– U glazbenoj povijesti, jako je mali procenat pjevača i pjevačica, čije su karijere naglo prestale zbog smrti. Kurt Cobain i Jim MOrison su najbolji primjeri kod muškaraca, a što se tiče žena, Amy Winhouse je definitivno najpoznatija pjevačica koja je premila prije 17 godina. Slijedi i priča o njoj.

Amy Winehouse, poznata britanska pjevačica i tekstopisac, bila je sila bez premca u carstvu glazbe, ostavivši neizbrisiv trag na svoju generaciju. Posjedovala je rijedak spoj mladenačke bujnosti i duboke mudrosti iznad svojih godina. Unatoč ograničenoj diskografiji koja se sastoji od samo dva albuma, sama je napravila revoluciju u glazbenoj industriji. Njezin neusporedivi talent i očaravajući glas izazvali su široko rasprostranjeno divljenje, a čak i dan danas postoji jednoglasno mišljenje da je tako izvanredna umjetnica rijetkost. Međutim, činilo se kao da je nesreća nemilosrdno mučila ove naizgled buntovne, ali inherentno delikatne mlade žene. Kroz Amy smo bili prosvijetljeni o vrlinama iskrenosti, ljubavi i dubokim dubinama boli.

Amy Winehouse, rođena u Londonu 14. rujna 1983., osvojila je milijune obožavatelja diljem svijeta svojim jedinstvenim stilom, snažnim vokalom i iskrenim pisanjem pjesama; kako je vrijeme prolazilo, njezini su hitovi samo rasli u popularnosti i nastavili odjekivati ​​među slušateljima.

Amyin osebujni i jedinstveni glazbeni pristup isprepleo je esencije jazza, soula, r&b-a i popa, što je rezultiralo originalnim i nepogrešivim zvukom. Izdavanjem svog nastupnog albuma “Frank” 2003., Amy je pobrala pohvale kritičara i zaradila nominacije za cijenjena glazbena priznanja.

Karijera Amy Winehouse napravila je značajan pomak izlaskom njenog drugog albuma, “Back to Black”, 2006. godine. Ovaj je album postigao svjetski uspjeh spojivši retro zvuk s modernim tekstovima. Kultne pjesme kao što su “Rehab,” “Back to Black” i “Love Is a Losing Game” duboko su odjeknule među slušateljima i ostavile neizbrisiv trag na cijelu generaciju. Uz zapažena glazbena postignuća, Winehouse je često plijenila poglede javnosti svojim burnim osobnim životom. Boreći se s ovisnošću o drogama i alkoholu, te su se borbe često manifestirale u njezinim pjesmama i javnim nastupima. Njezino otvoreno i iskreno držanje bilo je ključni čimbenik u pridobijanju obožavanja i divljenja koje je dobila.

Na dan rođenja Amy Winehouse, njezin problematični bivši suprug gostovao je u jutarnjoj emisiji ITV-a “Good Morning Britain” u rujnu. Tijekom intervjua šokirao je gledatelje priznanjem da bi, da mu se pruži prilika, njihovom odnosu pristupio na potpuno “izmijenjen” način.

Osoba odgovorna za uvođenje heroina u život pjevačice bio je Blake Fielder-Civil, njezin bivši suprug u razdoblju od 2007. do 2009. Među njezinim obožavateljima se široko vjeruje da je on odigrao značajnu ulogu u njezinoj preranoj smrti.

Singl “Back To Black” i odgovarajući album crpili su inspiraciju iz njega. Filder-Sivil, koji je na sudu priznao krivnju za optužbe za ometanje provođenja pravde i nanošenje štete vlasniku puba, odslužio je zatvorsku kaznu od osam mjeseci 2008. godine.

  • Nažalost, imao sam želju čestitati rođendan Amy, unatoč tužnoj činjenici da više nije s nama. Misli o njoj obuzimaju mi ​​um, čak i dok sam joj jutros čestitao rođendan. Imala je cijenjeni položaj moje najbliže osobe od povjerenja. Da su se određene okolnosti promijenile, možda bi ishod krenuo drugačijim putem. Brzina kojom su se događaji odvijali pokazala se neodoljivom za nju. Tijekom intervjua s dinamičnim voditeljskim dvojcem Suzanom Reid i Benom Šepardom isplivalo je otkriće naše mladosti.

Javnost je dugo bila uvjerena da je Blake prvenstveno odgovoran za Amyin pad u ovisnost o drogama. No, sada sa sigurnošću tvrdi da pojedine osobe iz njezinog najužeg kruga moraju odgovarati i dati objašnjenja za svoje postupke.

