Osjećaj svrbeža kože nakon tuširanja može biti prilično neugodan osjećaj, osobito ako ga prati pojava crvenih mrlja na tijelu. Svrbež kože može se pripisati raznim čimbenicima.

Pretjerano uživanje u dugotrajnom tuširanju s parom može iscrpiti vlagu i suziti površinu kože. Koža posjeduje vlastitu urođenu sposobnost stvaranja ulja koja služe kao zaštita, čuvajući hidrataciju i hranjenje. Međutim, ova su vitalna ulja podložna iskorijenjivanju ako su izložena produljenom izlaganju vodi, osobito kada je topla, što dovodi do suhe i nadražene kože.

Ako se odlučite tuširati u tvrdoj vodi, mogli biste se također susresti s osjećajem svrbeža. Tvrdu vodu karakterizira lužnatost i povišena koncentracija kalcijevih iona.

Učinkovitost šampona i sapuna smanjena je prisutnošću tvrde vode, što zauzvrat dovodi do suhe i svrbežne kože zbog taloga koje ti proizvodi ostavljaju.

Osjetljiva područja vaše kože mogu biti posebno pogođena nakupljanjem minerala koji se nalaze u tvrdoj vodi, što dovodi do začepljenja pora na koži. To može predstavljati značajan problem, posebno za osobe sa suhom kožom ili one koji već imaju problema s dermatitisom ili drugim kožnim oboljenjima.

Nije neuobičajeno da proizvodi za njegu kože koji sadrže jake kemikalije izazovu svrbež, iako se taj osjećaj obično javlja na rukama ili stopalima. Trajanje ovog svrbeža može biti od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon tuširanja, a može ga pratiti i pojava osipa.

Korištenje proizvoda za njegu kože koji sadrže alkohol, alfa-hidroksi kiseline (AHA) ili umjetne mirise može dovesti do suhoće kože, što zauzvrat može povećati vjerojatnost pojave svrbeža nakon tuširanja. Osim toga, određeni sastojci u tim proizvodima mogu izazvati alergijske reakcije, što rezultira razvojem crvenog osipa koji svrbi.

Osjećaj svrbeža nakon tuširanja može ukazivati ​​na prisutnost već postojećeg stanja kože, poput ekcema. Medicinski stručnjaci savjetuju osobama s ekcemom da izbjegavaju korištenje vruće vode tijekom tuširanja. Osim toga, važno je biti oprezan sa sapunima i mirisnim proizvodima za tijelo jer oni mogu pogoršati simptome ekcema.

Doživjeti stanje kože koje izaziva svrbež nakon kontakta s vodom je neuobičajena pojava, što ga čini rijetkim fenomenom.

Identificiranje temeljnog uzroka svrbeža uvelike će olakšati proces pronalaženja odgovarajućeg i učinkovitog tretmana za njegovo ublažavanje.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.