– Za danas se malo dotičemo teme zdravlja, te biljki koje se toliko i ne konzumiraju a jako su zdrave za naše tijelo. Govorimo o bosiljku, koji je prava bomba za srce i krvne sudove. Pesto je odličan namaz, koji se može koristiti kao namaz na kruh, ili kao dodatak tjestenini. 

Poznat kao vrhovni vladar biljnog carstva, bosiljak ima golemu vrijednost kao snažan antioksidans i snažan prirodni antibiotik. Ova biljka cijenjena je stoljećima, a bogata je fitonutrijentima s ljekovitim svojstvima. Ovaj zeljasti začin uzgaja se posebno zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki i jednogodišnji je grm. Najbolje okruženje za ovu biljku je toplo tropsko okruženje. Bosiljak je zeljasta biljka s više od 60 poznatih vrsta, općenito podijeljenih u tri osnovne skupine: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i bosiljak.

Bilo da se uzgaja na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, briga za bosiljak je laka stvar. Za potpuniji rast i nicanje svježih grana preporučuje se redovito orezivanje cvjetnih pupova. Preporuča se rezati odmah ispod listova tankih stabljika. Ne samo da svježi bosiljak ima ugodan zemljani miris, već je i prepun nutritivnih vrijednosti. Ova biljka vrijedan je izvor vitamina K, ključnog nutrijenta za normalno zgrušavanje krvi.

Zapravo, samo dvije žlice bosiljka mogu osigurati 29 posto preporučenog dnevnog unosa ovog esencijalnog vitamina. Osim svog bogatog okusa, bosiljak je izvor esencijalnih nutrijenata poput vitamina A i beta-karotena. Ovi antioksidansi imaju ključnu ulogu u zaštiti staničnih membrana raznih organa, uključujući krvne žile, od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Na taj način učinkovito smanjuju vjerojatnost oksidacije kolesterola u krvi, čime se u konačnici smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze, bolesti srca i moždanog udara.

  • Osim što je bogata željezom, kalcijem, magnezijem, vitaminom C i kalijem, biljka je bogata i nizom drugih vitamina i minerala. Osim toga, ima antibakterijska svojstva i sadrži flavonoide koji štite DNK. Bosiljak je poznat po svojim brojnim ljekovitim svojstvima, koja uključuju: Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, ova tvar djeluje kao prirodni antibiotik, posebno u kombinaciji s češnjakom, stvarajući iznimno snažan prirodni antibiotik.

Bosiljak se koristi za učinkovito čišćenje arterija pročišćavajući ih i uklanjajući LDL kolesterol. Osim toga, bosiljak se koristi za prevenciju i liječenje raznih zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, proljev, zatvor, kašalj, parazite, bradavice, bolesti bubrega i mnoge druge bolesti. Listovi bosiljka imaju antibakterijska svojstva i vrlo su učinkoviti u liječenju mnogih vrsta upala kao i tjelesne temperature i groznice.

Za ublažavanje simptoma kao što su peckanje u grlu, svrbež i iritacija na kašalj, jednostavno skuhajte listove bosiljka u čaj i pijte ga postupno. Ovaj lijek pomoći će ublažiti nelagodu povezanu s bolešću. Ako tražite prirodan način za ublažavanje respiratornih bolesti poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa, nemojte tražiti dalje od kombinacije lišća bosiljka, đumbira i meda.

Ova moćna mješavina učinkovito čisti začepljene dišne ​​putove, poboljšava disanje i oslobađa nakupljenu sluz. Za osobe koje pate od upale grla korisno je grgljanje toplom vodom pomiješanom s bosiljkom. Lijek ima protuupalna svojstva i učinkovit je u ublažavanju nelagode povezane s upalom. Jedna od prednosti ovoga je da ima pozitivan učinak na zdravlje srca. Konzumacija bosiljka pokazala se učinkovitom u snižavanju razine kolesterola u tijelu, zbog čega se smatra jednim od najboljih začina za zdravlje srca.

Uključivanjem bosiljka u prehranu možete smanjiti vjerojatnost srčanog udara ili kardiovaskularnih problema. 5. Ublažava stres Travari općenito preporučuju konzumaciju najmanje 12 listova bosiljka dnevno za održavanje cjelokupnog zdravlja. Osim što bosiljak pomaže zdravlju, on također izravno oslobađa od stresa. Vitamini i antioksidansi koje oslobađa bosiljak blagotvorno djeluju na smanjenje stresa.

Poboljšava rad bubrega Bosiljak ima sposobnost jačanja bubrega i pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Biljni stručnjaci preporučuju konzumaciju kombinacije bosiljka i meda kontinuirano najmanje šest mjeseci kako bi se ublažile tegobe i pospješilo izbacivanje kamenca iz tijela. Sedma korist je da pomaže u ublažavanju oralnih infekcija. Za učinkovito liječenje oralnih infekcija i čireva preporučuje se započeti žvakanjem listova bosiljka. To ne samo da ublažava nelagodu i infekciju, već također smanjuje neugodan zadah.