Na koji je način krenula pripremati kefir?

Na kraju svakog dana, mlada bi djevojka pažljivo odvojila kefir pomoću plastičnog sita, nakon čega bi temeljito isprala kefirna zrnca pod hladnom vodom. Zrnca su potom prebačena u staklenu posudu u kojoj je bilo prethodno zagrijano kravlje ili kozje mlijeko. Sa staklenkom čvrsto prekrivenom pamučnom tkaninom, ostavljena je neometana u slabo osvijetljenom prostoru cijeli dan prije nego što je kefir procijeđen i spreman za konzumaciju.

Promatrala je promjene.

Nakon dosljednog uzimanja kefira tijekom sedam dana, žena koja živi u Beogradu doživjela je ubrzanje metabolizma, povećanje vitalnosti i osjećaj pomlađivanja sa svakim gutljajem. Kako je započeo drugi tjedan, primijetila je primjetan napredak u pristajanju hlača oko struka, a do trećeg tjedna oduševila se značajnim smanjenjem veličine trbuha, skinuvši izvanredna 3 kilograma tjelesne težine.

Konzumacija kefira nudi brojne zdravstvene dobrobiti.

Prednosti kefira za zdravlje.

Poznat po svojim nutritivnim prednostima, kefir je izvor probiotika koji potiču gastrointestinalnu dobrobit, pomažu u upravljanju probavnim tegobama, u borbi protiv vaginalnih infekcija i štite od infekcija mokraćnog sustava. Nadalje, ovaj izuzetan napitak krasi i bogatstvo proteina, vitamina B skupine, kalija i kalcija.

Beograđanka, koja je redovito konzumirala kefir, istaknula je njegove blagotvorne učinke na tijelo, poput ubrzanja metabolizma, mršavljenja i povećanja razine energije, a sve to zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu.

Potencijalne zdravstvene prednosti redovite konzumacije kefira mogu poslužiti kao motivirajući faktor za pojedince da ga sami isprobaju i istraže ovo iskustvo iz prve ruke.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.