– Danas malo govorimo o trešnjama koje su i više nego zdravo voće. Veliki procenat osoba kada ih jede, baca košpice, ali prema izjavama doktora, ako imate dovoljno jak želudac, poželjno je da makar svaku drugu trešnju pojedete baš sa košpom…

Trešnje, voće poznato po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, od davnina su poznate po svojim dobrobitima. Stručnjaci preporučuju redovito uključivanje trešanja u prehranu zbog njihove iznimne nutritivne vrijednosti. Sa samo 85 kalorija po šalici, trešnje su prepune proteina i ugljikohidrata, a sadrže minimalno masti. Nadalje, mogu se pohvaliti visokim razinama vitamina A i C, uz nešto manje količine vitamina B1, B2, B3 i B6. Trešnje također služe kao odličan izvor folne kiseline, kao i esencijalnih minerala poput kalcija, kalija, željeza, magnezija i cinka. U nastavku vam predstavljamo osam nevjerojatnih prednosti koje nude trešnje.

Trešnje nude višestruke dobrobiti za naš vid i kožu. Prepune vitamina A, trešnje su bogate beta karotenom, spojem koji poboljšava vid i potiče zdravlje očiju. Dodatno, prisutnost retinola, još jedne komponente vitamina A, doprinosi živahnom i pomlađenom tenu. Zapravo, trešnje sadrže nevjerojatnih 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, što je još jedan uvjerljiv razlog da ih redovito uključimo u svoju prehranu. Svakodnevna konzumacija trešanja može uvelike poboljšati kvalitetu sna, osobito ako se borite s nesanicom.

Poznato je da je melatonin prisutan u trešnjama izuzetno koristan za osobe koje imaju problema sa spavanjem. Uključivanjem trešanja u svoju redovnu prehranu potencijalno možete eliminirati potrebu za lijekovima za spavanje i doživjeti poboljšane obrasce spavanja. Proces probave pospješuju trešnje zahvaljujući visokom udjelu vlakana koja također pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvotoku. Konzumacija samo šake trešanja dnevno može dati ove korisne rezultate. Konzumiranje trešanja u većim količinama može znatno smanjiti rizik od srčanih bolesti, što ih čini korisnim dodatkom vašoj prehrani za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava.

Trešnje, koje se često nazivaju “hranom za mozak”, imaju sposobnost poboljšati rad mozga, potičući poboljšane kognitivne sposobnosti bez obzira na dob. Ako imate problema s zaboravnošću, uključivanje trešanja u prehranu može uvelike pridonijeti boljem funkcioniranju mozga. Trešnje posjeduju visoku koncentraciju antocijanina, blagotvornog spoja poznatog po svojoj sposobnosti ublažavanja boli i upale, što ih čini vrijednim resursom za upravljanje simptomima povezanim sa stanjima poput gihta i artritisa.

Podizanje razine energije može se postići uključivanjem trešanja u vašu prehranu. Konzumacijom ovog prirodnog voća možete podići razinu energije u tijelu i podići raspoloženje. Kad god osjetite pad energije tijekom dana, jednostavno se prepustite šaci trešanja kako biste se trenutno revitalizirali. Koja je najveća količina trešanja koju smijemo konzumirati? Prema “Medical Daily”, savjetuje se jedna čaša trešanja dnevno za optimalne rezultate. Pretjerano uživanje u trešnjama može dovesti do probavnih problema.

Važno je jesti trešnje u umjerenim količinama kako biste u potpunosti iskoristili njihove zdravstvene dobrobiti i istovremeno izbjegli bilo kakve štetne posljedice. Trešnje, voće koje obiluje hranjivim tvarima i nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, cijenjene su zbog svojih pozitivnih učinaka od davnina. Trešnje služe kao idealan izvor hranjivih tvari za opću dobrobit i snagu. Savjetuje se da u prehranu uvrstite jednu šalicu trešanja dnevno. Međutim, pretjerana konzumacija može dovesti do probavnih problema, poput nadutosti ili proljeva, zbog značajnog sadržaja vlakana i prirodnog šećera prisutnih u većim količinama.

Trešnje, kao svestrano voće, nude različite mogućnosti konzumacije prema različitim željama. Možete uživati ​​u svježim borovnicama kao hranjivom međuobroku, sušene borovnice dodati u pahuljice ili jogurt za dodatnu aromu, uživati ​​u osvježavajućem okusu soka od borovnice, koristiti borovnice kao prirodni zaslađivač u kolačima i slasticama te ih dodati u salate za dašak slatkoće i tekstura. Ne samo da su trešnje slatka poslastica, već posjeduju i izvanredne prednosti za vaše blagostanje.

Njihovo redovito uključivanje u prehranu može pridonijeti održavanju stabilnog kardiovaskularnog sustava, poboljšati kognitivnu funkciju, potaknuti blistavu kožu i podržati optimalnu probavu. Nadalje, trešnje su prirodni izvor energije i mogu čak poboljšati kvalitetu vašeg sna. Prihvatite priliku da svakodnevno uživate u trešnjama i iskoristite mnoštvo dobrobiti koje ovo voće nudi!