Nakon pomnog dogovaranja i izrade strategije za svaki aspekt vašeg dugo očekivanog odmora, uključujući datume, troškove i željena odredišta, iznenada vam sine spoznaja – vaš menstrualni ciklus savršeno je usklađen s tim točnim vremenskim okvirom.

Tijekom godišnjih odmora ili putovanja znatan broj žena obraća se ginekolozima za savjet o kašnjenju menstrualnog ciklusa. Ovaj je trend u posljednje vrijeme stekao veliku popularnost, a sve veći broj djevojaka mlađih od 16 godina također prihvaća ovu praksu. Iako je općenito sigurno za većinu žena odgoditi menstruaciju, ključno je potražiti savjet ginekologa prije donošenja te odluke, budući da uobičajena metoda uključuje korištenje hormonske kontracepcije.

Nije preporučljivo redovito se baviti ovom praksom; treba ga uzeti u obzir samo u izvanrednim okolnostima. Prije donošenja bilo kakve odluke, savjetuje se da potražite savjet medicinskog stručnjaka. Dr. Božana Stepanov, specijalistica ginekologije i opstetricije s iskustvom u neplodnosti i plodnosti, odgovorit će na upite o tehnikama, sigurnosti i mogućim štetnim učincima nepravilne primjene.

  • Dr. Božana Stepanov snažno preporuča da se pojedinci, osobito mlade djevojke i roditelji, posavjetuju s liječnikom prije započinjanja hormonske terapije. Ključno je imati sveobuhvatno razumijevanje svih postojećih akutnih ili kroničnih stanja, istodobne upotrebe lijekova, kao i potencijalnih rizika i nuspojava povezanih s hormonskim liječenjem. Prema dr. Stepanovu, osobe koje imaju redovite menstrualne cikluse obično se susreću s manje izazova; međutim, potrebna je pažljiva priprema za one s neredovitim mjesečnicama. Kako bi se osiguralo precizno planiranje, preporučljivo je konzultirati ginekologa barem mjesec do dva unaprijed kako bi se dogovorili o strategijama za odgodu menstruacije.

Raširena je praksa da se kontracepcijske pilule koriste u svrhu odgode menstruacije, jer nude brojne prednosti u smislu regulacije ciklusa i kontrole mjesečnice. Da bi se postigao željeni učinak, potrebno je nastaviti s uzimanjem tableta iz druge kutije do željenog datuma, nakon čega bi trebala nastupiti menstruacija unutar dva do tri dana. Međutim, ključno je potražiti savjet ginekologa prije korištenja hormonskih tableta za manipuliranje menstrualnim ciklusom. Ova mjera opreza je neophodna jer tijelo može postati dezorijentirano kada očekuje sljedeću kutiju nakon sedam dana pauze, što potencijalno može dovesti do zbunjenosti.

Za postizanje željenog datuma menstruacije, žene mogu koristiti tablete iz druge kutije. Konzumacija posljednje tablete iz ove kutije trebala bi potaknuti menstruaciju u roku od dva do tri dana. Stepanov ističe važnost razmatranja određenih čimbenika prije promjene menstrualnog ciklusa korištenjem hormonskih tableta. Ovo je ključno jer tijelo može pogrešno protumačiti redoviti početak nakon sedmodnevne pauze i potencijalno postati zbunjeno ako su u pitanju različite kutije.

Ključno je priznati da su kontraindikacije za korištenje ovih tableta u terapijske svrhe jednako relevantne u ovom scenariju. Stoga je neophodno pridržavati se propisanog režima i suzdržati se od samoprimjene lijekova. Baš kao što ste pomno isplanirali svaki aspekt vašeg nadolazećeg odmora, uključujući datum, troškove i odredište, iznenada vas se podsjeti na vaš menstrualni ciklus.

Srećom, postoji rješenje: mogućnost korištenja lijekova za odgodu menstruacije. Na tržištu se može pronaći niz proizvoda s gestagenom koji su se pokazali učinkovitima u odgađanju početka menstrualnog ciklusa. Kako biste odgodili menstruaciju, preporučuje se uzimanje ovih tableta dva puta dnevno, počevši najmanje tri dana prije očekivanog datuma. Ova metoda može trajati onoliko dugo koliko je potrebno, ali ne bi trebalo trajati dulje od dva tjedna. Nakon prestanka uzimanja tableta, očekuje se da će krvarenje trajati nekoliko dana.

U većini slučajeva ne preporučuje se redovito odgađanje vremena menstrualnog ciklusa. Međutim, mogu postojati iznimne okolnosti u kojima se mogu predvidjeti rizici od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara iu tim slučajevima može se razmotriti odgoda. Prema riječima dr. Stepanova, povremeno uzimanje hormonskih tableta nema nikakav negativan utjecaj na zdravlje pacijenata koji su inače zdravi i nemaju nikakvih kontraindikacija. Unatoč tome, žene starije od 35 godina, kao i one koje puše ili imaju visok krvni tlak, trebale bi biti oprezne kada odluče odgoditi svoj menstrualni ciklus, jer ti čimbenici mogu povećati šanse za pojavu krvnih ugrušaka, srčanog udara ili udarci.

  • Kako bi se potencijalni rizici povezani s hormonskim tabletama sveli na najmanju moguću mjeru, savjetuje se da njihova uporaba bude ograničena na iznimne okolnosti i da ne bude uobičajena praksa. Jedna od glavnih briga kod ovih tableta je mogućnost zgrušavanja krvi, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput moždanog ili srčanog udara. Prema dr. Stepanovu, zdrave osobe mogu sigurno koristiti hormonske pilule kratko vrijeme, čak i ako imaju kontraindikacije. Međutim, važno je da žene starije od 35 godina, kao i one koje puše ili imaju hipertenziju, budu oprezne kada razmatraju korištenje hormonskih tableta za odgađanje menstrualnog ciklusa. Ovi čimbenici mogu značajno povećati rizik od štetnih učinaka povezanih sa zgrušavanjem krvi, uključujući moždane i srčane udare.