– Za danas jedan članak koji će se itekako svidjeti svim ženama koje su prešle 50 godina života. naime, već tada većina žena krene da se povlači u sebe, da ne vodi više društveni život, a to je u stvari pogrešno. Tada se treba početi raditi na sebi, te voditi što aktivniji društveni život…

Kada navršite 60 godina, to je savršena prilika da procijenite svoje životne izbore. Otkrijte prilagodbe koje možete primijeniti kako biste sačuvali svoje zdravlje, produljili životni vijek i poboljšali ukupnu kvalitetu života. Kako bismo vodili dinamičniji način života, bitno je smanjiti sjedilački način života i povećati tjelesnu aktivnost. Bavljenje aktivnostima kao što su hodanje, plivanje i lagana tjelovježba mogu uvelike utjecati na dobrobit kardiovaskularnog sustava, ojačati mišiće i kosti te pridonijeti pozitivnijem emocionalnom stanju.

Održavanje optimalnog oralnog zdravlja zahtijeva dosljednu njegu i zuba i desni. Od presudne je važnosti redovito koristiti zubni konac, zakazati redovite stomatološke preglede i razmisliti o uključivanju oralnog irigatora u svoju rutinu oralne higijene kako biste osigurali dobrobit svojih usta. Kako biste poboljšali zdravlje i spriječili stanja poput dijabetesa, preporučljivo je smanjiti količinu konzumiranog šećera.

Preporuča se izbjegavati slatku hranu i napitke koji nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost i umjesto toga se odlučiti za zdravije alternative. Također, važno je ograničiti unos gaziranih pića i umjetnih voćnih sokova koji mogu pridonijeti zdravstvenim problemima. Održavajte živahan društveni život kako biste se borili protiv osjećaja izoliranosti. Uključivanje u aktivnosti s prijateljima i obitelji, istraživanje novih destinacija i uspostavljanje veza s nepoznatim licima može imati pozitivan učinak na vaše mentalno blagostanje i opće raspoloženje. Odlučite se za hranjive izvore proteina, esencijalnih vitamina i vitalnih minerala za promicanje zdravije prehrane.

Povećajte unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe i nemasnog mesa. Klonite se prerađene hrane i umjereno konzumirajte alkohol za optimalno blagostanje. Tijekom šezdesetih godina davanje prioriteta održavanju vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja postaje još važnije. Uvođenjem nužnih prilagodbi u ovih pet temeljnih elemenata vašeg života, možete značajno utjecati na svoju opću dobrobit i doživjeti život koji je i zdraviji i radosniji. Naš identitet formiraju radnje u koje se neprestano upuštamo. Navike i rutine koje ponavljamo tijekom duljeg vremenskog razdoblja imaju dubok utjecaj na to tko postajemo.

Ove navike, koje se često provode bez svjesnog razmišljanja ili namjerne namjere, sastavni su dio našeg svakodnevnog postojanja i igraju značajnu ulogu u oblikovanju našeg karaktera. Razmislite o tome: je li vaša jutarnja rutina dosljedna svaki dan kad se probudite? Idete li istim putem do posla svako jutro? Ponavlja li se vaš jelovnik za doručak? Trenirate li redovito, 3-4 puta tjedno? To su upravo ono što nazivamo navikama – radnje koje činimo gotovo nesvjesno. Međutim, važno je prepoznati da navike mogu biti i korisne i štetne. Na primjer, nije preporučljivo jesti nešto slatko nakon svakog obroka.

  • S druge strane, pohvalno je uspostaviti rutinu započinjanja dana doručkom koji se sastoji od tri jaja i povrća. Stoga je naš cilj identificirati nezdrave navike koje negativno utječu na našu dobrobit i učiniti svjestan napor da ih zamijenimo zdravijim alternativama. Kao što je prethodno rečeno, navike djeluju na nesvjesnoj razini, zbog čega je ključno osvijestiti ih. Ključni cilj je prepoznati gdje možda griješite kako biste pokrenuli promjenu. Traženje pomoći od osobnog trenera ili nutricionista može uvelike pomoći u ovom procesu.

Oni će vas voditi kroz niz upita o vašem životnom stilu i navikama, omogućujući vam prepoznavanje područja na kojima bi promjene imale koristi. Nakon prepoznavanja prisutnosti negativnog obrasca, sljedeći korak je njegova modifikacija ili zamjena pozitivnim ponašanjem. Proces zamjene štetne navike novom, korisnom znatno je jednostavniji od pokušaja potpunog iskorijenjivanja stare navike. Na primjer, izvedivije je zamijeniti poslastice sa šećerom svježim voćem nakon obroka nego se potpuno suzdržati od konzumacije nakon obroka.

Poznata poslovica “vježba čini savršene” vrijedi kada je u pitanju stvaranje navika. Dosljednost je ključna u uspostavljanju rutine, jer morate ponavljati željeno ponašanje iz dana u dan. Prema stručnjacima, obično je potrebno oko 18 uzastopnih dana prakticiranja neke aktivnosti da ona postane navika. Bez obzira na vrijeme potrebno za usvajanje nove navike, krajnji cilj je nastaviti ponavljati ovo pozitivno ponašanje na dnevnoj bazi, što je duže moguće.