– Oliver Dragojević je možda i najveći hrvatski pjevač svih vremena. Jednostavno, njegova karijera je duga preko 40 godina, a ono što ostaje interesantno za njega je to, da nikada nije održao koncert u glavnom gradu Srbije….

Oliver Dragojević, vrlo cijenjen i utjecajan glazbenik s područja bivše Jugoslavije, i nakon šest godina od smrti ostaje istaknuta ličnost. Kroz svoju slavnu karijeru ostavio je neizbrisiv dojam na glazbenoj sceni, posebice na području dalmatinske pjesme i mediteranskog melosa. Njegovi bezvremenski hitovi i dalje odjekuju kod publike svih uzrasta, što je dokaz njegove trajne popularnosti. U primorskom mjestu Vela Luka na otoku Korčuli, Oliver Dragojević se već od malih nogu očituje sklonost prema glazbi.

Potaknut roditeljima, na svoj je glazbeni put krenuo s harmonikom u dobi od sedam godina. Ključni trenutak dogodio se kada je imao samo četrnaest godina, kada je pobijedio na amaterskom natjecanju u pjevanju, što je označilo početak njegove slavne karijere. Godine 1963. započinje profesionalnu karijeru postavši članom splitskog sastava Batali. Potom je iskazao svoje glazbene sposobnosti i proslavio se kao pjevač s glasovitim Dubrovačkim trubadurima. Godine 1974. dogodila se značajna prekretnica u njegovoj individualnoj karijeri kada je na pozornici festivala “Split ’74” izveo zadivljujuću izvedbu pjesme “Ča če mi Copacabana”.

Od te značajne prigode Oliver je učvrstio svoj status višegodišnjeg izvođača na festivalu, a njegova se glazba neprimjetno uklopila u esencijalno tkivo dalmatinske glazbene baštine. U početku je njegova strast bila u području klasične glazbe; međutim, brzo je prešao na područje popa i ugodnih melodija, odluka koja se pokazala slučajnom. Njegove pjesme koje su bile na vrhu ljestvica, uključujući “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesaricu”, “Molitvu” i “Tko sam ja da ti sudim”, između brojnih drugih, izdržale su test vremena i ostavile neizbrisiv trag utjecaj na živote bezbrojnih pojedinaca. Dok je stalno naglašavao važnost obitelji i prijatelja te se trudio sačuvati privatnost, pojavili su se neočekivani detalji koji su mnoge iznenadili.

Njegov život sa suprugom Vesnom ispunjen je intrigantnim trenucima. Prije samo nekoliko mjeseci, Oliverova partnerica otkrila je intrigantne uvide u njihove dnevne rutine. Izašao je kao pobjednik na prilično nekonvencionalan način. Poznajem ženu po imenu Jelena, koja je imala kratak susret s muškarcem koji je poznat po čestom druženju s različitim ženama. Hodao je ruku pod ruku s njom dok me je pomno motrio. To se nastavilo u rasponu od najmanje deset dana. Onda se jednog dana našao u lokalnom baru s prijateljem i intrigantno mi rekao: “Gospođo, nekako mi se činite poznato!” Brzo sam odgovorila:

  • ‘Naravno da me prepoznaješ, s obzirom na to da se vučeš za mnom zadnjih desetak dana’, otkrila je Vesna tijekom gostovanja u emisiji Giuliana Radio Dalmacije. Njezina izdržljivost za većinu je ostala tajna, “Njemu nije bilo pomoći. Nakon koncerta u Trebinju imao je drskosti nazvati me u dva sata ujutro, rekavši da će doći po mene taksijem. U hodniku je zabrujao kućni telefon koji je sve probudio. u kućanstvu, uključujući i mene, koja sam morala biti u bolnici do šest ujutro”, ispričala je s dozom humora. Ja sam bio sponzor, a on je bio taj kojemu sam davao podršku. Za renoviranje stana roditelji su morali dizati kredite. Kroz naš osmogodišnji brak, svih jedanaest nas je živjelo u istom stanu. Ujutro bi se svi razbježali, ostali samo ja i svekrva.

Vrijedi napomenuti da je moja svekrva bila istih godina kao ja sada, ali mi je djelovala puno starije. Očekivao bih da će proći svaki dan. Često je znala izgovarati fraze poput “O, bože” ili “Osjećam se kao da ću umrijeti”, kako se Vesna prisjetila te prigode. Što ga je u rasponu od tri desetljeća spriječilo da nastupi u Beogradu? Javnost je i dan danas provocirana ovim pitanjem. U to vrijeme davao je intervjue srpskim medijima, uključujući i snimljenu emisiju Radio-televizije Srbije u Splitu. Kada su ga pitali o nevoljkosti posjeta Beogradu, jednostavno je odgovorio da je stvar zaključena.

Nakon Oliverove smrti, njegova supruga Vesna Dragojević otkrila je razlog njegovog odsustva u Srbiji. Nakon bombardiranja Dubrovnika moja obitelj potražila je utočište u Splitu. Dok smo gledali snimke brodova koje je zahvatio plamen, šokirali smo se kad smo među njima ugledali očevo plovilo. Kopakabana, veličanstveni 10-metarski čamac kojemu je moj otac posvetio godine života konstruiranju, sada je pretvoren u pepeo. Prizor je uništio mog oca, a suze su mu tekle niz lice dok je ispuštao bolne krike. Osjećajući njegov očaj, Oliver ga je utješio. Vesna je umirila Miljenka rekavši:

“Nemaš razloga za brigu. Imam veliko iskustvo s tim mjestom, bila sam nebrojeno puta. Da vas umirim, nikad više tamo neću nastupati”, naglasila je da je to jedina izjava koju je njen pokojni suprug dao u vezi sa Srbijom. O delikatnoj temi se prije nekoliko godina pozabavio pjevač Oliver Mandić u emisiji “Mojih 50” na Naksi radiju. Mandić je izrazio razočaranje što talentirani pjevač Oliver ne može doći na koncert u Beogradu. Mandić je ponudio Oliveru ponudu od 200.000 eura za koncert “Dva Olivera” s Filharmonijom. No, zbog jedinstvenih okolnosti u Oliverovu okruženju, izrazio je zabrinutost za sigurnost svojih sinova ako se nakon koncerta u Beogradu vrati u Split.

Tijekom razgovora o koncertu u Splitu s Tanjom Peternek Aleksić, Dragojević je spomenuo skori nastup u Beogradu. Na pitanje planira li u svoju koncertnu turneju uključiti i Beograd, kantautor je odgovorio: Oliver je tijekom gostovanja u emisiji “TV lica, kao i svaki normalan svijet”, rekao da je tema o kojoj je riječ već zaključena. Ponovio je da su ga više puta kontaktirali po tom pitanju, ali je to stalno odbijao, smatrajući da je rasprava privedena kraju. Nadalje, Oliver je istaknuo kako nema apsolutno nikakve šanse da promijeni svoje stajalište.