– U današnje vrijeme jako je rijedak slučaj da se čuje da je neko preživio 100 godina starosti. Jednostavno, te granice starosti su se itekako pomjerile, a mi danas govorimo o čovjeku koji je nedavno proslavio svoj 110 rođendan, a i dalje je i više nego vitalan.

U dobi od nevjerojatnih 110 godina, Vincent Dransfield predstavlja izvanredan primjer dugovječnosti i otpornosti, čime je zaslužio mjesto među najstarijim pojedincima na svijetu. Trenutno rangiran kao osmi najstariji muškarac na svijetu, Vincentovo izvanredno zdravlje doista je iznimno. Tijekom svog dugog životnog vijeka uspio je izbjeći sve veće zdravstvene komplikacije, uključujući bolesti poput bolesti srca i raka. Vrijedno je napomenuti da je Vincent samo dva puta bio podvrgnut anesteziji, što svjedoči o njegovom općem dobrom stanju.

Od 1945. živi samostalno u svojoj rezidenciji u Little Fallsu, New Jersey, gdje i dalje napreduje. Možda najdojmljivije, Vincent prkosi očekivanjima održavajući svoju sposobnost vožnje, što je izvanredan podvig za nekoga njegove poodmakle dobi. Prema riječima Vincentove unuke, Erike Lista, koja je razgovarala s “Today.com”, Vincent ne osjeća bolove u leđima niti glavobolje, za razliku od njegove 49-godišnje unuke koja ima više zdravstvenih problema.

Zaista je nevjerojatno da je u dobi od 110 godina Vincent tako izvrsnog zdravlja da može upravljati svojim svakodnevnim aktivnostima bez pomoći. Dok ga njegovi unuci posjećuju jednom tjedno kako bi nabavili namirnice i redovito ga zovu svaki drugi dan, Vincent ostaje uglavnom sam sebi dovoljan. Unatoč povremenim bolovima u koljenima i manjim problemima, Dransfield održava dobro opće zdravlje.

Bez napora se kreće između različitih dijelova svoje kuće, uključujući glavni kat, spavaću sobu na katu i podrum u kojem se brine za pranje rublja. Na upit kako se osjeća u dobi od 110 godina, Vincent šaljivo napominje da je spreman navući boksačke rukavice i upustiti se u boksački meč. “Sposoban sam postići sve,” dijeli s “Today.com,” i dalje spominje, “Moje vozačke vještine su još uvijek prilično dobre.

Prema studiji stogodišnjaka u Novoj Engleskoj, vrijedi napomenuti da su većina pojedinaca koji dožive 100 ili više godina žene, dok muškarci čine samo 15 posto ove demografske skupine. Vincent je, kako je potvrdila Gerontološka istraživačka grupa, trenutno osmi najstariji muškarac na svijetu, jer organizacija pomno prati pojedince poznate kao superstogodišnjaci. Vincent svoju dugovječnost pripisuje nekolicini bitnih dnevnih rutina. Od svoje 15. godine Vincent se posvetio pomaganju obitelji radeći na farmi mliječnih krava.

  • U razdoblju od pet godina, koliko je marljivo raznosio mlijeko, razvio je svakodnevni ritual njegova konzumiranja. Osvrćući se na svoje iskustvo, Vincent je za “Today.com” podijelio da mu je posao na farmi pružio priliku da se prepusti hranjivoj prehrani, uključujući redoviti unos mlijeka. Čvrsto vjeruje da je ova praksa ne samo pridonijela njegovom sveukupnom blagostanju, već je također odigrala ključnu ulogu u jačanju njegove strukture kostura, postavljajući mu čvrste temelje u životu.

U dobi od 21 godine Vincent je postao član lokalne vatrogasne postrojbe, odlučivši se za alternativni oblik vježbanja umjesto odlaska u teretanu. Volontiranje mu je omogućilo željenu tjelesnu aktivnost. Često se smije kad vidi ljude koji trče i zaigrano ispituje svoju unuku o njihovom odredištu. Nadalje, Vincent svakodnevno obavlja mnoštvo zadataka. Prema znanstvenicima, produljenje životnog vijeka može se postići suzdržavanjem od konzumiranja lošije hrane i gaziranih pića.

Unatoč ovom savjetu, Vincent s velikim zadovoljstvom uživa u talijanskoj kuhinji, hamburgerima, salatama, mliječnoj čokoladi i raznim drugim slasticama. Njegova preferirana metoda pripreme obroka uključuje podgrijavanje ostataka u mikrovalnoj pećnici ili odabir hrane za van iz obližnjeg restorana. Osim toga, svakodnevno uživa u šalici kave i povremeno si priušti pivo, iako u drugim alkoholnim pićima ne uživa.

Vincent, vatrogasac, počeo je pušiti u dobi od 50 godina kada ga je kolega namamio cigaretom. Dva se desetljeća prepuštao ovoj navici sve dok nije donio odlučnu odluku prestati, nikad više ne podlijegajući iskušenju. Iako pušenje nedvojbeno može skratiti nečiji životni vijek, važno je zapamtiti da nikada nije prekasno osloboditi se ove štetne ovisnosti. Vincent, vječiti optimist, svoj dug život pripisuje važnosti društvenih veza. Nakon smrti supruge 1992. godine, ostao je u stalnoj komunikaciji sa svojim voljenima iz vremena dok je bio u vatrogasnoj službi.

Njegova tri unuka vjerno ga posjećuju svaki tjedan i telefoniraju svaki drugi dan. Prijateljstvo koje je razvio tijekom volontiranja u vatrogasnoj postaji služi mu kao slamka spasa, jer ih smatra svojom drugom obitelji i svaki dan vjerno posjećuje stanicu. Mnogi Vincentov narativ smatraju doista inspirativnim. Njegova predanost vođenju zdravog načina života, redovitom tjelesnom vježbanju, održavanju uravnotežene prehrane i njegovanju jakih društvenih veza rezultiralo je iznimno dug i ispunjen život.