Svi oni koji imaju pse kao kućne ljubimce, definitivno će da interesuje naša današnja priča. Naime, kako dani prolaze, i mi se sami edukujemo, tako da u većini situacija znamo šta pas to želi od nas. Međutim, koliko god da ste potkovani po tom pitanju, uvijek ima nekih detalja o kojima i nismo znali baš toliko. 

Psi posjeduju različita sredstva za prenošenje svojih emocija, pokazujući široku lepezu osjećaja kroz suptilne geste i otvorene radnje. Unatoč nedostatku verbalne komunikacije, psi posjeduju mnoštvo načina da pokažu svoju naklonost. Vaš odani i postojani pseći pratilac može izraziti svoju ljubav prema vama tako što će se nasloniti na vas ili vam dati svoju dragocjenu igračku.

Na koje načine pas izražava ljubav?

Baš kao i naši dragi očnjaci, ljudi imaju sposobnost izražavanja svojih emocija širokim spektrom gesti, od suptilnih do očitih. Ako se zapitate voli li vas vaš krzneni prijatelj doista ili ne, potičemo vas da proučite našu pomno odabranu kolekciju, jer prikazuje neporecive znakove koji nedvosmisleno pokazuju njihovo obožavanje.

Nježnim gestama pokazuje ljubav obasipajući vas nježnošću, ližući vam ruku, nogu i obraz.

  • Psi imaju tendenciju pokazati svoju naklonost i obožavanje svojim vlasnicima lizanjem, što se često uspoređuje s iskrenim poljupcem. Osim toga, manje pasmine pasa mogu koristiti lizanje kao sredstvo izražavanja gladi i označavanja da je vrijeme za obrok. Međutim, lizanje može poslužiti i kao podložna gesta. U divljini će psi koji imaju niži položaj u hijerarhiji čopora intenzivnije lizati kako bi uspostavili osjećaj harmonije unutar grupe. Slično, u domaćem okruženju, pas može koristiti lizanje kako bi ojačao hijerarhiju i pokazao poštovanje prema onome tko ima autoritet. Drži svoj pogled fiksiran na vas, nikad ne prekidajući kontakt očima.

Jeste li se ikada našli u situaciji da izbjegavate izravan kontakt očima s osobama zbog kojih se osjećate nelagodno, nesigurno ili ugroženo? Najvjerojatnije je odgovor da. Čin održavanja neprekidnog kontakta očima je privilegija koja je rezervirana isključivo za one koji imaju posebno mjesto u vašem srcu i kojima vjerujete svim srcem. Zanimljivo, ovo načelo vrijedi i za naše voljene pseće prijatelje. Uključivanje i održavanje kontakta očima s vašim psom ne služi samo kao vrijedan alat u dresuri, već također pomaže u jačanju duboke veze između vas dvoje. Kada vaš krzneni prijatelj dulje vrijeme gleda u vaše oči, u njegovom mozgu se oslobađa oksitocin, hormon koji je usko povezan s osjećajima sreće i privrženosti prema vama. Kao rezultat toga, osjeća nelagodu i nelagodu u trbuhu.

Psi pokazuju čin naklonosti i poštovanja prevrćući se na leđa, što je ponašanje koje igra ključnu ulogu u njihovoj interakciji s voljenim i pouzdanim društvom. Izlažući svoj ranjivi trbuh, odaju osjećaj sigurnosti i opuštenosti, pokazujući kako uživaju u vašoj prisutnosti. Pokažite svoju naklonost nježnim milovanjem i masiranjem njihovog trbuha. Izgradnja povjerenja je ključna, stoga je važno izbjegavati sve pokušaje da ih se prisili da zauzmu tu poziciju.

U vašoj prisutnosti nalazi utjehu i snagu.

Psi imaju jedinstvenu metodu izražavanja svoje ljubavi i divljenja tako da se cijelom svojom težinom naslanjaju na vlasnika i nježno ga gurkaju. Ova im radnja služi i kao način da traže pozornost. Iako može biti pomalo neugodno, osobito s većim i jačim psom, jednostavno uzvratiti na ovu gestu malo pažnje i maženja dovoljno je da dobijete njihovu ljubav zauzvrat.

Psi često traže utjehu stavljanjem glave u krilo vlasnika, što je jasan izraz njihove želje za ljubavlju. Kad ih vlasnik prestane maziti, psi će njuškom lagano gurnuti vlasnikovu ruku, signalizirajući im želju da se interakcija nastavi. Ova radnja učinkovito prenosi poruku: “Molim vas, nastavite. Zašto biste prestali s tim divnim češkanjem?” Dok ležite u udobnom zagrljaju svog kreveta, obavija vas mir, dopuštajući miran san.

Kada se vaš pseći pratilac odluči smjestiti pokraj vašeg kreveta umjesto na njega, samo da bi ga jutros zatekao ugniježđen na vašem jastuku, to služi kao neporeciv znak njegovog dubokog obožavanja prema vama. Ipak, što nadahnjuje ovu odlučnu odlučnost? To je snažan dokaz njihove nepokolebljive odanosti i njihove nepokolebljive želje da ostanu u blizini svog vođe čopora, čak i tijekom cijele noći.

Zastanite na trenutak i svjedočite ponašanju vašeg dragog suputnika po ulasku u dom. Odiše li čistim užitkom kroz bujne skokove i mahanje repom u vašoj prisutnosti? Možda svoju naklonost iskazuje nježnim lizanjem vaših ruku ili čak blagim bockanjem po obrazu. Kada njegovo uzbuđenje dosegne tolike visine da na trenutak izgubi kontrolu nad svojim mjehurom, to služi kao neporeciv dokaz dubokog utjecaja koji imate na njega. Nadalje, kada ga zagrlite, nježno pomilujete i upustite se u nježan razgovor, njegovo se uzbuđenje pojačava do neusporedivog stupnja.