Lubenica je vrlo traženo voće tijekom ljetnih mjeseci. Nažalost, nema ničeg većeg razočaranja od zarivanja zuba u lubenicu koja nema okusa. Kupnja lubenice može biti prilično zastrašujuća jer njezina vanjština ne daje nikakve naznake o njezinu unutarnjem okusu ili izgledu.

Real Simple pruža uvid u odabir savršene lubenice koja nije samo ukusna, već i slatka. Da biste procijenili zrelost lubenice, obratite pozornost na karakteristike njezine kore. Potražite lubenice s ravnomjerno ispruganim uzorcima koji su jasno definirani. Tamnozelene pruge ukazuju na zrelost, dok svjetlije, kremasto žute pruge također ukazuju na zrelost. Ipak, preporučljivo je izbjegavati lubenice koje izgledaju izvanredno. Ako je kora pretjerano sjajna, to vjerojatno znači nezrelost.

U potrazi za savršenim okruženjem za uzgoj lubenice, važno je voditi računa o hladovini okoline u kojoj je lubenica sazrijevala. Ova posebna postavka otkriva položaj lubenice tijekom svog razvoja. Općenito, potpuno zrela lubenica pokazuje sočnu, baršunastu žutu nijansu, dok nezrele lubenice pokazuju blijedu bijelu ili živopisnu žutu nijansu.

  • Da biste odredili zrelost lubenice, poduzmite niz radnji. Započnite laganim lupkanjem ili udaranjem po lubenici, pozorno slušajući zvuk koji nastaje. Rezonantan i kavernozan zvuk označava veći sadržaj vode i ukazuje da je plod doista zreo. Suprotno tome, ako je zvuk tup, a kora izgleda debela i zbijena, to znači da lubenica još nije potpuno zrela. Prijeđite na sljedeći korak podizanjem svake lubenice, procjenjujući njihovu težinu kako biste identificirali najizazovniju. Odabrana lubenica svojom težinom trebala bi nadmašiti očekivanja. Važno je napomenuti da je slatkoća lubenice izravno povezana s njezinim sadržajem vode, što teže lubenice čini prijatnijim okusom.

Pri odabiru lubenica ključno je voditi računa o njihovom obliku. Preporučljivo je birati okrugle lubenice umjesto ovalnih, budući da prve uglavnom imaju dražesniji okus, dok su druge obično bez okusa i sadrže previše vode. Osim toga, važno je pažljivo promatrati sve nepravilne izbočine na lubenici. Prisutnost grudica ukazuje na to da lubenica neće biti ugodna za konzumiranje. Lubenica, koja pripada obitelji Cucurbitaceae, svrstava se u jednogodišnje zeljaste biljke. Odlikuje se snažnim korijenovim sustavom koji se prvenstveno proteže do 40 cm ispod površine, a glavni korijen doseže duljinu od 2-3 m. Sama biljka je čvrsta i odlikuje se razgranatim, puzavim trsovima koji mogu narasti do 3-4 m, ovisno o sorti. Cvjetovi, ukrašeni živopisnom žutom nijansom, cvjetaju pojedinačno i otvaraju se ujutro, ali životni vijek im je ograničen na samo jedan dan.

S druge strane, neoplođeni ženski cvjetovi ostaju otvoreni više uzastopnih dana. Kad je riječ o lubenici, ona se prvenstveno uzgaja presadnicama, iako je moguć i izravan uzgoj iz sjemena. Može se uzgajati u različitim okruženjima kao što su otvorena polja, staklenici ili kombinacija oba. Staklenici, grijani povremeno ili bez grijanja, pokazali su se učinkovitima za ranu proizvodnju. Minimalna temperatura potrebna za klijanje sjemena je oko 15 °C, dok se idealna temperatura kreće oko 30 °C.

Kada temperature padnu ispod 10 °C tijekom procesa rasta, biljka će iskusiti učinak žućenja i boriti se da se oporavi, bez obzira na buduće povoljne temperature. Okruženje okupano suncem idealno je za uzgoj lubenica, jer oblačno vrijeme, osobito u fazi rasta ploda, otežava njihov ukupni napredak. Obilna opskrba vodom je ključna, osobito tijekom faza razvoja vrijeska, cvatnje i plodonošenja.

Za uzgoj lubenice potrebna je znatna količina vode, u rasponu od 300-400 m3 po hektaru, ovisno o klimatskim čimbenicima poput pojave suše. Adekvatna vlaga ključna je za rast i sazrijevanje voća; međutim, navodnjavanje se zaustavlja otprilike 15-20 dana prije faze sazrijevanja. Za postizanje optimalnih rezultata u uzgoju lubenica nužno je uzgoj usjeva na rahlom tlu dobro strukturiranog sastava, koje tijekom jeseni treba duboko preorati na tlu koje ima dobru drenažu. Aluvijalna tla i glineno-pješčana tla smatraju se najprikladnijim opcijama za uzgoj lubenica.

S druge strane, tlo koje je hladno, zbijeno i previše zasićeno vodom nije prikladno za ovaj oblik uzgoja. Iako korijenje lubenice ima potencijal ekstenzivnog rasta, dosežući duljinu od preko 2 metra, većina njihove mase koncentrirana je unutar sloja od približno 40-ak metara.50 cm ispod površine tla. Kako bi se pospješio optimalan rast i razvoj plodova, bitno je da tlo održava razinu kiselosti unutar pH raspona od 5,0 do 5,5.