Jedan od motiva moje odluke da danas govorim je činjenica da sam svjestan krivnje koja mi se pripisuje. Iako ne mogu promijeniti perspektive i emocije drugih, došao sam do točke u kojoj se moram osloboditi težine tog tereta. Prošlo je desetljeće otkako sam ga prvi put počeo nositi i vrijeme je da ga pustim. Blake je izrazio ove osjećaje, rekavši:

U cijeloj priči stojim sam kao jedina osoba koja se smatra krivom. Pokušao sam priznati svoje značajne pogreške, ali sam bio u svojim dvadesetima i zarobljen ovisnošću o supstancama. Moje razumije Osim toga, izrazio je kako je Amyna sposobnost da nastavi nastupati potaknula različite interese, a upravo je njezina ranjivost poslužila kao zajednička nit koja je povezivala ljude s njezinim albumima i glazbom.

Tijekom intervjua, na upit o mogućnosti uspostavljanja veze s obitelji i je li to za njih osjetljiva tema, sugovornik je priznao da je to stvar koja mu ustrajno zaokuplja misli.

Iako ne mogu govoriti u ime drugih, moram se složiti s vašim opažanjem. Nekako sam se uspio izvući iz te situacije i već neko vrijeme vodim čist život. Kako se mjeseci pretvaraju u godine, postoji osjećaj pomlađivanja, proces ponovne izgradnje sebe od nule. Ponekad se uhvatim kako razmišljam o potencijalnim prednostima upuštanja u razgovor s njezinom obitelji. Postoji li mogućnost pomirenja? Uostalom, svi smo gajili duboku naklonost prema njoj.

Godine 2007. Amy Winehouse i Blake vjenčali su se u Miamiju, označivši kulminaciju burne dvoipolgodišnje veze koju su karakterizirali brojni prekidi i pomirivanja. Kao simbol njihove predanosti, Blake je čak upisao Amyno ime tintom iza uha. Međutim, njihova zajednica brzo je naišla na turbulencije kada su ih kamere uhvatile u žestokoj svađi, što je izazvalo glasine o njihovoj upletenosti u heroin. Sljedeće godine Blake se našao u zatvoru zbog napada na vlasnika puba. Tijekom dodjele Grammyja, Amy ga je javno priznala kao “mog Blakea, zatvorenika”. Ubrzo nakon što je pušten na slobodu, Blake je pokrenuo brakorazvodnu parnicu, čime je okončan njihov problematičan brak.

Samo dva mjeseca nakon Amyne smrti u svibnju 2011. na svijet je poželio sina Džeku, a u travnju 2013. s tadašnjom djevojkom Sarom Aspin dobio je kćer Lolu. Tijekom svog relativno kratkog vremena kao izvođača, nije bilo neuobičajeno da se Winehouse uključila u nastupe pod utjecajem supstanci, upustila se u svađu s publikom ili naglo napustila pozornicu tijekom koncerta.

Turneja 2011. hvaljena je kao ključni trenutak, jer su čak i britanski tabloidi priznali da je dosegla svoj vrhunac i transformirala se u izuzetnu divu. Sagor Mešković je, govoreći za BBC na srpskom jeziku, također primijetio da su pripreme za koncert Vajnhausa u Beogradu protekle uredno i bez zastoja.

  • Inače, Mešković je godine posvetio organizaciji renomiranog glazbenog festivala Egzit i uspješnom gostovanju brojnih velikih nastupa međunarodnih umjetnika u regiji. Prema riječima pjevačičinog menadžera, stigli su tri dana prije koncerta te su s organizatorima pedantno prošli sve potrebne procedure. No, na dan nastupa osjetilo se da nešto nije u redu. Kao mjeru predostrožnosti, menadžment pjevačice zatražio je postavljanje sigurnog, ograđenog prostora iza pozornice, uz dodatnu molbu da se ograde prekriju crnom tkaninom. Ovu informaciju je menadžer podijelio u intervjuu za “BBC”.

Prije izlaska na pozornicu Donjeg grada na Kalemegdanu, postojao je uvjet da svi pojedinci napuste bekstejdž, što je, prema njegovim riječima, praksa koja nije neuobičajena kao što su poznate ličnosti poput Madonne, Robina Williamsa i Seks Pistolsa. skupina podnijela slične zahtjeve.

Elemental, Bei the Fish i Zemlja gruva, bendovi porijeklom iz regije, imali su čast da budu predgrupe renomiranom pjevaču. Posljednji javni nastup Amy Winehouse nije održan na beogradskom koncertu. Umjesto toga, stala je na pozornicu londonskog Roundhousea 20. srpnja 2011. u znak podrške pjevačici Dion Brumfield, kojoj je bila kuma.

Samo tri dana nakon što je otkrivena, Amy Winehouse tragično je preminula. U dobi od 27 godina podlegla je razornim učincima predoziranja alkoholom. Njezinom preranom smrću šokirao je cijeli svijet, au glazbenoj industriji ostala je nenadoknadiva praznina.

Ostavština Amy Winehouse u svijetu glazbe zauvijek će biti definirana njezinim neusporedivim talentom, sirovim emocijama i autentičnim pristupom, učvršćujući njezin status jedne od najvećih pjevačica 21. stoljeća.