– Zdravlje očiju jako veliki procenat osoba na svijetu i ne shvata baš ozbiljno. Međutim, tek kada se jave neki problemi koji mogu da prerastu u bolest, onda se stvara panika. Mi danas govorimo o jednom problemu koji je na prvu ruku i više nego bezazlen, ali ako se ne detektuje na vrijeme, onda mogu nastati i problemi. 

Današnja jako osjetljiva tema vrti se oko područja zdravlja. Kao što je naznačeno u naslovu našeg sadašnjeg članka, zadubit ćemo se u intrigantnu temu masnog tkiva, neuobičajene pojave koja se može manifestirati na oku. Oko očiju se mogu susresti benigne kožne izrasline koje se nazivaju ksantelazmama, a razlikuju se po žućkastim ili bjelkastim naslagama. Ove izrasline nastaju zbog nakupljanja masnoće, posebice kolesterola, ispod vanjskog sloja kože.

Ksantelazma, karakterizirana mekom teksturom, ima sposobnost manifestiranja na gornjim ili donjim kapcima, pa čak iu unutarnjem kutu oka. Veličina ovih izraslina može varirati od suptilnih do istaknutijih formacija. Točno podrijetlo ksantelazme, koja se odnosi na nakupljanje masnih naslaga oko očiju, još nije definitivno utvrđeno, javlja N1 Zagreb. Međutim, opće je poznato da genetika pridonosi njihovom formiranju. Iako ove naslage obično ne izazivaju nikakvu nelagodu ili svrbež, njihova primarna briga leži u njihovom estetskom učinku.

Manifestacije ovih entiteta mogu se pojaviti u obliku pojedinaca ili grupa. Izgled ovih manifestacija može se razlikovati ovisno o osobnim osobinama i razvojnoj fazi u kojoj se nalaze. Prepoznavanje ksantelazme u blizini očiju zahtijeva prepoznavanje specifičnih temeljnih kvaliteta. Veličine ovih izraslina mogu varirati od suptilnih i neprimjetnih do onih većih koje odmah privlače pozornost.

Ovi objekti obično imaju površinu koja je ravna i rubove koji su jasno ocrtani. Oblici ovih predmeta mogu biti različiti, od kružnih i eliptičnih do nepravilnih. Često su ti objekti raspoređeni na simetričan način. Mjerenja ksantelazme, iu smislu duljine i širine, imaju potencijal za proširenje. Iako se ksantelazma može manifestirati u bilo kojoj fazi života, češće je kod osoba starijih od 40 godina. Te se izrasline mogu razvijati postupno tijekom vremena ili se pojaviti naglo.

  • Napredovanje ksantelazme obično se događa postupno i polako, obuhvaćajući dulje vrijeme. Nadalje, osobe s povišenim razinama kolesterola i triglicerida u krvi često su pogođene ksantelazmom, što je čini češćom među onima s hiperlipidemijom, aterosklerozom i dijabetesom. Iako točan uzrok ksantelazme ostaje nejasan, njezina prisutnost može ukazivati ​​na povećanu osjetljivost na kardiovaskularne bolesti zbog metaboličkih poremećaja i metabolizma masti. Ksantelazma se često manifestira kod osoba s povišenim razinama kolesterola i triglicerida u krvotoku. Povećane razine LDL-a, koji se obično naziva “lošim” kolesterolom, zajedno s niskim razinama HDL-a ili “dobrog” kolesterola, povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih stanja poput srčanog i moždanog udara.

Prisutnost ksantelaza često se povezuje s prisutnošću ateroskleroze, medicinske bolesti koju karakterizira nakupljanje masnih naslaga, kolesterola i drugih tvari na unutarnjoj ovojnici arterija. Kada arterije postanu sužene ili začepljene zbog ateroskleroze, protok krvi je otežan, što može rezultirati mogućim komplikacijama za srce i mozak. Ako se oko očiju pojave masne žute naslage, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć liječnika ili dermatologa. Početni vizualni pregled utvrdit će prirodu problema i preporučiti odgovarajući plan liječenja. Obično su skupe ili zamršene intervencije nepotrebne.

Za uklanjanje masnih naslaga ili ksantelazme u blizini očiju dostupno je nekoliko pristupa, a najčešće se koriste krioterapija (smrzavanje), elektrokauterizacija (električno spaljivanje) i kirurško uklanjanje.

Za navedene metode nema potrebe za dodatnom analizom jer se zahvat može izvesti u lokalnoj anesteziji, što omogućuje pacijentu da ostane pri svijesti.