovaj interval.

Numerički niz 1.01-2 454 545 predstavlja određeni skup brojeva.

Broj 2.01-5 588 705 predstavlja brojčanu vrijednost s određenim značenjem.

Broj 5.01-10 808 970 predstavlja brojčanu vrijednost koja je značajna i jedinstvena sama po sebi.

Raspon brojeva od 10.01 do 20 uključuje brojke kao što su 1.075 i 1.290.

Između datuma 20. i 30. siječnja zabilježeni su brojevi od 1.291 i 1.550.

Raspon brojeva je između 30.010 i 50, s povećanjem od 1.750 i konačnom vrijednošću od 2.100.

Navedene brojke izražene su u dinarima.

Kako se navodi na sajtu kurirske službe, svaka pošiljka teža od 50 kg dodatno se naplaćuje 40 dinara po kilogramu bez PDV-a, odnosno 48 dinara sa PDV-om.

S druge strane, mlada Borčanka je preko Instagrama kupila beli sako, da bi se razočarala kada artikal koji je dobila nije nimalo ličio na onaj koji je prvobitno odabrala i platila.

Otišla je na društvenu mrežu X kako bi podijelila fotografije i poslala poruku upozorenja pojedincima koji sudjeluju u online razmjeni poruka.

  • – Naši Instagram prodavači. Artikli koje naručite – i artikli koje dobijete. Kad su me pitali o odsutnosti tigraste podstave, rečeno mi je da je ona skrivena ispod majica. Čini li vam se to točnim? Osim toga, rukavi su različiti – ova informacija je navedena u objavi sa slikama jakne koju je kupila i dobila. Udruga za zaštitu potrošača i klijenata banaka “Učinkovita” kontinuirano upozorava na raširenost internetskih prijevara.

Kako je napisao autor, više su puta naglašavali potencijalne rizike online kupovine.

Zbog nedostatka mogućnosti kupnje u mom lokalnom području, nemam drugog izbora nego pribjeći naručivanju proizvoda putem interneta. Nedavno sam odlučila isprobati kupnju s Instagram stranice, što se pokazalo kao moje prvo takvo iskustvo. Da budem oprezan, naručio sam samo jedan artikl i smatram da je važno podijeliti ovu informaciju s drugima.

Građani koji su zainteresirani za online kupnju putem Facebook ili Instagram profila trebali bi pogledati crnu listu online trgovaca, kako je Kurir nedavno pomenuo.

Prema riječima Mladena Alfirovića, člana pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ekspanzija internetske trgovine u izravnoj je korelaciji s rastom sive ekonomije.

Alfirović je napomenuo kako udruga redovito ažurira crnu listu ugrađujući nove linkove na profile koje dostavljaju potrošači. Ukoliko se utvrdi da određena pravna osoba ne posluje u skladu sa Zakonom o elektroničkoj trgovini, ista se odmah stavlja na crnu listu.

Potrošačima se savjetuje da pogledaju naš popis prije bilo kakve online kupnje. U slučaju da su nezadovoljni proizvodom koji su naručili, imaju zakonsko pravo vratiti artikl i zatražiti povrat novca u roku od 14 dana. Utvrde li da je roba nabavljena od neregistriranog dobavljača, nužno je da prijave nadležnima jer se radi o kaznenom djelu prijevare, upozorava Alfirović.