– U nastavku našeg današnjega članka donosimo vam jednu jako zanimljivu temu, a koja će se definitivno svidjeti ssvim djevojkama i ženama. Prije par dana se poznata srpska pjevačica porodila u 52 godini životaq, tako da je sve moguće i da su čuda moguća…

Žene mogu zatrudnjeti na iznenađujuće i nezamislive načine, prelazeći granice očekivanja, uz ukupno sedam različitih mogućnosti. Ginekologinja Mary Jane Minkin u svojoj se praksi susrela s brojnim nepredviđenim i iskrenim situacijama vezanima uz začeće, a sve je otvoreno ispričala. Od presudne je važnosti odbaciti pogrešno mišljenje da analni se* služi kao oblik kontracepcije. Unatoč uvjerenju nekih parova da ova aktivnost ne može rezultirati trudnoćom, važno je priznati da čak i minimalne količine sperme imaju potencijal da dođu do anusa. S obzirom na neposrednu blizinu vagine i rektuma, postoji mogućnost da spermatozoidi mogu “zaobići” i doći do vagine, osobito u slučajevima prolapsa tkiva.

Čin korištenja zuba za otvaranje zaštitne ambalaže uobičajena je navika među otprilike 33% pojedinaca, što rezultira potencijalnom štetom koja može proći nezapaženo. Ovo nepoštivanje opreza može potkopati učinkovitost zaštite u smislu sprječavanja trudnoće. Bavljenje intimnim aktivnostima uz nošenje donjeg rublja smanjuje rizik od izravnog kontakta penisa i genitalija, čime se smanjuju šanse za prijenos sjemena. Međutim, važno je napomenuti da još uvijek postoji mogućnost da sjeme dopre do vaginalnog otvora kroz odjeću, što potencijalno može dovesti do trudnoće. Superfetacija, iznimno neuobičajena pojava u području medicine, označava situaciju u kojoj žena zatrudni po drugi put dok već hrani fetus u razvoju.

Ovaj izvanredni fenomen događa se kada tijelo žene oslobodi i oplodi dodatno jajašce dok je žena već trudna. Iako je superfetacija rijedak događaj, često dovodi do komplikacija. Iako kontracepcijska pilula značajno smanjuje šanse za trudnoću, nije nepogrešiva ​​u svojoj sposobnosti da je spriječi. Postoje slučajevi u kojima žena ipak može zatrudnjeti čak i uz dosljednu i pravilnu upotrebu pilula. Nepravilna instalacija ili nedovoljno prostora na vrhu mogu ugroziti učinkovitost zaštite, što može rezultirati mogućim prolijevanjem. Rizik od trudnoće može biti povećan zbog mogućeg oštećenja zaštite uzrokovanog kombinacijom uljnog maziva i zaštite.

Ove ilustracije pokazuju važnost pravilnog korištenja kontracepcije i svjesnosti potencijalnih rizika, čak i u naizgled nevjerojatnim okolnostima. Trudnoća traje 40 tjedana, a važno je napomenuti da se prvi dan posljednje menstruacije označava kao početak trudnoće. Iako ovo tehnički nije stvarni prvi dan trudnoće, računa se kao takav zbog praktičnosti da većina žena zna datum svoje posljednje menstruacije, ali ne znaju točan datum ovulacije ili oplodnje. Trajanje trudnoće podijeljeno je u tri različita tromjesečja. Početno tromjesečje obuhvaća od 1. do 12. tjedna, nakon čega slijedi drugo tromjesečje od 13. do 26. tjedna, te zaključno s trećim tromjesečjem koje počinje od 27. tjedna i traje do poroda.

Terminski porod klasificira se kao porod nakon 37 tjedana. U nesretnom slučaju da se porod dogodi prije 22. tjedna trudnoće, klasificira se kao spontani pobačaj zbog nemogućnosti djeteta da preživi u toj fazi. No, opće je poznato da od 22. tjedna ili kada dijete dosegne težinu od 500 g, uz značajnu pomoć medicinskih stručnjaka, dijete ima šanse za preživljavanje. Izostanak menstruacije obično je početni pokazatelj trudnoće. Preporuča se provesti kućni urinarni test na trudnoću u tom razdoblju, odnosno do 5-6 dana prije očekivane menstruacije (iako točnost može biti malo smanjena).

Ukoliko test bude pozitivan, poželjno je obavijestiti svog odabranog ginekologa primarne zdravstvene zaštite, koji će vam prvi prenatalni pregled zakazati oko 7. tjedna trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja pojavljuju se znakovi trudnoće, uključujući osjećaj mučnine, iscrpljenost, povećane i povremeno osjetljive dojke, učestalo mokrenje, pojačane emocije i pojačan iscjedak mlijeka iz maternice. Preporuča se planiranje trudnoće unaprijed. To omogućuje mogućnost uklanjanja štetnih navika koje bi mogle predstavljati rizik za nerođeno dijete i majku, poput pušenja ili nepotrebnog uzimanja lijekova.

Osim toga, pruža priliku za prihvaćanje korisnih praksi kao što su samousavršavanje, davanje prioriteta psihološkoj dobrobiti, bavljenje tjelesnom aktivnošću i usvajanje hranjive prehrane. Žena koja trudnica može snositi odgovornost njegovanja jednog ili više fetusa, uključujući mogućnost blizanaca. ZANIMLJIV Godine 1955. u Italiji se dogodio rekordan porod s porodom najteže ikad zabilježene bebe, teške nevjerojatnih 10,2 kg. Ova izvanredna težina daleko premašuje prosječni raspon težine novorođenčeta od 3 do 4 kg. Znanstvenici još nisu u potpunosti shvatili zamršenost placente, jedinstvenog organa samo za trudnice.

To je jedini organ koji se sastoji od tkiva majke i fetusa, a također je i jedini privremeni organ. Ovaj organ se razvija unutar ženskog tijela isključivo tijekom trudnoće i igra ključnu ulogu u održavanju trudnoće. Proizvodi bitne hormone i djeluje kao kanal za izmjenu kisika i hranjivih tvari iz majčine krvi u fetus, dok istovremeno olakšava uklanjanje ugljičnog dioksida i otpadnih proizvoda natrag u majčin krvotok. dr. Ana Marija Stojić, specijalistica ginekologije i opstetricije, autorica je ovog priopćenja i djelatnica Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice.