– Kada jedna osoba navrši 30 godina, sve do tad aide jako sporo, međutim, poslije toga rođendana, vrijeme jednostavno leti. Mi se danas dotičemo jako korisne teme, i govorimo o tome, šta jedna osoba treba da radi, da bi se osjećala zdravo, poletno i koliko-toliko u elenu….

Kako bi održali svoju dobrobit i povećali svoje opće zadovoljstvo životom, osobe starije od 60 godina trebale bi se suzdržati od pet specifičnih aktivnosti. Kako čovjek raste, važnost njegovanja fizičkog i mentalnog zdravlja postaje sve očiglednija.

Kako biste izbjegli negativne posljedice dugotrajnog sjedenja, preporučljivo je baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću. Bavljenje aktivnostima kao što su šetnje u prirodnom okruženju, kros-trening ili plivanje mogu pomoći u sprječavanju zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i propadanje mišića. Kako starite, postaje sve važnije dati prioritet svom oralnom zdravlju. Održavanje dentalne higijene, dosljedno korištenje zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu bitne su komponente očuvanja opće dobrobiti.

Za održavanje dobrog zdravlja ključno je regulirati unos šećera. Konzumacija prekomjernih količina šećera može imati štetne učinke na vaše zdravlje, poput razvoja dijabetesa. Savjetuje se kloniti se zaslađenih pića i umjetnih voćnih sokova. Održavanje društvenih veza ključno je za opću sreću i mentalno zdravlje, stoga je važno izbjegavati izolaciju. Nemojte dopustiti da podlegnete privlačnosti ostanka kod kuće ili besposlenosti jer to lako može dovesti do osjećaja usamljenosti. Umjesto toga, svjesno se potrudite družiti se s voljenima, prijateljima i pojedincima koji dijele slične interese. Aktivnim sudjelovanjem u društvenim aktivnostima možete stvoriti nove veze i njegovati trajna sjećanja. Kako biste smanjili unos brze hrane, odlučite se za hranjive alternative koje obiluju esencijalnim nutrijentima kao što su proteini, vitamini i minerali.

Svjesno se potrudite uključiti voće, povrće, orašaste plodove, mliječne proizvode i nemasno meso u svoju prehranu. Klonite se prerađene hrane i alkohola, dok si dopustite povremeno uživanje u čaši crnog vina. Budimo iskreni, duboko u sebi svi mi težimo postizanju onoga što se obično naziva “zdrav život”. Zašto nitko ne bi želio imati fizičku spremnost, pozitivno ponašanje, visoku razinu energije i mladenački izgled? Želja za životom koji je i dug i ispunjen vitalnošću univerzalna je težnja. Pitanje koje ostaje je: koje radnje poduzimamo da to podržimo? Održavanje dobrog zdravlja uključuje suzdržavanje od alkohola i duhana, održavanje zdrave tjelesne težine, bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću i uravnoteženu prehranu. Uz dovoljno motivacije svaki se izazov može savladati, pa se isplati pokušati.

U nastavku ću pokazati nekoliko jednostavnih tehnika koje zahtijevaju samo malu količinu odlučnosti, ali mogu uvelike poboljšati kvalitetu vašeg života. Jedan ključ za održavanje zdravog života su postupne promjene i napredovanje korak po korak, kao što je prikazano sljedećim primjerima: Jedan produženi san Uživanje u hranjivom doručku ili međuobroku može pozitivno utjecati na vaš dan. Za istinsko uvažavanje životne pozitivnosti…

Započnite svoj dan kako treba s obilnom porcijom osvježavajuće vode! Nakon buđenja, koji je početni zadatak koji moramo poduzeti? Za promicanje zdrave probave i detoksikaciju tijela preporučuje se popiti čašu vode sobne temperature s limunovim sokom. Mnogi vjeruju da ovaj osvježavajući napitak pomaže u mršavljenju, što ga čini popularnim izborom među onima koji žele skinuti višak masnoće. Pobrinite se da imate minimalno 5 obroka tijekom dana! Kakav je značaj konzumiranja obroka pet puta dnevno? Potrošnja kalorija u tijelu raste sa svakim obrokom, što dovodi do ubrzanog metabolizma.

  • Nasuprot tome, ako ne jedemo dovoljno često, taj proces će se usporiti, što će rezultirati usporenim metabolizmom. Kada imamo želju za grickalicama, koje namirnice trebamo izbjegavati? Asortiman dostupnih grickalica, uključujući čips, slani kikiriki, čokoladu, slatkiše i razne kolače, sastoji se od slatkih poslastica koje ne samo da doprinose debljanju, već nemaju ni hranjivu vrijednost za tijelo. Odlučiti se za dijetu koja uključuje svježe voće, povrće i neslane sjemenke, koje su sve bogate mineralima i vitaminima, je bolji izbor. Ključni element je poduzeti akciju i pokrenuti se! Može li se održati zdrav način života bez tjelesne aktivnosti?

Postizanje stanja mentalne i fizičke ravnoteže, općenito poznatog kao zdrav način života, ovisi o pravilnoj prehrani i dosljednoj tjelesnoj aktivnosti. Važno je napomenuti da samo svakodnevno putovanje na posao ili kratka šetnja do autobusa ne predstavlja dovoljno kretanje. Pokret obuhvaća širu definiciju. To uključuje odvajanje vremena za sebe, odvajanje od vanjskih smetnji i uključivanje u redovitu tjelovježbu za promicanje dobrobiti i tijela i uma.