Zasigurno, dok ste čitali naš današnji članak, vrlo je vjerojatno da ste doživjeli drhtaj niz kralježnicu. Prije nekoliko godina sličan incident dogodio se u Sjedinjenim Državama i možda bi ostao nepoznat da nije privukao široku pozornost. Ipak, kada se takva strašna pojava odvija u našem vlastitom okruženju, nedvojbeno zaslužuje oštru osudu.

Ana Para još od djetinjstva dobro zna za očevu napuštenost i postojanje davno izgubljenog brata kojeg nikada nije imala priliku upoznati. Nije ni slutila da će taj isti brat na kraju postati njezin stup emocionalne podrške, pa čak i otac njezine vlastite djece. Unatoč njihovim neumoljivim naporima da osiguraju posebnu dozvolu, Ana i Danijelu nažalost zbog zakonskih ograničenja ne mogu sklopiti brak. U nedavnom intervjuu za španjolske medije Ana je otkrila da ju je o očevu odlasku obavijestila majka koja je odlučila započeti novo poglavlje s drugom obitelji, a rezultiralo je rođenjem još jednog sina. U to vrijeme Ana nije znala bratovo ime, dob ili mjesto gdje se nalazi.

Tijekom mog postojanja, u meni je postojala intenzivna čežnja za susretom licem u lice s njim, zamišljajući bezbrojne scenarije u kojima bi se naši putevi slučajno ukrstili, bilo da je to u užurbanoj trgovini ili usred kaosa prometnih ulica. Kad je napunila 20 godina, odlučila je krenuti u potragu za svojim davno izgubljenim bratom kroz golemo carstvo društvenih mreža, točnije Facebooka. U potjeri je slučajno naletjela na očev profil, a kasnije je uspjela otkopati i profil sina koji slučajno nosi ime Danijel Para. Ana je priznala da je Danijelu namjerno dodala na tajni profil kako bi prikrila zajedničko prezime. Njezina jedina namjera bila je steći uvid u njegov pravi identitet i karakter, dok je gajila rezerve oko otkrivanja cijele istine njemu. Ipak, na kraju je skupila hrabrosti i Danijelu otkrila cijelu svoju priču. U tom razdoblju Danijel, koji je s nepunih osam godina doživio raspad roditeljskog braka, živio je s ocem.

Daniel je ispričao da je bio obaviješten o potencijalnom bratu ili sestri, ali je njegov otac namjerno prešutio tu informaciju od njega. Ovaj mladić, koji ima braću i sestre i od majke i od oca, priznaje da se nikada nije osjećao prisiljenim tražiti svoju nestalu sestru, vjerojatno zato što bi njegova perspektiva bila drugačija da je jedinac. Nakon što su im se putevi ukrstili, započeli su razgovore putem različitih platformi društvenih medija. Ana razmišlja: “Bilo je to nevjerojatno jer smo brzo shvatile koliko smo bliske, i bilo bi čudno da se nismo povezale, pogotovo s obzirom na to da smo obje živjele u gradiću Santa Eulalia de Ronsana, nedaleko Granollera.

Danijel dodaje: “Nismo se ni imali priliku naći oči u oči prije toga.” Odlukom u trenutku, samo 48 sati nakon povezivanja na Facebooku, odlučili su se osobno upoznati. Ana kaže: “Zagrlili smo se i nismo mogli a da ne prasnemo u smijeh. Okolnosti su bile nevjerojatno neobične.” Osvrćući se na situaciju, Danijel, koji je tada imao 17 godina, priznaje blagu nelagodu dok su on i njegova “nova sestra” pokušavali pronaći prave riječi, s obzirom na njihovu razliku u godinama od tri godine. Međutim, njihovi redoviti susreti nastavljeni su bez ikakvih prekida. I Danijelu i Ani bilo je teško održavati bratsko-sestrinsku dinamiku, umjesto toga, njihov je odnos nalikovao odnosu bliskih prijatelja koji su uživali u zajedničkom vremenu i sudjelovanju u značajnim razgovorima.

Situacija je ostala nepromijenjena neko vrijeme, sve dok Ana nije odlučila osnovati svoju rezidenciju. Igrom slučaja, on je radio u neposrednoj blizini, što je postupno dovelo do porasta njegovih posjeta njezinom stanu. Ana je u šali ispričala kako je Danijel na kraju više vremena provodio kod nje nego u vlastitom domu, što je na kraju rezultiralo njihovom odlukom o suživotu. Njihova je veza toliko ojačala da su počeli posjećivati ​​koncerte, sklapati zajedničke prijatelje i zajedno istraživati ​​kazališta i kina. Unatoč njihovim naporima da se prilagode društvenim očekivanjima o bratsko-sestrinskom odnosu, nikada nisu istinski osjetili tu povezanost. Izostao je očekivani osjećaj prijateljstva među braćom i sestrama. Danijel se živo sjeća susreta s djevojkom koja im je navodno bila sestra i imala je slične interese, ali je nisu mogli promatrati samo u kontekstu bratsko-sestrinske veze.

Tijekom njihovog susreta, Ana je imala priliku upoznati se s cijelom Danielovom obitelji, uključujući i njegovog oca, nekoga s kim se nikad prije nije susrela. Tijekom tog sastanka Ana je saznala da je njen otac izrazio želju da je upozna, što ju je navelo da nagovori Daniela da dogovori sastanak. U konačnici, Ana je donijela odluku o susretu s ocem isključivo radi lakše komunikacije s Danijelom. Oni koji su bili bliski s Anom i Danijelom nisu mogli ne primijetiti neospornu iskru ljubavi koja je tinjala među njima, plamen koji je bio daleko od platonskog. Međutim, oni su namjerno odlučili zažmiriti na ovu istinu. Zabrinuta zbog mogućeg rizika od genetskih abnormalnosti u njihovom budućem potomstvu zbog njihovog krvnog srodstva, Ana je tražila informacije o razini rizika s kojom će se suočiti. Prije nego što je zatrudnjela, željela je u potpunosti shvatiti razmjere rizika u koji će se izložiti.

Nakon konzultacija s ginekologom, Ana je otkrila da je vjerojatnost da će njihovo potomstvo naslijediti recesivnu bolest bila 4% veća u usporedbi s parovima koji ne dijele isti genetski sklop. Međutim, nakon opsežnog istraživanja o genetici, par je došao do izvanrednog otkrića – imali su sposobnost začeća djece bez ikakve brige o prenošenju genetskih poremećaja ili abnormalnosti. Kao rezultat toga, sada ponosno odgajaju dvoje savršeno zdrave djece. Vrijedi napomenuti da se prije 2012. Ana i Danijel nisu mogli službeno prijaviti kao roditelji svoje dvoje djece. Španjolski građanski zakonik trenutno zabranjuje brak između bliskih rođaka, iako je incest dekriminaliziran od 1978.

Zbog važećih zakonskih propisa Ana i Danijel nisu u mogućnosti sklopiti bračnu zajednicu. Danijel vjeruje da bi, da žive u Švedskoj, postojala mogućnost da se vjenčaju. Nakon što su zatražili savjet od pravnog stručnjaka, saznali su da bi postupak bio prilično zahtjevan, zahtijevajući značajan angažman vremena i financija. Međutim, da su bili u Španjolskoj, Ana bi se suočila s poteškoćama u pogledu odricanja očevih roditeljskih prava i pronalaženja odgovarajućeg zamjenskog posvojitelja, posebno s obzirom na njezin status punoljetne osobe.