– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o problemima koji se mogu pojaviti na koži. Mnogo je video klipova koji se mogu pronaći na platformi You Tube, a koji su povezani sa intervencijama na koži. Slijedi jedna jako zanimljiva video priča…

85-godišnja žena koja je dugo patila od tamnih mrlja na leđima odlučila ih je ukloniti. Kako biste iz prve ruke vidjeli ovu transformaciju, pogledajte video u nastavku. Bonus tekst: Maria je žena u četrdesetima, puna života i energije. Oduvijek je nastojala živjeti zdravim načinom života – redovito vježba, zdravo se hrani i posvećuje dovoljno vremena opuštanju.

  • Ipak, proteklih nekoliko mjeseci zabrinulo ju je. Na leđima joj se pojavila crna mrlja koja je postajala sve veća i očitija. Isprva je mislila da je to samo obična sunčeva pjega ili bezopasni madež, no s vremenom su sunčane pjege promijenile boju i oblik, pa se počela ozbiljno zabrinjavati. Točka je bila tamnosmeđa, gotovo crna, s nepravilnim crvenim prstenom oko sebe. Ponekad svrbi, ponekad kao osjećaj peckanja.

Njezina obitelj i prijatelji poticali su je da ode liječniku, ali je Maria izbjegavala tu temu, zabrinuta što bi mogla pronaći. U njezinu bi umu svaki odlazak liječniku mogao donijeti loše vijesti. Međutim, sve je više shvaćala da ignoriranje problema neće nestati. Jednog jutra, dok se spremala za posao, njezin suprug Marco primijetio je da su mrlje na njezinim leđima postale tamnije i izgledaju veće nego prije. – Marija, moraš liječniku – gotovo je naredio. “Ne možemo više čekati. Što god bilo, bolje je saznati sada nego pogoršavati situaciju.

” Maria je uzdahnula i kimnula. Znala je da je Marco u pravu. Sutradan je zakazala pregled kod dermatologa. U ordinaciji je dr. Petrovich, dermatolog s dugogodišnjim iskustvom, pažljivo pregledao područje. Njegov ozbiljan izraz lica dok je promatrao promjene na njezinoj koži izazvao je Mariju nelagodu. “Čini se da ovo treba dodatno istražiti”, rekao je liječnik nakon što ga je promatrao nekoliko minuta. “Napravit ćemo biopsiju kako bismo utvrdili prirodu promjena.” Riječ “biopsija” izazvala je bljesak straha u Mariji, ali je znala da je neophodna.

Biopsija je zakazana za sljedeći tjedan. Tog dana, dok je čekala da je pozovu u liječničku ordinaciju, Maria je osjetila kako joj srce jako brzo kuca. Zahvat je kratak, ali neugodan, a liječnici uzimaju mali uzorak tkiva za laboratorijsku analizu. Sljedećih nekoliko dana bili su ispunjeni nervoznim iščekivanjem. Maria se pokušala usredotočiti na svoje svakodnevne aktivnosti, ali je stalno razmišljala o nadolazećem ishodu. Kad je napokon stigao poziv iz liječničke ordinacije, ruke su joj se tresle dok se javljala na telefon. “Maria,” čula je glas dr. Petrovicha, “rezultati su stigli. Možeš li danas doći u ordinaciju da porazgovaramo o tome?”

Te je noći Maria sjedila nasuprot liječniku i osjetila kako joj se dlanovi znoje. Iako je dr. Petrovich bio miran, izraz njegova lica bio je sve samo ne opušten. “Ispostavilo se da su promjene na tvojoj koži melanom”, rekao je tiho. “Ovo je rak kože. Srećom, uhvatili smo ga dovoljno rano da mislim da imamo dobre šanse za uspješno liječenje, ali moramo odmah poduzeti potrebne korake.” Mariju je u ušima odzvanjala riječ “rak”. Osjećala se kao da je svijet oko nje stao. Melanoma. Iako je znala da ovo još nije gotovo, plašila ju je neizvjesnost pred njom.

“Moramo ukloniti mrlju i okolno tkivo što je prije moguće”, nastavio je dr. Petrovich. Nakon toga ćemo obaviti dodatne pretrage kako bismo bili sigurni da se bolest nije proširila. ” Operacija je zakazana za sljedeći tjedan. Maria se suočila s bujicom emocija — strahom, brigom za svoju obitelj i željom da ostane jaka za svoju obitelj. Kada se vrati kući, Marko je uz nju, pruža podršku i podršku. Njihova djeca, dvoje tinejdžera i mali sin, nisu u potpunosti shvaćala težinu situacije, ali su osjećala tjeskobu roditelja.

Brzo je došao dan operacije. Kad su Mariju hitno odveli u operacijsku salu, osjećala se kao u snu. Operacija je bila uspješna, ali to je bio tek početak njezinog oporavka. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana Maria je bila podvrgnuta raznim pretragama i konzultirala se s onkologom kako bi se uvjerila da se melanom nije proširio. Srećom, sve analize pokazale su da je tumor lokaliziran i da nije metastazirao. Dok se Maria oporavlja od operacije, mora preispitati svoj život i prioritete. U trenucima slabosti, kada bol ili strah postanu preveliki, sjeti se riječi supruga i podrške prijatelja.

Naučila je cijeniti svaki trenutak s obitelji, svaki zajednički obrok, svaki osmijeh i zagrljaj. Jednog dana, dok je Maria sjedila s Markom u dvorištu i gledala djecu kako se igraju, osjetila je dubok osjećaj zahvalnosti. “Prošli smo kroz puno toga”, rekla je držeći Marka za ruku. “Ali ono što sam naučio kroz sve to je koliko smo zapravo moćni. Koliko je važno brinuti se o sebi i biti voljan pomoći kad ti je potrebna.” Marco ju je pogledao i nasmiješio se. “Prošli smo puno toga, ali najvažnije je da smo zajedno. S tim smo se suočili na vrijeme.

” Marija kima glavom, shvaćajući koliko je važno brinuti o svom zdravlju i ne ignorirati signale koje nam tijelo šalje. Zahvaljuje svojoj obitelji i prijateljima na potpori, stručnosti dr. Petrovich i drugoj prilici koju je dobila. Od tada Marija postaje aktivna u podizanju svijesti o prevenciji raka kože. Govori na lokalnim događanjima, dijeli svoju priču i potiče ljude da redovito provjeravaju svoju kožu. Njezino iskustvo služi kao svjetionik nade za mnoge koji se suočavaju sa sličnim izazovima.